Úvodní stránka > Aktuality

STAN chce sloučit ministerstva zemědělství a životního prostředí

21.6.2019

Praha 19. června (ČTK) - Poslanci Starostů a nezávislých (STAN) chtějí sloučit ministerstva zemědělství a životního prostředí. Je to součástí jejich legislativního balíčku proti suchu, který dnes představili na tiskové konferenci ve Sněmovně. Kromě novely kompetenčního zákona obsahuje například návrhy na změnu zákona o dani z nemovitých věcí nebo novely vodního zákona a zákona o odpadech.

Podle předsedy poslaneckého klubu STAN Jana Farského ročně zmizí z České republiky 21 milionů tun ornice, škoda podle něj činí zhruba deset miliard korun. "Žijeme v době, kdy 87 procent podzemní vody je znečištěno a ta situace se nezlepšuje, protože průsak nějakou dobu trvá a dohání nás to. Podle měření pedologů je půda na polovině svých absorpčních kapacit, své kvality, která byla před 50 lety," řekl.

"Navrhujeme začlenit ministerstvo zemědělství pod ministerstvo životního prostředí. Domníváme se, že ekonomické zájmy by neměly převažovat nad zájmy ochrany přírody a životního prostředí. Chceme sjednotit zájmy těchto obou ministerstev," poznamenala poslankyně Jana Krutáková.

Změny v systému daní z nemovitostí by měly osvobodit od zdanění krajinotvorné prvky, jako jsou mokřady či remízky. "V současné době daň převyšuje několikanásobně daň z orné půdy, proto zemědělci nejsou dostatečně motivováni, aby vysazovali krajinotvorné prvky a utvářeli tak krajinu a zadržovali v ní vodu," řekla Krutáková.

Změny v zákonech o odpadech a ve vodním zákoně se týkají nových způsobů nakládání s odpadními vodami a vsakování srážkové vody. "Současná legislativa umožňuje vsakovat srážkovou vodu volně do terénu a tím v podstatě dotovat vodní systém v půdě pouze u staveb určených k bydlení, nikoli u staveb určených k ostatnímu využívání," uvedla Krutáková.

Balíček také obsahuje novelu stavebního zákona, návrh předpokládá zjednodušení procesu povolování zejména kapkových závlah. Změnit chce STAN také podmínky dotačního programu Dešťovka, aby fyzické osoby při žádosti o dotaci na využívání srážkové vody na zahradě a v domácnosti nemusely získávat odborný posudek. Poslanci chtějí také do Listiny základních práv a svobod zakotvit ústavní právo občanů na pitnou vodu.

Zdroj: ČTK

"Zemědělský svaz ČR využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno."

Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN