Úvodní stránka > Aktuality

Část zemědělských zaměstnavatelů podepsala kolektivní smlouvu

14.12.2016

Praha 14. prosince (ČTK) - Odbory uzavřely s částí zemědělských podnikatelů kolektivní smlouvu na příští rok. Tarifní mzdy podle smlouvy s Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů (ČMSZP) v průměru vzrostou o 4,25 procenta, největší zaměstnavatelský Zemědělský svaz ČR však zatím smlouvu nepodepsal. Odboráři o tom dnes informovali v tiskové zprávě. V zemědělství včetně rybářství a lesnictví loni podle Zprávy o stavu zemědělství vzrostly v průměru platy o 1,3 procenta na 21.478 korun.

Nárůst se týká tarifních platů v první až dvanácté třídě. V nejnižší třídě nárůst o deset procent nařídila vláda, řekl ČTK místopředseda ČMSZP Miroslav Buchta. Kolektivní vyjednávání tak podle něho bylo o ostatních tarifech, kde v průměru platy vzrostou o 2,61 procenta. Tzv. "sick days", tedy poskytování zaměstnancům zdravotního volna s náhradou mzdy, by měly být nepovinné. Odboráři původně požadovali nárůst o 4,8 procenta.

O 50 korun na 500 až 700 korun měsíčně vzroste příspěvek zaměstnavatelů na penzijní připojištění a soukromé životní pojištění; jeho výška se odvíjí podle délky pracovního poměru.

Původně oba zaměstnavatelské svazy zamýšlely, že budou s odbory jednat dohromady. To se však nakonec nestalo. Jak řekl ČTK předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha, odbory si na jednání pozvaly pouze ČMSZP. Zda se letos povede podepsat i další kolektivní smlouvu na další rok se zemědělským svazem, tak zatím není jasné.

Zemědělců v loňském roce znovu ubylo, jejich počet se meziročně snížil o 1,2 procenta na 100.900. Více než polovina z nich je ve věku nad 45 let. Zpomaluje se však tempo úbytku pracovníků, v předloňském roce jejich počet totiž klesl o 1,4 procenta a v předchozích rocích byl úbytek ještě vyšší.

Zemědělský svaz ČR má 957 členů, kteří obhospodařují 1,15 milionu hektarů zemědělské půdy. ČMSZP měl podle své výroční zprávy na konci roku 2015 celkem 103 členů. Jedním z nich je Český svaz chovatelů masného skotu, který sdružuje dalších 850 členů. Svaz bez chovatelů masného skotu hospodaří na více než 70.000 hektarech.

Zdroj: ČTK

"Zemědělský svaz ČR využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno."

Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.


Komentáře:

Nesolidní jednání odborů

Josef RADÍLEK | vsetinrad@tiscali.cz | 8:56 16.12.2016 |

Opětovně se ukázalo, že odborový svaz vedený panem Dufkem je dlohodobě neférový v kolektivním vyjednávaní, i vzhledem, že obchází (da se říci záměrně podráží, chová se nedemokraticky...) největší zaměstnavatele zemědělské prvovýroby.


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN