Úvodní stránka > Aktuality

ČSÚ: Zisk zemědělství loni stoupl o čtvrtinu na 20,2 miliardy Kč

3.3.2017

Praha 3. března (ČTK) - Zisk českého zemědělství loni meziročně stoupl o 25,9 procenta na 20,22 miliardy korun. Šlo o druhý nejlepší výsledek od roku 2000, lepší byl jen v roce 2014. Zemědělská produkce meziročně vzrostla o 1,8 procenta na 129,3 miliardy korun. Předběžné výsledky dnes na tiskové konferenci zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Loni meziročně vzrostla rostlinná produkce o 3,5 procenta na 77,3 miliardy korun. Nejvyšší nárůst byl u kukuřice na zrno. Hodnota živočišné produkce se snížila o 0,2 procenta na 46,3 miliardy korun, hlavně kvůli poklesu cen mléka, drůbeže a vajec.

Podle ředitele odboru statistiky zemědělství, lesnictví a životního prostředí ČSÚ Jiřího Hrbka loni dále klesaly ceny zemědělských výrobců u mléka. "Cenový sešup, který byl v roce 2015, pokračoval téměř do konce roku 2016," řekl.

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) k tomu podotkl, že neví o větším počtu zemědělců, kteří by skončili s chovem krav nebo je převedli na masnou produkci. S celkovým loňským výsledkem zemědělství je spokojen.

Odhadovaný objem vyplacených dotací na výrobu se meziročně zvýšil o 3,4 procenta na 30,8 miliardy korun. "Celkový objem dotací roste," uvedl Jurečka. Zemědělci podle něj peníze dostávají peníze například za dobrou péči o zvířata nebo za redukci pesticidů. Dodal, že bude nutné podporovat zemědělce a potravináře do té doby, než se zvýší produkce s vysokou přidanou hodnotou a zlepší se schodek agrárního zahraničního obchodu.

Zdroj: ČTK

"Zemědělský svaz ČR využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno."

Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN