Úvodní stránka > Aktuality

U projektu Zemědělství žije! nedošlo k porušení rozpočtové kázně

18.8.2016

Tisková zpráva 

Praha – Nejvyšší kontrolní úřad se v rámci kontroly na ministerstvu zemědělství zaměřil na jednoho z příjemců dotací, a to na Zemědělský svaz ČR a jeho projekt s názvem Zemědělství žije. Zemědělský svaz ČR považuje za důležité vysvětlit situaci ohledně využití dotací, aby nedocházelo k dalším mediálním dezinterpretacím.

V roce 2013 dotace pro Zemědělský svaz činila 1 680 000 Kč, nikoliv 3 000 000 Kč, jak se objevilo v některých médiích. Peníze určené na osvětově-vzdělávací projekt Zemědělství žije! nebyly zcela vyčerpány, takže svaz 350 000 Kč ministerstvu zemědělství v řádném termínu vrátil. Dotace nevládním neziskovým organizacím činí ze strany ministerstva 70 % z celkového rozpočtu, 30 % platí příjemce, tady v tomto případě Zemědělský svaz ČR.

 

 

Problém vznikl ve výkladu pravidel pro čerpání dotace na ministerstvu zemědělství

„Nevidím důvod, aby Zemědělský svaz ČR byl stíhán za porušení rozpočtové kázně,“ zdůrazňuje předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha. Problém je v rozdílu mezi pravidly pro čerpání dotace a vydaném Rozhodnutí o poskytnutí dotace obé z dílny ministerstva zemědělství. Zatímco pravidla jednoznačně umožňují čerpání dotace na osobní náklady pracovníků, Rozhodnutí o poskytnutí dotace tuto možnost upravují nejasně a jeden z možných výkladů je, že je tato možnost zakázána.

Zemědělský svaz tento rozpor objevil okamžitě při obdržení Rozhodnutí o poskytnutí dotace, tj. ještě před čerpáním dotace a realizací projektu, a obrátil se s žádostí o výklad na ministerstvo zemědělství, protože v podané žádosti dopředu jasně deklaroval záměr část dotace použít na mzdu pracovnice, která projekt na svazu realizovala.

„Odpovědný pracovník ministerstva zemědělství, navíc autor pravidel pro čerpání této dotace, nám e-mailem potvrdil, že čerpání dotace na osobní náklady je možné, přesněji, cituji: že z dotace lze financovat fyzické osoby, které poskytují výkony a služby spojené s realizací schváleného projektu,“vysvětluje Martin Pýcha.V odpovědi z ministerstva zemědělství bylo dále potvrzeno: “Vy jakožto realizátor projektu se také budete realizací projektu zabývat a tudíž je možné hradit Vaše Osobní náklady (mzdu a příslušné odvody) z poskytnuté dotace. Podle bodu 2b) nelze dotaci použít na mzdy funkcionářů, kteří se neúčastní realizace projektu.“

Na základě této informace Zemědělský svaz dotaci čerpal a také řádně vyúčtoval. Stejně tak i v závěrečné zprávě informoval o čerpání části dotace na osobní náklady uvedené pracovnice a ministerstvo zemědělství tuto informaci nijak nezpochybnilo.

 Zemědělský svaz se žádného pochybení nedopustil

 Nejvyšší kontrolní úřad přesto vede řízení se Zemědělským svazem o porušení rozpočtové kázně. Podle NKÚ je komunikace mezi Zemědělským svazem ČR a ministerstvem zemědělství považována za neformální korespondenci, nikoliv za výklad rozhodnutí ministerstva. „NKÚ ani nestačil oficiální dopis pana Zdeňka Adamce, náměstka pro řízení sekce ekonomiky a informačních technologií na ministerstvu zemědělství, který potvrdil, že čerpání bylo v pořádku,“ reaguje Martin Pýcha. 

 

Zdroj: ČTK

"Zemědělský svaz ČR využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno."

Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.

Přílohy
2016-8-18-tz-u-projektu-zeme-ede-elstvi-a-z-eije-nedos-elo-k-porus-eeni-a-rozpoc-etove-a-ka-azne-e.doc


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN