Úvodní stránka > Aktuality

Zajímavý den na SOU Uherský Brod

28.5.2018

Střední odborné učiliště Uherský Brod uspořádalo pod záštitou hejtmana Zlínského kraje Jiřího Čunka dne 18.5.2018 mezinárodní soutěž odborných dovedností žáků v oboru Opravář zemědělských strojů.

Soutěž se skládá z části praktické a jízdě zručnosti. V praktické části soutěžící prováděli zámečnická práce, pilování, vrtání a řezání závitu na určeném výrobku a dále rozpoznávali součástí strojů. V jízdě zručnosti předvedli jízdu traktoru s vlekem 5t dále jízdu traktorem mezi kužely a couvání v určeném prostoru.

V oboru Opravář zemědělských strojů své dovednosti změřili zástupci šesti, z toho tři zs Slovenska. První místo získal Ján Monček ze SOŠ Pruské, na druhé příčce se umístil Marek Malenovský ze SŠ-COPt Kroměříž a bronzový pohár putoval do dvou škol SOU Uherský Brod k Sebastianu Kašpárkovi a SOŠ polnohospodársva a služieb na vidieku v Levici k Matúšu Hudobovi.

Kromě těchto hlavních soutěží se konaly ještě dvě další. V první z nich soutěžily děti z mateřských škol ve výtvarném zpracování tématu „ZOO očima dětí". A bylo se opravdu na co dívat. Slavnostního vyhlášení výsledků se zúčastnily děti z většiny školek a přebírání ceny za vítězné práce z rukou významných hostů byl pro ně velký zážitek.

Druhá soutěž byla také výtvarná, ale nesla se v trochu jiném duchu. Své vize na téma Zemědělství se v ní pokusili předvést sprejeři. Ale nebojte se, nestříkalo se na zdi ani na auta. Milovníci tohoto specifického umění měli k dispozici plátna v dřevěném rámu, na kterých se mohli doslova vyřádit. Jejich práce  brzy ozvláštní chodby školy a také Domu kultury Uh. Brod, jak to navrhl sám jeho ředitel a předseda odborné poroty sprejerů.

Zemědělský svaz ČR, územní organizace v Uherském Hradišti připravil prezentaci zemědělství pod titulem "Zemědělství žije", o kterou děti projevily velký zájem.

Kromě soutěží byl v areálu Středního odborného učiliště připraven také bohatý doprovodný program. Společnost ZEMASPOL Uherský Brod a.s. připravila mimo jiné ukázky svých zemědělských komodit, které vyzvaly ke svému určování nejen děti, ale i dospělé. Návštěvníci si mohli po celý den prohlédnout výstavu drobného zvířectva a moderní zemědělskou techniku, ukázky prací žáků školy a  prezentace projektů školy.

Tato akce přispěla k přiblížení učebních oborů široké veřejnosti a zejména rodičům a dětem, které se rozhodují pro budoucí uplatnění v životě. Zemědělské podniky mohou z řad absolventů SOU čerpat své budoucí zaměstnance.

 

Ing. Dagmar Gracová

ZS ČR,

území organizace v Uherském Hradišti

Přílohy
zajimavy-den-na-sou-uhersky-brod.docx


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN