Úvodní stránka > Aktuality

O finančním rámci v unii není shoda

24.2.2020

Mimořádný summit EU o sedmiletém rozpočtu, který se konal ve čtvrtek a v pátek (20.-21.2.), měl být velkým evropským setkáním, obnovou po brexitu a také potvrzením schopnosti udržet si pozici na světové scéně, napsal mj. v sobotu francouzský deník Le Monde. Místo toho se projevila neschopnost se dohodnout. Informace z ČT24 jsou v plném znění zde:

https://ct24.ceskatelevize.cz/ekonomika/3052146-summit-o-rozpoctu-eu-prokazal-hluboke-rozpory-mezi-cleny-pise-evropsky-tisk

 

Shoda tedy není ani o budoucím finančním rámci pro zabezpečení SZP EU, kde má nově hrát velkou roli tzv. zelená agenda. Na jedné straně se v rozpočtu pro zemědělství prosazují škrty, ale na straně druhé by mělo jít více peněz na ozelenění. Informace z Euractivu jsou v plném znění zde:

https://euractiv.cz/section/evropske-finance/news/zemedelske-politice-eu-hrozi-skrty-ve-vysi-az-5-miliard-eur/

 

Podle bývalého rumunského prezidenta a současného europoslance může prosazování ekologických požadavků vést k napětí i k odchodu dalších zemí z unie. Informace ze slovenské verze Euractivu jsou v plném znění zde:

https://euractiv.sk/section/klima/news/ekodohovor-prinuti-niektore-krajiny-vystupit-z-unie-mysli-si-rumunsky-exprezident/

 

Kam také půjdou peníze:

https://euractiv.sk/section/spolocnost/news/eurokomisia-na-boj-proti-koronavirusu-vyclenila-230-milionov-eur/

 


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN