Úvodní stránka > Aktuality

Zemědělci v SRN jsou s koaliční smlouvou nadcházející nové vlády SRN nespokojeni. Ministryní zemědělství asi bude jedna z představitelek strany Zelených. Podíl energií z obnovitelných zdrojů vzroste na 80%

25.11.2021

Nová německá vláda nezačala vládnout a zemědělci už dávají např. v on-line sféře najevo kritiku. Jinými slovy 24.11. zveřejněná koaliční smlouva, resp. její část týkající se zemědělství byla v zemědělství SRN přijata s rozpaky. Svaz německých zemědělců (DBV) zatím zachovává diplomatickou zdrženlivost a mlčení. Údajně proto, že ví, že bude muset mj. o podpoře zemědělství vyjednávat se Zelenými, kteří jsou velkými zastánci agro-envi opatření a jiných opatření ve prospěch větší čistoty životního prostředí a to zejména klimatu. Nespokojený německý zemědělec např. uvedl: když nevydělá a nebude německé zemědělství, tak aspoň vydělá zemědělství Ruska a Číny. Jedna ze zemědělkyň např. uvedla, že se bojí rozšiřování ekologického zemědělství na 30% do r. 2030, co se s jeho dražšími produkty bude dělat, když to lidé nechtějí kupovat. Naopak např. ochránci zvířat se radují - zemědělci v nových podmínkách budou muset na welfare hospodářských zvířat přidat.

https://www.agrarheute.com/politik/viel-kritik-landwirtschaft-koalitionsvertrag-ampel-587798

 

24.11. odpoledne byla v SRN 3 stranami budoucí vládní koalice (sociální a svobodní demokraté a zelení) podepsána cca po 2 měsících vyjednávání koaliční smlouva. Všechny tyto uvedené politické strany se v ní zavázaly k ekologické transformaci SRN tak, aby to vedlo ke splnění požadavků na řešení klimatické změny. Jména ministrů v budoucí vládě nebyla oficiálně zveřejněna - jen se o nich neoficiálně uvažuje. Potvrdily se spekulace, že nová spolková ministryně SRN bude z politické strany Zelených (jméno se nepotvrdilo, Annalena Baerbocková to nebude). Web Agrarheute v tomto týdnu uvedl, že dle neoficiálního seznamu se novou ministryní stane Steffi Lemke, vzděláním zemědělská inženýrka, která vystudovala prestižní berlínskou Humboldtovu universitu. V současnosti to je výkonná ředitelka poslaneckého klubu Zelených. V nové vládě SRN již nebude ministerstvo zemědělství samostatné a dle zatím neoficiálních dat dojde k jeho sloučení s ministerstvem životního prostředí. Vznikne tak nové Spolkové ministerstvo životního prostředí, ochrany přírody, zemědělství a výživy. Zdroje:

https://www.agrarheute.com/politik/gruene-landwirtschaftsministerin-sagen-user-587714

https://www.agrarheute.com/politik/gruene-steffi-lemke-neue-umwelt-landwirtschaftsministerin-587648

https://www.agrarheute.com/politik/koalitionsvertrag-steht-details-fuer-landwirtschaft-folgen-587743

 

Do Vánoc by Německo mohlo mít novou vládu. Sociální demokraté (SPD), Zelení a Svodobní demokraté (FDP) oznámili, že se dohodli na společném programu. „Je to životaschopný kompromis,“ uvedla pro Český rozhlas Plus Zuzana Lizcová z Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Upozorňuje ale, že nejprve ho budou muset schválit jednotlivé strany na svých sjezdech, přičemž Zelení nechají hlasovat celou členskou základnu. Strany německé vládní trojkoalice plánují mj. zvýšit podíl energií z obnovitelných zdrojů do roku 2030 na 80%. Značně by se měl zvýšit počet elektromobilů. Koaliční smlouvu ve středu představili Němečtí sociální demokraté (SPD), Zelení a Svobodní demokraté (FDP). Zdroje:

https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/nemecko-spd-fdp-zeleni_2111251404_pj

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/nemecko-vlada-koalicni-smlouva-obnovitelne-zdroje.A211124_153127_zahranicni_baky

https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/nemecko-vlada-koalicni-smlouva-minimalni-mzda-obnovitelne-zdroje-elektromobilita_2111241627_btk

 


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN