Úvodní stránka > Aktuality

Stanovisko Zemědělského svazu ČR k nálezu uhynulých zajíců

15.8.2019

Dnes ráno jsme zaznamenali informaci Státní veterinární správy o tom, že pravděpodobnou příčinou uhynulých .zajíců z minulého týdne je, s ohledem na přítomnost rezidua fosfidu – fosfanu, požití látky na hubení hrabošů STUTOX II. Tuto informaci považujeme za velmi závažnou.

Vítáme, že státní orgány začaly tyto případy okamžitě řešit, tak aby byla zjištěny všechny okolnosti těchto úhynů. Je třeba určit, zda aplikace byla legální, zda byly doloženy všechny technologické postupy a nakládání s tímto přípravkem, ale i možnosti cizího zavinění.

Zároveň vnímáme jako důležité, aby do vyšetření těchto případů nebyla obnovena výjimka na aplikaci přípravku Stutox II rozhozem na plochu. Po vyšetření je třeba, abychom se všechny zainteresované strany opět sešly a projednaly další postup v řešení kalamitní situace přemnoženého hraboše. Doufáme, že vyšetření uvedených případů bude tak rychlé, jak je to jenom možné.

Zemědělci budou pokračovat dále ve svém úsilí redukovat stavy přemnožených hrabošů na polích mechanicky, nicméně riziko poškození či znemožnění setí ozimů roste a spolu s tím i pravděpodobná výše celkových škod.

 

Ing. Vladimír Pícha, mluvčí ZSČR, tel.: 603 532 136, mail: picha@zscr.cz

Přílohy
tk-hrabosi-2.docx


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN