Úvodní stránka > Aktuality

Ovocnáři: Škody z jarních mrazů přesáhnou 100 milionů korun

6.6.2019

Holovousy (Jičínsko) 6. června (ČTK) - Škody z jarních mrazů na ovoci přesáhnou 100 milionů korun. Nejvíce mrazy poškodily ovocné sady v severních a západních Čechách. První škody ovocnáři v minulých dnech zaznamenali na Moravě z krupobití. ČTK to dnes řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Přesné vyčíslení škod bude jasné po celostátním odhadu sklizně, jehož výsledky budou známé ve druhé polovině června.

Začátkem května ovocnáři škody z mrazů odhadovali na desítky milionů korun. Roční hodnota ovoce sklizeného českými sadaři se v posledních letech pohybuje kolem 1,3 miliardy korun.

"Mrazy letos přišly ve dvou vlnách. První vlna v polovině dubna nadělala jen menší škody, například na meruňkách na Moravě. Větší škody udělala druhá vlna, která přišla mezi 5. až 8. květnem a zasáhla hlavně severozápad Čech," řekl Ludvík. Postiženi jsou podle něj hlavně ovocnáři v Ústeckém, Libereckém a Plzeňském kraji a v části středních a východních Čech. Na Moravě jsou škody výrazně menší, jsou například v okresech Kroměříž a Brno - venkov.

Nejvíc mrazy z pohledu osázené plochy poškodily výsadby hrušní a třešní. Finančně budou škody největší u jablek, protože jablka jsou nejvíce pěstovaným druhem ovoce v Česku. "Škody ale nebudou takového obrovského rozsahu jako v roce 2017. Letos jsou daleko lokálnější. Některé podniky jsou poškozené významně, některé vůbec," uvedl Ludvík.

O případných kompenzacích za škody z mrazů, které jsou nepojistitelným rizikem, již ovocnáři jednali s ministerstvem zemědělství. Závěry zatím nebyly, protože se čeká na přesnější vyčíslení škod. "Sledujeme i případné kompenzace za mrazy ovocnářům v okolních zemích. Jsme na jednotném evropském trhu a chceme s nimi mít rovné podmínky," řekl Ludvík. Škod z krupobití se podle něj případné kompenzace týkat nebudou, protože proti kroupám se ovocnáři mohou pojistit.

Poslední velké poškození ovocných sadů mrazy přišlo v roce 2017. Tehdy dubnové a květnové mrazy poškodily asi 40 procent ploch sadů v Česku a ztráty na produkci dosáhly půl miliardy korun. Sklizeň se tehdy propadla na hluboce podprůměrných 119.310 tun a byla druhou nejnižší sklizní od roku 1990 na území Česka.

Nižší sklizeň ovoce v ČR než v roce 2017 byla v novodobé historii českého ovocnářství jen v roce 2011, kdy se ho sklidilo 101.249 tun. Důvodem tehdejšího propadu byly také mrazy. Mrazy významně poškodily české ovocnáře i v roce 2016, ztráty na tržbách byly kolem 400 milionů korun. Za škody z mrazů z let 2016 a 2017 dostali ovocnáři od státu kompenzace dohromady 165 milionů korun.

Obrana ovocných sadů před mrazy je omezená. Používají se například protimrazové závlahy, parafinové svíce, pálení klestí a slámy či promíchávání vzduchu pomocí ventilátorů nebo vrtulníků.

Zdroj: ČTK

"Zemědělský svaz ČR využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno."

Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN