Úvodní stránka > Aktuality

Reuters:Vliv veder v západní Evropě na sklizeň obilí bude omezený

28.6.2019

Paříž/Hamburk 28. června (ČTK) - Vlna veder v západní Evropě může mít negativní dopad na sklizeň obilí, nepředpokládá se ale, že by trvala tak dlouho, aby napáchala podobně rozsáhlé škody jako loňská sucha. Uvedla to dnes agentura Reuters.

"Očekáváme, že sklizeň bude v důsledku současné vlny veder nižší. Dopad však v této fázi vývoje pravděpodobně bude i v nejhorším případě pouze mírný," uvedl analytik José Clavijo ze společnosti Refinitiv Agriculture Research.

K optimismu podle Reuters přispívá mimo jiné skutečnost, že situace na polích je po nedávných deštích dobrá a že růst části úrody se už blíží ke konci.

Někteří prognostici sice snížili odhady sklizně pšenice v Evropské unii, prognózy ale zůstávají výrazně nad úrovní loňského roku. Pouze omezené ztráty na úrodě v důsledku vlny veder se očekávají například ve Francii, která je největším producentem obilí v EU, či v Německu.

"Tato vedra nejsou žádnou velkou událostí," uvedl jeden z německých obchodníků na trhu s obilím. "Trh stále věří v dobrou úrodu, opakování té hrozné sklizně z loňského roku neočekáváme," dodal.

Zdroj: ČTK

"Zemědělský svaz ČR využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno."

Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN