Úvodní stránka > Aktuality

Nové vzdělávací filmy přibližují práci v zemědělství

6.2.2017

Praha/ČR - Zemědělský svaz České republiky natočil v rámci projektu Zemědělství žije! sadu vzdělávacích filmů o práci v zemědělství a o tom, co vše je zapotřebí udělat, než se vyrobí běžná potravina či krmivo pro zvířata. Komentář namluvil brněnský herec Tomáš Sagher. K vidění jsou na sociální síti youtube, kanál Zemědělství žije!

„Víte, kolik je zapotřebí práce, než si kousnete do chleba a napijete „obyčejného“ mléka? Věděli jste, že řepka je z hlediska zabránění vodní eroze prospěšná plodina? Víte, že dojnice mají ve stájích postýlky? Víte, že prasnice mají oddělený kotec proto, aby nezalehla selata? Věděli jste, že kostkový cukr vynalezli Češi? Nejen tyto zajímavosti, ale mnoho dalších se dozvíte ve filmech, které se věnují chovu skotu a prasat, ale také pěstování okopanin, obilovin a olejnin,“ přibližuje Soňa Jelínková, koordinátorka projektu Zemědělství žije!

Děti neví, kde se bere mléko a že chléb se vyrábí z obilí

I v roce 2017 budou pokračovat vzdělávací aktivity projektu po celé České republice. Soňa Jelínková se svým týmem objíždí základní školy a dětem odhaluje tajemství zemědělství. „Dnes už se stírají rozdíly mezi dětmi z měst a vesnic. Většina dětí nikdy neviděla krávu a prase, nerozeznají obilí od řepky. Při našich workshopech se snažíme, aby pochopily význam zemědělství, že se zemědělci starají o krajinu a ukazujeme jim přímo v zemědělských podnicích co obnáší práce agronoma.“

Školství i společnost akcentovala čtenářskou a finanční gramotnost. Na zemědělství se zapomnělo. Přitom je to oblast která produkuje potraviny. „Pokud dětem nevysvětlíme příběh potravin, budou si myslet, že chléb, jogurty a salámy jsou v obchodě samy od sebe, stejně jako si nepoučené děti myslí, že peníze se na na platební kartě berou také samy od sebe,“ popisuje zkušenosti Soňa Jelínková.

Zemědělský svaz ČR se snaží o intenzivní osvětu napříč celou veřejností. Na webu zemedelstvizije.cz připravuje do Kalendáře akcí přehled událostí, které které jsou spjaty ze zemědělstvím jako jsou Dny otevřených dveří zemědělských škol a podniků, dožínky, chovatelské dny, zemědělské dny, výstavy i kulturní akce.

 

link na youtube: https://www.youtube.com/channel/UCd8vl31_8fclgsyqUv4zmwQ

 

Přílohy
6-2-tz-nove-a-vzde-ela-avaci-a-filmy-pr-eibliz-euji-a-pra-aci-vzeme-ede-elstvi-a.doc


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN