Úvodní stránka > Aktuality

Nová pravidla pro roušky

19.8.2020

Roušky budou v ČR od září povinné i v kadeřnictvích a dalších podobných službách nebo restauracích mimo dobu konzumace, povinné budou pro hosty i obsluhu. V říjnu se budou nosit také ve volebních místnostech. V tiskové zprávě dnes ve středu o tom informovalo Ministerstvo zdravotnictví. Znovuzavedení nošení roušek ve veřejných vnitřních prostorách, školách a hromadné dopravě oznámili členové Rady vlády pro zdravotní rizika už v pondělí. Více ve zpravodajství Českého rozhlasu zde:

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/koronavirus-online-rousky-noseni-pravidla_2008191206_ako

 

Ministerstvo zdravotnictví na základě doporučení epidemiologů od 1. září 2020 opět zavádí povinné nošení roušek až na některé výjimky ve veřejných vnitřních prostorách a na úřadech, kde se poskytují služby a prodává zboží zákazníkům, veřejné dopravě a ve společných prostorách škol. Jedná se o důležité preventivní opatření nejen v souvislosti s covid-19, ale také v rámci blížícího se období zvýšeného výskytu respiračních nákaz. Hlavním cílem je ochrana zranitelných skupin obyvatel. „Spolu s epidemiology jsme se shodli, že znovuzavedení povinnosti používání roušek ve vybraných vnitřních prostorách staveb a při cestování veřejnou dopravou je vhodné načasovat od 1. září, kdy každoročně dochází k opětovnému nastartování pracovního a školního života po prázdninovém období. Spolu s tím bude samozřejmě docházet k většímu shlukování lidí a výraznějšímu využívání veřejné dopravy. Naším cílem je tímto preventivním opatřením maximálně ochránit zranitelné občany, jako jsou senioři či nemocní. Pravidla pro používání roušek jsme nastavili tak, aby zahrnovaly místa, kde lze předpokládat větší riziko přenosu nákazy. Často se jedná o veřejné vnitřní prostory, ve kterých nelze vždy zajistit udržování dostatečného rozestupu. Roušky jsou z nejdůležitějších a nejúčinnějších preventivních opatření, které se již na jaře letošního roku osvědčilo a pomohlo nám zvládnout epidemii,“ připomněl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Tisková zpráva Ministerstva zdravotnictví je v plném znění zde:

https://www.mzcr.cz/tiskove-centrum-mz/od-zari-budou-povinne-rousky-ve-verejne-doprave-a-ve-vybranych-vnitrnich-prostorach/

 

Jednotlivá mimořádná opatření platná od 1. září 2020 jsou na webu Ministerstva zdravotnictví zde:

https://koronavirus.mzcr.cz/category/mimoradna-opatreni/

 


Nenechte si ujít aktuální informace ke Koronaviru. Zde se můžete bezplatně přihlásit k odběru Koronavirového zpravodajství Zemědělského svazu ČR.


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN