Úvodní stránka > Aktuality

Dnes začnou na Letné dožínky, hlavní program bude v sobotu

8.9.2017

Praha 8. září (ČTK) - Dnes začnou na pražské Letné dožínky. Dopoledne bude program hlavně pro školáky a mateřské školky, odpoledne budou na místě farmářské trhy a hry pro děti. Předvádět se budou také jednotlivé zemědělské svazy. Hlavní oslava bude v sobotu, kdy půjde od ministerstva zemědělství na Těšnově od 11 hodin dožínkový průvod na Letenskou pláň. Během soboty vystoupí například zpěvačka Ewa Farna, akci platí stát prostřednictvím ministerstva zemědělství. Rozpočet činí 3,5 milionu korun. Oba dva dny bude možné zdarma navštívit Národní zemědělské muzeum.

Ministerstvo počítá s tím, že na akci přijde 15.000 až 20.000 lidí. Podle mluvčí úřadu Markéty Ježkové nejde o předvolební akci lidovců, jejichž první místopředseda Marian Jurečka je ministrem zemědělství. "Cílem akce je prezentace zemědělství, folkloru, tradic, historie a poukázání na každodenní činnost a výsledky práce zemědělců," uvedla.

V minulosti se dožínky v této době konaly před Národním zemědělským muzeem. "Vzhledem k tomu, že o ně byl vždy velký zájem a kapacita Národního zemědělského muzea už nestačila, rozhodli jsme se od letoška závěr zemědělského roku pojmout jako tradiční dožínky, které uspokojí větší počet návštěvníků. Nové pojetí oslav si vyžádalo i odpovídající marketingovou kampaň," dodala mluvčí. Muzeum je nyní nově zrekonstruované, lidé se mohou pokochat i výhledem na Prahu z jeho střechy.

Letos úřad nepořádal během léta Farmářské slavnosti pro větší farmy. Místo nich nabízel veřejnosti návštěvu zemědělců prostřednictvím akcí Poznej svého farmáře, kterých letos mělo být 19 proti loňským 13. Série akcí měla pětimilionový rozpočet.

Zdroj: ČTK

"Zemědělský svaz ČR využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno."

Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN