Úvodní stránka > Aktuality

Plzeňští zemědělci jsou znepokojeni stavem českého zemědělství

19.5.2016

Plzeň – Ve čtvrtek 19. května se v 9.30 (restaurace „U Matasů“ Plzeň – Černice) sejdou členové Zemědělského svazu Plzeňského kraje. Budou projednávat postup při řešení současného obtížného stavu zemědělství, kdy se výkupní cena mléka a vepřového masa dostala na nejnižší úroveň a situace se dále zhoršuje. Například cena mléka je cca 2 Kč/l pod výrobními náklady. Zemědělci tak budou jednat o připojení se k prohlášení zemědělců v Kraji Vysočina, kteří jsou silně znepokojeni současným kritickým stavem českého zemědělství. 

„V souvislosti s nízkou výkupní cenou mléka se zemědělci, a to nejen na Vysočině dostávají do ekonomických problémů. Také nízká výkupní cena za vepřové maso vede k likvidaci chovů a živočišné výroby,“ popisuje předseda Zemědělského svazu ČR neutěšený stav Martin Pýcha, který se jednání v Plzni zúčastní.

Zemědělci na Vysočině aktualizovali prohlášení, ve kterém popisují zhoršující se stav v zemědělství. Upozorňují nejen na propad tržních cen u mléka a vepřového masa, ale také na zoufale nízké mzdy v zemědělství. Pokud podle nich nedojde k okamžitému řešení, dojde na Vysočině k zániku chovů hospodářských zvířat, což bude mít za následek zhoršení zaměstnanosti a také velmi negativní dopad na úrodnost půdy a jejích schopnost zadržovat pitnou vodu.


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN