Úvodní stránka > Aktuality

V novém období by mohly satelity kontrolovat farmářům sekání luk

26.11.2019

Praha 26. listopadu (ČTK) - V příštím dotačním období by se podle ředitele Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) Martina Šebestyána mohly používat pro kontrolu dotací více než dosud satelity. Například na kontrolu sečení luk, řekl na dnešní tiskové konferenci u příležitosti 25. ročníku mezinárodní konference MARS konané v Praze. Ta se zabývá především tématem, jak nové technologie mění společnou zemědělskou politiku EU a způsoby komunikace a sdílení dat se zemědělci.

"Zatímco nyní fond zkontroluje kolem pěti procent vyplacených dotací nutných pro výplatu peněz, díky satelitním snímkům by mohl mít úřad všechna data pro případnou kontrolu," řekl Šebestyán. Jak zdůraznil, nemá jít primárně o sankce proti zemědělcům, ale na jejich upozornění, aby mohli případné chyby napravit. Satelity by se podle něho mohly také použít na zjišťování, zda zemědělci nepěstují jednu plodinu na více než 30 hektarech, což bude v případě erozně ohrožených půd od ledna zakázané.

SZIF snímky z družic Sentinel, které byly uvedené do provozu v letech 2014 až 2017, využívá již několik let. "Kontrolujeme plochu, na které zemědělec hospodaří. A zjišťujeme i plodiny, které se na tom poli nacházejí, nebo i zemědělskou kulturu. Tedy jestli je tam orná půda, nebo tráva," řekl ČTK Ondřej Krym ze SZIF.

V novém programovém období, což se nyní zkouší v pilotních projektech, by mohl fond například ověřovat, jestli zemědělci sečou louky v termínech, které jim ukládají nařízení vlády. Podle Kryma se ale v současnosti jedná s ministerstvem zemědělství o ulehčení této povinnosti. Mohlo by se podle něho například kontrolovat, zda zemědělec posekal louku dvakrát ročně, ale mohlo by pak být jedno, kdy to udělal. K tomu by ale byla potřeba změna legislativy. "To bude hodně pomáhat, aby ty prostředky šly zemědělcům, kteří se o to starají," dodal o možnostech využití satelitních snímků.

Konference MARS (Monitoring Agriculture with Remote Sensing) se letos koná v Praze. Na 400 účastníků z Evropské komise, národních vlád a odborných organizací řeší využívání nových technologií.

Pravidla nové zemědělské politiky, která by měla více zvýhodňovat například ekologické přístupy, by měla začít platit od roku 2021, současná skončí v příštím roce. Očekává se však určité přechodné období, pokud by bylo dvouleté, znamenalo by to změnu výplat dotací od roku 2023. V současnosti dostávají zemědělci v Česku na obhospodařovanou plochu a chov zvířat ročně zhruba 32 miliard korun. Převážná část peněz pochází právě z evropských fondů.

Zdroj: ČTK

"Zemědělský svaz ČR využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno."

Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN