Úvodní stránka > Aktuality

Začaly kontroly marží čerpacích stanic. Ceny PHM v ČR o něco klesly. Světové ceny ropy klesají pod 100 USD/barel

15.3.2022

15. března ceny ropy na světových trzích klesly nejníže za poslední takřka tři týdny. I ceny severomořské ropy Brent jsou pod 100 USD za barel. Zdroje:

https://www.novinky.cz/valka-na-ukrajine/clanek/ropa-dal-zlevnuje-uz-se-prodava-pod-100-dolaru-za-barel-40390456

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-finance-byznys-komodity-dluhopisy-ceny-ropy-klesly-pod-hranici-100-dolaru-za-barel-vliv-maji-mirova-jednani-193720

14. března stála v ČR nafta v průměru 49,22 Kč/l, což je o 35 haléřů méně než 13. března (dle společnosti CCS, která ceny sleduje). Ceny nafty i benzinu v těchto dnech začaly na čerpacích stanicích v ČR zlevňovat, ale nadále zůstávají vysoké. Zdražení pohonných hmot je tak extrémní, že vláda musela něco podniknout. Cena ropy se totiž postupně promítne do ceny každé položky. "Každý jogurt v supermarketu tam musel někdo dopravit," uvedl guvernér ČNB Jiří Rusnok. Zdroje:

https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/benzin-zlevnil-nejvyrazneji-za-11-let-klesla-i-cena-nafty-40390391

https://www.kurzy.cz/zpravy/639898-pohonne-hmoty-v-cr-zacaly-prudce-zlevnovat-benzin-pres-noc-zlevnil-nejvyrazneji-za-poslednich/

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/audio-podcast-agenda-mesicni-inflace-se-muze-brzo-dostat-i-na-14-procent-odhaduje-rusnok-193481

Ministerstvo financí v pondělí 14. března vyzvalo čerpací stanice k dennímu hlášení průměrné denní prodejní ceny benzinu a nafty. Pravidelné informování začalo v úterý 15. března. MF požaduje rozšíření dodávaných informací za každou čerpací stanici i zpětně až ke dni 15. února. První výsledky bude mít MF během jednoho týdne a tehdy bude schopno rozhodnout, zda situace na trhu s PHM v ČR umožňuje zásah státu stanovující maximální výši marží. Zdroj:

https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3454682-cerpaci-stanice-budou-ministerstvu-hlasit-ceny-paliv-od-utery

Stát začal plošně kontrolovat čerpací stanice kvůli jejich maržím u prodeje pohonných hmot. Prodejci PHM musí každý den posílat přehledy o svých průměrných prodejních cenách. Dodávané informace Ministerstvo financí ČR vyhodnocuje a porovnává s vývojem cen pohonných hmot na komoditní burze v Rotterdamu. Zdroj:

https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/zacina-kontrola-marzi-u-cerpacich-stanic-40390248

Průměrná cena benzinu v ČR v sobotu 12. března  na 47,12 Kč/l. Nafta nadále zdražuje. Její průměrná cena v ČR stoupla na 49,53 Kč/l. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny paliv sleduje. Zdroje:

https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/benzin-poprve-od-zacatku-valky-zlevnil-rust-cen-nafty-ale-pokracuje-40390200

https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/benzin-nafta-pohonne-hmoty-palivo-cena-valka.A220313_081621_ekonomika_ane

 

Vláda Petra Fialy v reakci na skokový růst cen pohonných hmot schválila takzvaný ropný trojlístek: Zrušení povinného přimíchávání biosložky, zrušení silniční daně pro auta nad 12 tun a kontrola marží čerpacích stanic. Karel Havlíček (ANO) pochybuje, že opatření přinese snížení ceny pohonných hmot. Více zde:

https://plus.rozhlas.cz/odstraneni-bioslozky-a-kontrola-marzi-obchodniku-ceny-benzinu-a-nafty-nesnizi-8701809

 

Vysoké ceny pohonných hmot českým dopravcům vadí a začali proto protestovat. V pondělí dopoledne se napříč celou Českou republikou na půl hodiny zastavily některé kamiony a blokovaly plynulý provoz. Šlo o zhruba 700 vozů. Dopravci nevylučují, že se akce bude opakovat. Zdroj:

https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/kamiony-blokada-nafta-ceny-ropa-silnice-doprava.A220314_113451_ekonomika_jla


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN