Úvodní stránka > Aktuality

Napříč zemědělstvím na Národní výstavě hospodářských zvířat v Brně

26.4.2017

Projekt Zemědělství žije! Zemědělského svazu ČR ve spolupráci s Výzkumným ústavem živočišné výroby, v.v.i. v Praze Uhříněvsi v rámci Národního programu konzervace a využívání genetických zdrojů zvířat MZe ČR připravují pro Národní výstavu hospodářských zvířat, která se uskuteční ve dnech 11. až 14. května 2017 na výstavišti BVV v Brně, společnou naučnou stezku napříč zemědělskými obory, zejména ve vztahu k chovu hospodářských zvířat.

Naučná stezka má osm stanovišť – chov dojného skotu, prasat, ovcí a koz, národní plemena, chov masného skotu, mechanizaci, rostlinnou výrobu a potravinářství.

Na prvních čtyřech stanovištích, které najdete v hale P, uvidíte národní plemena zvířat (český strakatý skot, českou červinku, přeštické černostrakaté prase, bílou a hnědou kozu, šumavskou a valašskou ovci). Na stanovišti Národního centra pro genetické zdroje Výzkumného ústavu živočišné výroby, v.v.i. si své poznatky a znalosti ověříte ve vědomostní osmisměrce.

Stanoviště věnované mechanizaci naleznete u expozice společnosti LUKROM (na volné ploše mezi pavilony P a F), které ukáže reálné zemědělské stroje používané v živočišné výrobě.

Na každém stanovišti budou nachystané otázky a v cíli v hale F na stánku Zemědělství žije! budou čekat další poznávací soutěže, především ve vztahu k rostlinné výrobě a potravinářství (7. a 8. stanoviště).

Na první den výstavy – čtvrtek 11. 5. je připraven program pro mateřské, základní a střední školy. Již nyní je přihlášeno 550 dětí, které po skupinách provedou naučnou stezkou studenti SŠ v Tišnově. O odborný výklad se zasadí chovatelské svazy ve spolupráci se Střední zemědělskou a veterinární školou v Lanškrouně a Střední zemědělskou školou v Poděbradech. Na prvním stanovišti k chovu dojného skotu se žáci na vlastní oči přesvědčí, jak vypadá příprava zvířat na výstavu. O ukázku se postará Svaz chovatelů holštýnského skotu.

Naučná stezka s informačními panely bude pro návštěvníky zpřístupněna po celou dobu výstavy. Podrobnější informace k naučné stezce dostanete na stanovišti Národního centra pro genetické zdroje VÚŽV, kde bude připraven malý vědomostní test a v hale F na stánku Zemědělství žije!

Konec naučné stezky obohatí také expozice Českomoravské společnosti chovatelů, s níž jsme ve spolupráci připravili nejen pro děti naučně zábavný zemědělský koutek. Ti nejmenší se mohou těšit na semínkoviště a hrací koutek s modely zemědělské techniky, zvířaty a farmou. Nebude chybět ukázka modelů zemědělské techniky na poli a farmě. Starší neodolají naučit se podojit krávu, byť umělou. O tom, jak to chodí v zemědělství, se dozvíte zhlédnutím naučných filmů o pěstování plodin a chovu skotu a prasat.

Na každého dětského návštěvníka čekají dárečky od Zemědělského svazu ČR, Výzkumného ústavu živočišné výroby, Českomoravské společnosti chovatelů, chovatelských svazů, ale i mlékárny Pribina TPK, Mlékárna Hlinsko, a. s. či společnosti Farmet a dalších partnerů.

 

 Soňa Jelínková 

Přílohy
tz-nvhzv-detsky-program.docx


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN