Úvodní stránka > Aktuality

Zemědělcům v České republice může hrozit vybíjení stád dojnic

6.6.2016

Praha/Brusel -  Na evropském trhu je nadprodukce mléka. Evropská komise jako řešení navrhuje dobrovolné snižování produkce. Podle předsedy Zemědělského svazu ČR Martina Pýchy, který o situaci jednal s eurokomisařem pro zemědělství Hoganem, je nepředstavitelné, abychom v ČR zemědělské podniky motivovali k dobrovolnému snižování produkce. Česká republika má již nyní velmi nízké stavy zvířat a jejich další snižování bude znamenat environmentální problémy v české krajině - užší osevní postupy, nižší biodiverzita, nižší schopnost půdy zadržovat vodu ale i nižší zaměstnanost. Např. v úrovni živočišné produkce připadající na jednoho obyvatele je ČR až na 25. místě z 28. zemí EU.

„Momentálně se diskutují dvě řešení realizovatelná v evropském měřítku. Eurokomisař Hogan podporuje to, aby dobrovolné snížení produkce mléka bylo v kompetenci národních států a za národní peníze. Ačkoliv názory národních zemědělských organizací jsou různé, většina se kloní k variantě, aby se jednalo o evropskou aktivitu a za prostředky EU, nicméně na dobrovolné bázi,“ popisuje Pýcha a doplňuje: „Pro nás není ani jedna z cest reálné řešení, my už stavy zvířat dále snižovat nemůžeme“.

Za poklesem výkupních cen mléka je celoevropský nadbytek mléka kvůli poklesu světové poptávky a uzavření ruského trhu, zrušení mléčných kvót. U nás je to ještě násobeno tím, že velké obchodní řetězce dávají přednost mléčným výrobkům ze zahraničí a vytlačují tak z trhu naše mlékárny. Při současném poklesu cen pod 6 Kč/l dojde jen za rok 2016 v poklesu tržeb o 9 mld. Kč.

Eurokomisař Hogan a M. Pýcha, předseda Zemědělského svazu 

 

Dva diskutované způsoby snížení nadprodukce mléka v Evropě

  • Realizace evropského výběrového řízení na podporu producentů mléka, kteří jsou ochotni dobrovolně snížit objem své produkce, a který by měl být otevřen všem evropským producentům. Ti by se zavázali snížit své dodávky do mlékáren o nastavenou hodnotu k úrovni roku 2015 a na přechodnou dobu 6 měsíců (s možností prodloužení o dalších 6 měsíců) by na oplátku obdrželi dostatečně přitažlivou míru kompenzace.
  • Nebo druhou alternativou je umožnit pomoc při mimořádných událostech, která by byla zavedena, včetně programů financovaných z evropských fondů a na základě systémů zřízených v rámci režimu státní podpory. Tyto veřejné prostředky by byly výhradně zaměřeny na producenty mléka, kteří se zaváží snížit svou produkci (v porovnání k úrovni 2015) prostřednictvím: technické úpravy v jejich řízení stáda, vyšší míra utracení, nebo prostřednictvím ukončení produkce mléka. Tato formy podpory by byla v kompetenci členských států stanovit odpovídající úrovně veřejné podpory úměrnou množství a typ redukce realizován.

 

 

Přílohy
tzzemedelcum-v-ceske-republice-muze-hrozit-vybijeni-stad-dojnic.pdf


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN