Úvodní stránka > Aktuality

Welfare – pohoda zvířat

29.3.2022
Tentokrát jsme v rámci natáčení projektu Programu rozvoje venkova: Welfare – pohoda zvířat navštívili rodinnou farmu Hole (Velké Přílepy). Historie této farmy sahá až do ½ 17. století. V 50. letech minulého století však byla rodinně Poláčkových odejmuta a začleněna do družstevního majetku.
V roce 1989 byl statek rodinně navrácen a od té doby farma prošla velkými změnami. V roce 2012 se Oldřich Poláček rozhodl do chovu investovat, a to konkrétně do ustájení a dojírny. Došlo k výraznému navýšení stavu zvířat. Dnes chovají okolo 194 dojnic. V rámci projektu nové stáje se v Holi inspirovali v zahraničí. Cílem bylo vyrobit mléko za nižší náklady. Na farmě chovají skot holštýnsko-fríského plemene a denně nadojí cca 5000 litrů.
Na farmě Poláčkových nás hlavně zajímalo individuální ustájení telátek. Odborným konzultantem nám byl Doc. Ing. DrSc. Oldřich Doležal z Výzkumného ústavu živočišné výroby, který svůj život zasvětil tomuto tématu. A jak to dopadlo, se dozvíte již brzy v reportáži.
Farma má i vlastní výrobnu sýrů.Kromě mléka si můžete zakoupit mozzarellu, ricottu, sýr halloumi, a to každou středu a neděli v místním obchůdku. Děkujeme rodině Poláčkových za vřelé přijetí a za nezapomenutelnou prohlídku farmy s ochutnávkou sýrů.

Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN