Úvodní stránka > Aktuality

Předpovídat extrémní počasí se nedaří, přiznávají klimatologové. Extrémní záplavy v západní Evropě nejvíce postihly SRN

19.7.2021

Odborníci na vývoj klimatu připouštějí, že se jim nedaří předpovídat intenzitu extrémního počasí, jako jsou nynější záplavy v západní Evropě a červnová vedra na severozápadě amerického kontinentu (někde téměř 50 stupňů C). Obě události si vyžádaly stovky životů. V posledních desetiletích vědci přesto varovali, že rychle se oteplující klima přinese např. prudší srážky a ničivější vlny veder. Zpráva z webu ČT24 je v plném znění zde:

https://ct24.ceskatelevize.cz/veda/3342618-predpovidat-extremni-pocasi-se-nedari-priznavaji-klimatologove-tyka-se-i-nynejsich

 

Německý ministr vnitra Horst Seehofer v pondělí 19.7. odmítl kritiku opozice, podle které při ničivých povodních na západě země stát nedokázal zavčas informovat občany o hrozícím nebezpečí. Jeho úřad nicméně oznámil urychlení prací na reformě fungování civilní ochrany. Zdroj:

https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/zaplavy-v-nemecku-horst-seehofer-seehofer-nebezpeci-nemecko-ministr-vnitra_2107191603_pat

 

Následky extrémních záplav, které postihly Belgii, Nizozemsko, Švýcarsko a nejvíce Německo, ukazují fotografie ze zasaženého území. Materiální škody, které způsobila velká voda, není možné v tuto chvíli vyčíslit. Zdroj:

https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3342680-tisice-tun-bahna-vytrhane-koleje-a-poborene-mosty-zapadni-evropa-odklizi-skody

 

Povodňová situace v Německu se uklidňuje. Bavorský Pasov se pravděpodobně vyhne rozsáhlejší záplavě, zlepšení 19.7. hlásí také Sasko, které částečně zprovoznilo železniční spojení mezi Drážďany a Prahou. Na západě SRN pokračují mj. vyprošťovací práce. Odklízení a vyčíslování škod pokračuje také v Rakousku. Zdroj:

https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3342656-v-nemecku-pokracuje-vyprostovani-situace-na-rekach-se-uklidnuje

 

Zemědělci bývali v Německu jedni z prvních, kteří pomáhali např. při řešení následků velkých dešťů a bouří a teď řada z nich potřebuje pomoc (zaplavená orná půda, zničená úroda, utopená stáda...) hlavně na západě SRN v povodí Rýna a jeho přítoku Ahrtal. V této části SRN byly zničeny i zásoby obilí. Německá ministryně zemědělství SRN požádala o založení okamžitého federálního programu pomoci, který výslovně zohlední poškozené zemědělství. Program má být přijat 21.7. Zdroj:

https://www.agrarheute.com/land-leben/unwetterkatastrophe-landwirte-helfen-brauchen-hilfe-583487

 


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN