Úvodní stránka > Aktuality

Na Královéhradecku začala sklizeň jahod, čeká se průměrná úroda

4.6.2019

Lhota pod Libčany (Hradecko) 3. června (ČTK) - Na polích Agrodružstva Lhota pod Libčany na Hradecku už začala sklizeň jahod. "Úroda by měla být průměrná, jarní mrazy porosty nijak zásadně nepoškodily," řekl dnes ČTK předseda družstva Pavel Veselý. Družstvo pěstuje jahody zhruba na sedmi hektarech a přibližně 90 procent jich sklidí formou samosběru. Ročně sklidí asi 40 tun jahod.

Letos sezona sběru na plantážích ve Lhotě pod Libčany začala posledního května a potrvá přibližně do konce června. "Jahody již rodí a zároveň kvetou, sezona by tak mohla být delší," řekl Veselý. Ze zkušenosti však ví, že se začátkem července a nástupem dovolených jde zájem lidí o samosběr jahod výrazně dolů.

Na ploše půl hektaru Lhotečtí pěstují jahody za pomoci hydroponie ve fóliovnících. Novou technologii družstvo zavedlo v roce 2017. I zde si lidé mohou jahody sami natrhat. Část jahod z fóliovníků družstvo prodává samo či v obchodech v regionu. Na poli sklízí jen samosběrem. "Pro řetězce jsem příliš malí, nejsme pro ně rovnocennými partnery," řekl Veselý k tomu, proč rozhodující část úrody družstvo prodá prostřednictvím samosběru a vlastními silami.

O jahody z Libčan je podle Veselého mezi lidmi zájem, a to ať už jde o samosběr či o přímý prodej například v Hradci Králové na tržnici. Mnoho lidí podle něj již dává přednost české jahodě před i levnější jahodou z dovozu. Kdo by nestihl nynější červnovou sezonu, může do Libčan přijet v září, kdy se bude sklízet druhá úroda jahod ve fóliovnících.

Cena samosběru je ve Lhotě pod Libčany 50 korun za kilogram. Již natrhané jahody si lidé mohou na poli koupit za 100 korun za kilogram. Zájemci o samosběr by měli sledovat webové stránky družstva, kde je uvedena doba sběru. "Z důvodu nepříznivého počasí nebo nedostatku zralých jahod může být samosběr přerušen," uvedl Veselý. Například dnes byla plantáž zavřená, v úterý se bude sbírat od 08:00 do 18:00.

Na Hradecku si lidé budou moci natrhat jahody také v Pileticích u Hradce Králové. Samosběr by tam měl začít 10. června. Cena kilogramu jahod bude za 55 korun, již natrhané jahody budou za 120 korun za kilogram.

Zdroj: ČTK

"Zemědělský svaz ČR využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno."

Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN