Úvodní stránka > Aktuality

Veterináři znovu pozastavují kvůli horku export zvířat

24.7.2019

Praha 24. července (ČTK) - Veterináři po zhruba měsíci znovu přeruší na čtvrtek a pátek kvůli vysokým teplotám převážení hospodářských zvířat z ČR na vzdálenosti delší 600 kilometrů. Pokud budou panovat vysoké teploty i nadále, jsou připraveni pozastavení odbavování prodloužit, řekl dnes ČTK mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Proti exportu živých zvířat na dlouhé vzdálenosti dlouhodobě protestují některé aktivistické skupiny, přály by si ukončit přepravu po celé léto.

Veterináři připomínají nařízení Evropské unie, podle kterého musí být zvířata přepravovaná v teplotách mezi pěti a 30 °C s tolerancí pěti stupňů. "Při venkovních teplotách ovzduší nad 30 °C je prakticky nemožné udržet předepsanou teplotu v prostoru se zvířaty bez použití temperovaného vozidla," uvedl mluvčí.

Správa podle něj již v první polovině června upozornila chovatele a dopravce, že musí dodržovat dobré životní podmínky při přepravě zvířat. "Pro letošní léto pak SVS zavedla systém zpětných kontrol, v jehož rámci musí dopravci zaslat příslušné krajské veterinární správě do 30 dnů od ukončení cesty kopii knihy jízd a teplotního záznamu," dodal již dříve ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Pokud při kontrole dokumentů zjistí veterináři pochybení, nebo pokud dopravce dokumenty nedodá, uloží mu veterináři pokutu. "Další zásilky stejným vozidlem při teplotě nad 30 °C na vzdálenosti přes 600 km pak nebudou stejnému dopravci ze strany krajské veterinární správy odbaveny. S dopravcem, u něhož bude zjištěn obdobný přestupek třikrát, bude zahájeno řízení o pozastavení činnosti, a v případě zahraničního subjektu řízení o dočasném zákazu přepravy zvířat na území ČR," uzavřel mluvčí.

Organizace na ochranu zvířat Společnost pro zvířata uvedla, že žádá ministerstvo zemědělství a veterináře o okamžité zastavení exportů zvířat z ČR za účelem porážky, chovu nebo výkrmu na vzdálenosti, při nichž transport trvá déle než osm hodin, na celé léto. Podle ní se zákonné limity ohledně teplot, které jsou už tak příliš vysoké, v létě porušují.

Zdroj: ČTK

"Zemědělský svaz ČR využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno."

Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN