Úvodní stránka > Aktuality

Poplatky za registraci hnojiv se asi poměrně razantně zvýší

16.10.2019

Praha 16. října (ČTK) - Poplatky za přijímání žádostí o registraci hnojiv, pomocných půdních látek a pomocných rostlinných přípravků nebo substrátů se možná razantně zvýší. Podle vládní novely vzrostou z 3000 Kč na 10.000 korun, tedy na úroveň srovnatelnou s ostatními státy Evropské unie. Přijetí žádosti o prodloužení platnosti registrace bude podle předlohy stát 2000 korun místo současných 500 Kč. Novelu dnes Sněmovna poslala do závěrečného kola schvalování.

Pirátský poslanec Radek Holomčík neúspěšně požadoval, aby zemědělci elektronicky oznamovali provádění postřiků na pozemcích chovatelům včel prostřednictvím ministerstva zemědělství. "V současné době je situace taková, že si včelaře musí vyhledat v mapovém systému a všem poslat dopis s oznámením," uvedl poslanec. Proti se postavili jak ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD), tak jeho předchůdce Petr Bendl (ODS), podle něhož by se proces spíše zkomplikoval.

Předloha se zabývá hlavně implementací evropského práva ohledně regulace vstupu, zavlékání nebo šíření škodlivých rostlin. Pěstitelé nebudou muset informovat Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) o použití toxických přípravků na ochranu rostlin, podle novely bude stačit informovat hygienickou stanici. Novela nově odkazuje na evropská nařízení, která nabudou účinnosti od poloviny prosince.

Ke zvýšení některých poplatků za registrace ministerstvo zemědělství odkazuje na to, že od roku 1998, kdy byl schválen zákon o hnojivech, nevzrostly. U poplatků za prodloužení registrace se pak jejich výše nezvedala od roku 2009, kdy byla možnost prodloužení zavedena. Novela také mění legislativu ohledně značení nebo přípravků na ochranu rostlin, aby je bylo možné snáz dohledat v české distribuční síti.

Profesionální pěstitelé, kteří budou chtít venku nebo ve skleníku použít toxické prostředky, nebudou muset před každou aplikací se ptát státu. Ubude tím administrativní zátěž. Loni ÚKZÚZ vydal za první pololetí zhruba 100 takových povolení. Už v současnosti je na etiketě informace, že pěstitelé musí dva dny před aplikací informovat příslušnou hygienickou stanici.

Zdroj: ČTK

"Zemědělský svaz ČR využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno."

Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN