Úvodní stránka > Aktuality

Pondělní déšť zvedl hladiny řek na východě ČR. Na Pardubicku platí extrémní výstraha před povodněmi

29.6.2020

V okresech Chrudim, Pardubice a Moravská Třebová hrozí v nadcházejících hodinách extrémní nebezpečí záplav. Důvodem je dosažení nejvyššího, třetího povodňového stupně v povodí Novohradky, Dolní Chrudimky a na Jevíčce. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav. Kvůli trvajícím dešťům zasahují u zvýšených hladin řek i hasiči na Olomoucku, Vysočině nebo v Jihočeském kraji. Zdroj:

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/povodne-zaplavy-nebezpeci-vystraha-dest-hasici-zasah-voda-reky_2006291417_tzr

 

Kvůli silným dešťům v noci na pondělí měli hasiči v Pardubickém kraji do 7 hodin celkem 21 výjezdů. Nejčastěji čerpali vodu ze zaplavených sklepů či komunikací. Zdroj:

https://www.lidovky.cz/domov/hasici-meli-kvuli-silny-destum-od-rana-21-vyjezdu-hladina-nekterych-rek-opet-stoupa.A200629_075303_ln_domov_ele

 

V Dolní Rovni na Lodrantce a Dolních Ředicích na Ředickém potoku na Pardubicku byl vyhlášen třetí, nejvyšší povodňový stupeň. Ředický potok se vylil z břehů. Více zde:

https://pardubice.rozhlas.cz/ve-dvou-obcich-na-pardubicku-plati-nejvyssi-povodnovy-stupen-8239419

 

Podle izprávy o mimořádných vodních stavech a povodňové situaci na vodních tocích a vodních dílech ve správě státního podniku Povodí Labe aktuálně vodohospodáři evidují na většině území srážky s úhrny do 30 mm, ve východních Čechách a na Vysočině pak do 45 - 50 mm (Třebovka - Vysoké Pole 67 mm). Více zde:

https://hradec.rozhlas.cz/prvni-stupne-povodnove-aktivity-na-knezne-v-rychnove-a-na-loucne-v-cerekvici-8239203

 

V platnosti je výstraha ČHMÚ:

http://portal.chmi.cz/files/portal/docs/meteo/om/vystrahy/index.html

 


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN