Úvodní stránka > Aktuality

TZ: Mléko je levnější než voda. Českým zemědělcům může pomoci sdružení do odbytových družstev

28.9.2016

Tisková zpráva

27. 9. 2016

Praha/ČR – Jedním z řešení krize v mléčném sektoru je sdružování zemědělců do odbytových družstev a sdružení organizací producentů. Tato forma funguje v zahraničí a čeští zemědělci by se podle Zemědělského svazu ČR měli inspirovat právě zde. Podle předsedy Zemědělského svazu ČR Martina Pýchy je to to možnost, jak ovlivnit cenu vykupovaného mléka a zvýšit podíl zemědělců na konečné ceně mléčných výrobků.

„Mléko je nejvýznamnější živočišnou komoditou v českém zemědělství a celkově mezi všemi zemědělskými komoditami zabírá z hlediska výše tržeb druhé místo, na prvním jsou obiloviny. Zároveň je na produkci mléka navázána významná část zaměstnanosti v zemědělství. V současnosti se však tento sektor potýká s obrovskými problémy, způsobenými hlubokým propadem cen v celé Evropské unii a v České republice obzvláště.“

„Mléko je tak v současnosti v některých případech levnější než voda. Cenový propad u nás se dostal v červenci na 6,10 Kč/l mléka i když v srpnu došlo konečně k malému nárůstu o 10 hal/l na konečných 6,2é Kč/l. I tak je u nás jedna z nejnižších cen v EU.  Nižší cena než u nás jepouze v pobaltských zemích, po přepočtu 4,70-5,00 Kč/l, a v Maďarsku,“ informoval Pýcha. V průměru roku 2014 i roku 2015 jsme byli v ceně mléka na cca 89 % váženého průměru ceny v zemích EU. Za leden až červenec 2016 to bylo 86 %. Navíc cena většiny mléčných výrobků roste již 2 až 3 měsíce, ale cena mléka u nás začala růst až v srpnu. 

Největší producenti chtějí zbudovat vlastní zpracování mléka

Funkční odbytové organizace zemědělců se ukazují jako jedna z hlavních cest k posílení postavení zemědělců. Stávajících odbytových družstev je příliš mnoho a až na výjimky nejsou schopny významněji ovlivňovat cenu mléka. Podle MZe bylo k 31. 12. 2015 v České republice celkem registrováno 27 odbytových organizací, jejichž prostřednictvím bylo prodáno 68 % z celkového množství dodaného mléka k dalšímu zpracování.

„Je nutné, aby se čeští zemědělci nejenom sdružovali, například do sdružení organizací producentů, ale je třeba hledat i řešení dalšího vývoje. Z tohoto důvodu mají v úmyslu největší odbytová družstva v České republice výstavbu vlastních zpracovatelských kapacit a zároveň se přeregistrovali na organizace producentů, aby se mohli v budoucnu dále integrovat“ informoval Martin Pýcha a dodal, že cílem Svazu je snaha podnítit a iniciovat další dlouhodobá řešení vývoje sektoru mléka v ČR a tím zachovat zaměstnanost na venkově. „Chtěli bychom vyzdvihnout iniciativu ze strany ministra zemědělství Mariana Jurečky, jež si uvědomuje význam odbytových družstev a podporuje je, ačkoliv tato stávající pomoc by měla být významnější,“ sdělil Pýcha.

 

 

Jana Sixtová/Eva Fruhwirtová

Přílohy
tz-2016-27-9-mleko-je-lenejsi-nez-voda.doc


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN