Úvodní stránka > Aktuality

Výroba masa rostla, farmáři poráží zvířata kvůli drahému krmivu

31.7.2019

Praha 30. července (ČTK) - Produkce masa v Česku se ve 2. čtvrtletí meziročně zvýšila o 2,2 procenta na 114.015 tun. Vzrostla výroba hovězího, vepřového i drůbežího, uvedl dnes Český statistický úřad. Podle Agrární komory ČR a Zemědělského svazu ČR stojí za zvýšenou výrobou zejména hovězího masa vysoké ceny krmiv a sucho. Podle mluvčího svazu Vladimíra Píchy stojí tuna sena kolem 4000 korun, zemědělci proto více poráží dobytek. V dalším čtvrtletí očekává ministerstvo zemědělství nárůst výroby většiny druhů masa, u hovězího čeká stagnaci.

"Po loňském výrazném poklesu výroby objemných krmiv řada chovatelů toužebně očekávala novou sklizeň. V reakci na loňský stav se zvýšila výměra pícnin pro rychlé doplnění krmivové základny. Bohužel sucho trvá a ani letošní rok nedává příliš důvodů k optimismu," řekl Pícha.

Jan Doležal z komory dodal, že chovatelé mají obavy, že nebudou moci v příštích měsících zajistit optimální krmné dávky. "Což by mohlo znamenat další snížení produkce, tentokráte dokonce pod loňskou úroveň," upozornil.

Největší podíl v produkci má tradičně podle statistiků vepřové maso s podílem 47 procent, následovalo s 37,3 procenta drůbeží a s 15,6 procenta hovězí. Výroba vepřového meziročně stoupla o procento na 53.607 tun, o 1,3 procenta se zvýšily i porážky prasat na 587.700 kusů.

Ministerstvo zemědělství v dalším čtvrtletí očekává další růst produkce. "Důvodem je vysoká poptávka Číny po této komoditě spojená s výskytem afrického moru prasat. Výpadek v produkci vepřového masa řeší tato asijská země dovozem mimo jiné ze států Evropské unie," sdělil mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý. Resort očekává i další růst produkce drůbežího masa.

Nákup mléka od producentů za druhé čtvrtletí dosáhl téměř 768,4 milionu litrů, což bylo meziročně o 0,2 procenta více. Zemědělci prodávali mléko za průměrnou cenu 8,92 Kč za litr, tedy o 18 hal/l méně než v minulém čtvrtletí. Nižší cena podle mluvčího odpovídá sníženému obsahu tuku a bílkovin, který je v těchto měsících roku obvyklý.

Sucho v Česku je přibližně stejné jako před rokem, projevuje se na vegetaci, průtocích řek i podzemní vodě. V roce 2018 byly vinou letních měsíců nejnižší hladiny podzemních vod od 60. let 20. století, uvedl v minulém týdnu Český hydrometeorologický ústav. Půdní sucho podle něj sužuje 64 procent území a do konce měsíce se stav zřejmě nezlepší.

Zdroj: ČTK

"Zemědělský svaz ČR využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno."

Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN