Úvodní stránka > Aktuality

DOŽÍNKY A VINOBRANÍ NA KAČINĚ

20.9.2017

V sobotu 9.9.2017 proběhl 6. ročník znovuobnovené tradice Dožínek a Vinobraní na zámku Kačina věnovaný ochraně vzduchu a regionální potravině. Akce se konala pod záštitou ministra zemědělství Mariana Jurečky, mezi mnoha partnery této akce byla také Územní organizace Zemědělského svazu ČR Kutná Hora a Okresní agrární komora Kutná Hora.

Byl připraven bohatý kulturní program pro děti i dospělé. Cílem bylo přilákat širokou veřejnost z oblasti Kutnohorska, Kolínska a Nymburska, regionální producenty, zemědělce, vinaře, muzikanty a divadelníky.

V poledne proběhlo slavnostní zahájení za zvuku fanfár a byly přineseny dožínkové věnce. Celou akci moderoval Vlasta Korec. Na hlavní scéně se postupně vystřídala skupina Brouci s hity Beatles, pak se představil hudební pořad Tmavomodrý svět, následoval Ivan Mládek, Kolínský BigBand s Dashou a program zakončila skupina Vesper. Mezitím probíhal doprovodný program v celém areálu zámku. Děti mohli shlédnout dětská divadelní představení, zařádit si na hromadě technického sněhu nebo se schovat v bludišti z balíků slámy. Pro dospělé byly připraveny odborné přednášky a výstava starých a nových fotografií Kutné Hory. Součástí akce byla také výstava zemědělského techniky, která zaujala nejen děti, ale i jejich doprovod.

Odpoledne proběhlo vyhlášení nejlepších studentů SZeŠ Čáslav a také předání ceny pro „Osobnost regionu Kutnohorska 2016“, tedy ceny za přínos regionu, kterou získala společnost UNIKOM, a.s. slavící v tomto roce své 25. výročí od svého založení.

Na akci se také reprezentovali zemědělské školy z regionu -SZeŠ Čáslav, SZeŠ a SOŠ Poděbrady a SOU Čáslav, studenti z těchto škol pomáhali při organizaci celé akce.

Mezi stánky, které mohli návštěvníci navštívit, byl jako každý rok také stánek Zemědělského svazu s projektem Zemědělství žije! Kde si děti mohli zasoutěžit v mnoha poznávacích soutěží s ukázkou zemědělských plodin, semínek a krmiv, dále se děti mohli seznámit s fotografiemi různých druhů hospodářských zvířat, plemen skotu, ovcí a koz, plodin, strojů či traktorů.

Letošní ročník Dožínek a Vinobraní se velmi vydařil, počasí přálo a byl překonán návštěvnický  rekord z minulých ročníků, letos akci navštívilo téměř 10 tisíc návštěvníků. Poděkování patří všem, kteří se na organizaci akce podíleli, a také všem, kteří na Kačinu dorazili. Velmi nás těší, že mezi návštěvníky bylo hodně mladých rodin s dětmi. A všichni se můžeme těšit na příští už 7. ročník!

 

 

Ing. Veronika Vraná, ředitelka územní organizace Kutná Hora 

Přílohy
lanek-kacina.doc


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN