Úvodní stránka > Aktuality

Interview ČT 24 s ministrem zemědělství Jurečkou (mj. o obchodních řetězcích)

2.11.2016

ČT 24, 1. listopadu 2016

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Vláda se vrátí znovu k jednání, na kterém se mělo mluvit o vztazích s Čínou. Jak spory kolem setkání s dalajlámou poznamenaly koaliční vztahy a jak se dá celé kauzy politicky využít? Odhaluje tenhle případ nová spojenectví? Také o tom budu mluvit v dnešním Interview s ministrem zemědělství Marianem Jurečkou, dobrý podvečer.

 

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Dobrý podvečer z Brna.

 

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Na Hradě se sešli ústavní činitelé s ministrem zahraničí kvůli ujasňování si zahraniční politiky. Je co ujasňovat, pane ministře?

 

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Já se přiznám, že nevím, co si tam nejvyšší ústavní činitelé ujasňovali. Já si myslím, že já jako člen vlády, jako člen KDU-ČSL mám v těch věcech jasno, jsme stále suverénním demokratickým státem a nemyslím si, že například to prohlášení těch nejvyšších ústavních činitelů z minulého týdne, že bylo nezbytně nutné.

 

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Poslechněme si, co k tomu dnes řekl ministr zahraničních věcí a k čemu přirovnal setkání s dalajlámou.

 

Lubomír ZAORÁLEK, ministr zahraničí

Když máte nějakou zemi, tak že té zemi třeba vadí, že někdo místo aby se setkal s oficiálním představitelem, tak se oficiálně setká s bývalým představitelem exilové vlády. Já nevím, já nevím, jako kdyby se někdo setkával s Konradem Heinleinem ze Sudetenlandu v minulosti za první republiky, když tady je oficiální vláda, on byl oficiálně pře..., asi by nám to také vadilo Čechům.

 

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Co tomu přirovnání říkáte, pane ministře? Přirovnání ke schůzce s Konradem Heinleinem.

 

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Mně to přijdou jako neskutečně silná slova z úst ministra zahraničí České republiky. Já jsem teda mimochodem pro korektnost zaznamenal, že se snad ministr zahraničí už za ta slova omluvil, že to vzal zpět víceméně nebo že použil jenom jako přirovnání, ale já si myslím, že to je úplně něco, co vybočuje, protože já jsem nezaznamenal, že by ministr kultury Daniel Herman řešil nějaké politické otázky ve vztahu k Číně, on se s tím setkal jako ministr kultury, který má ve své gesci náboženství, jako s člověkem, který reprezentuje určitý náboženský proud, takže mě trošku i jako fascinuje, že tady více než 80letý člověk na sklonku svého života je takovým, řekněme, symbolem, ze kterého by měla tak velký jako Čína tak nervózní, že se potká s ministrem kultury v České republice, že to musí vyvolávat takové reakce.

 

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Pan ministr zahraničí neustále připomíná, že mu jde o to prohlubování vztahů s Čínou, o ten záměr, se kterým souhlasila i vláda. Vy jste někdy vytýkali ministru zahraničí jakékoli body, momenty toho, jak jedná ať už Pražský hrad anebo ministerstvo zahraničí s čínskými partnery?

 

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Já myslím, že doposud ta jednání, která vedl ministr zahraničí ve vztahu k Čínské lidové republice, byla vždy korektní. Myslím si, že teď to vybočilo z určitého rámce, až ten minulý týden, kdy se ty vztahy po té schůzce nebo ty reakce po té schůzce s dalajlámou začaly nějakým způsobem rozvíjet dál a mně to přijde, že to, jestliže se tady bavíme o normální spolupráci dvou států, bavíme se o hospodářské spolupráci, tak já opravdu nerozumím tady těmto krokům ministra zahraničí a i tomu prohlášení, které minulý týden vydali ti čtyři nejvyšší ústavní činitelé. Pokud se Čína s námi nechce bavit o lidských právech, tak zase na druhou stranu ať nemá ambici mluvit do toho, s kým se člen české vlády setká či nesetká na území České republiky.

 

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Vy se sám dokonce do Číny chystáte. Deníku Právo jste řekl, že klidně podpoříte dalajlámu i tam. Máte to skutečně v plánu? Jak byste to udělal?

 

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Já musím říct, dnes to řeknu zcela poprvé a otevřeně, já jsem měl být od 3. listopadu, zítra večer jsem měl odlítat na návštěvu Číny, kde jsem se měl setkat se svým zemědělským protějškem, s ministrem také pro oblast vodního hospodářství. Ta cesta se neuskuteční, protože náš zastupitelský úřad v Pekingu dostal informaci, že oba dva tito ministři ta setkání se mnou ruší. Vysvětlení bylo, že je to z důvodů, které obě strany zcela jistě chápou, takže pro mě je to také překvapivá informace. Jestliže Čína minulý týden řekla, že chce, aby se česko-čínské vztahy rozvíjely, tak najednou je zrušená schůzka na nejvyšší úrovni, která se domlouvala několik týdnů, to je pro mě trošku překvapující.

 

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

To znamená, vy si myslíte, že to je přímý důsledek těch událostí, které se odehrály tady v České republice? A třeba i toho setkání ministra kultury s dalajlámou?

 

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Tak jak to bylo vysvětleno i našim kolegům na zastupitelském úřadě v Pekingu, tak si troufnu tvrdit, že jednoznačně ano.

 

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Mimochodem, vašemu předsedovi Bělobrádkovi to setkání s dalajlámou tolik ministr zahraničí nevyčítá, protože údajně nebylo oficiální. Vy jste třeba mluvil s vaším předsedou o tom, o čem hovořil s dalajlámou? On sám řekl médiím, že to byla soukromá věc a že o tom nechce mluvit. Udělal to proto, aby z toho nebyly ty nadbytečné problémy?

 

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Já jsem s panem předsedou Bělobrádkem o jeho schůzce s dalajlámou nehovořil, respektive nehovořil jsem o tom obsahu té schůzky. A popravdě řečeno, jsem s ním ani neprobíral to, proč se s ním on setkal, řekněme, mimo půdu ministerstva kultury. Já osobně kdybych tady neměl návštěvu slovinského ministra zemědělství, která byla dlouhodobě plánovaná, tak jsem na té schůzce na tom ministerstvu kultury byl taky. Mně to nepřijde nic mimořádného, proč by se měl český člen vlády nějakým způsobem omlouvat nebo nějakým způsobem korigovat to, že se potká s duchovním na půdě ministerstva kultury. Mně to prostě, já tomu pořád nerozumím a možná trošku si dovolím teďka takovou drobnou spekulaci, ale když vidím tu určitou, řekněme, paniku, která je tady v posledních dnech, kterou tady představují někteří představitelé, řekněme, Hradu či jedné politické strany, tak trošku přemýšlet nad těmi slovy, které řekl Petr Nováček v Událostech, komentářích o těch věcech, které se týkají případně, řekněme, financování některých politických stran a podobně.

 

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Co tím chcete naznačit? Máte pro to nějaké konkrétnější podklady, důkazy?

 

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Nemám na to žádné konkrétní důkazy ani podklady. Jenom když sleduju, řekněme, pro mě až možná bych řekl přehnané reakce některých našich politických kolegů, tak prostě dneska když jsem nad tím přemýšlel, tak se mně prostě ta slova, která řekl Petr Nováček, vybavila. To je celé.

 

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Když Lubomír Zaorálek neustále připomíná, že s vámi prostě hovořil o tom, jaké jsou jeho záměry a jaké jsou podmínky styků s Čínou, říká také, že s vámi konzultoval to, že pakliže by se mohla odehrát nějaká problematická setkání, že ho o tom budete informovat. Vy si vybavujete takovouto debatu? Protože Lubomír Zaorálek se k tomu chce vrátit.

 

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Já debatu na toto téma jsem na svém twitterovém účtu potvrdil. Byla opravdu na počátku mandátu této vlády, kde ministr zahraničí, a to je potřeba zase korektně říci, přišel a říkal, prosím pěkně, já se budu snažit nějakým způsobem nastartovat užší přátelské vztahy s Čínskou lidovou republikou, informoval o tomto záměru, my jsme to probírali a tehdy řekl, je také potřeba říci, že velice citlivě vnímá Čínská lidová republika to, když se některý člen vlády setká s dalajlámou. A tehdy samozřejmě byl apel na nás jako členy KDU-ČSL, abychom se případně s dalajlámou nescházeli. Na to konto jak náš pan předseda řekl, Pavel Bělobrádek, že nemůžeme takový žádný bianco šek dát, a na to reagoval velice jasně ministr kultury Dan Herman, že on za sebe říká, že to rozhodně vyloučit nemůže, ale že o těch případných krocích, které by směřovaly k tomu setkání, bude členy vlády, především premiéra a ministra zahraničí, informovat, což on také činil.

 

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Ministr zahraničí také v neděli naznačil, že pakliže podle něj Daniel Herman nechce dodržovat dohody, měl by z vlády odejít. Vy teď zase zmiňujete jaksi možné spekulace ohledně toho, kdo má jaké zájmy, co se týče například financování a propojení, předpokládám, s čínským byznysem, jak takhle může koalice nadále normálně fungovat podle vás?

 

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Já věřím, že se to uklidní. Já na rovinu, co se týče toho jednání na vládě, tak já jsem teď neříkal spekulace, já jsem říkal fakt, který tam byl. Pokud je možné dohledat stenozáznam z tohoto jednání vlády, nechť se tak stane, protože mimo jiné slova ministra kultury Daniela Hermana potvrdila i eurokomisařka Věra Jourová, která v době, kdy se to probíralo, byla členkou vlády a seděla vedle Daniela Hermana, byli sousedé ve vládních lavicích. Myslím si, že je jednoznačně prokazatelné, že to není tedy jenom něco, co by říkali lidovci jako spolučlenové nebo kolegové Daniela Hermana, takže tady si myslím, že je naprosto, naprosto jasno v této věci.

 

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Já jsem měla na mysli ty spekulace ohledně toho financování. Vy si myslíte, že se to tedy nijak dále neprojeví. Je to taková možná z obou stran zároveň i politická hra, protože vy toho můžete politicky využít, toho, co se děje.

 

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Na rovinu, my jako KDU-ČSL nemáme zájem tady politicky něco využívat. My celou dobu za poslední dva týdny jenom se případně bráníme nebo vyvracíme lži, pokud jsou, řekněme, v určitých útocích použity proti ministru kultury Danielu Hermanovi, případně vůči KDU-ČSL. My celé tři roky v koalici se snažíme usilovat o to, aby tahle koalice byla stabilní, abychom se zbytečně vzájemně neosočovali, neútočili na sebe, abychom opravdu pracovali jako ministři této vlády pro Českou republiku, pro naší vlast. To, co je tady teď, tak věřím tomu, že nebude mít vliv na to, aby tato vláda nedokázala dokončit zdárně svůj mandát do podzimu příštího roku.

 

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Na druhou stranu vy jste se také zúčastnil toho shromáždění na Staroměstském náměstí a evidentně vám to přináší politické body u části obyvatel. Jak s tím hodláte naložit dál?

 

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Na rovinu, já žádné politické body tímto nesleduji. Mně bylo velice smutno a stydno ...

 

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Dobře, ale promiňte, ale asi jste si všiml toho, že část populace jaksi s vámi v tomto souzní, sympatizuje, to asi není nic překvapivého.

 

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Tak pokud občané oceňují kladně to, že jsou tady členové vlády, kteří jsou připraveni říci, že není normální, aby prezident tohohle státu nemluvil pravdu, lhal, vydíral, vyjadřoval se občas jako hulvát a my jsme se vůči tomu vyjádřili a tito lidé s námi souzní, pak si myslím, že je to, řekněme, pozitivní úkaz toho, že tato společnost tyto věci umí vnímat a není je připravena promíjet člověku, byť je to prezident. A já bych byl velice rád, abychom nemuseli v budoucnu chodit slavit svátek České republiky 28. října na Staroměstské náměstí, ale abychom jej mohli slavit zase na Pražském hradě.

 

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Chystáte ještě nějaké podobné akce? Například 17. listopadu.

 

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Ne, já žádné podobné akce neplánuji. Já musím říct, že tato akce na Staroměstském náměstí byla velice spontánní, protože spoustu lidí, řekněme, vzájemně jsme si volali i s Petrem Gazdíkem, jsme si tehdy volali a říkali jsme, že prostě vnímáme jako přirozené, že by bylo dobré, abychom opravdu ten svátek oslavili důstojně, že si to Česká republika zaslouží, ale že zase naší účastí nechceme přispívat k tomu, že přijdeme do Vladislavského sálu a budeme se tvářit, že je všechno v pořádku, že se vlastně za poslední týdny vůbec nic nestalo. Já si myslím, že každý politik i prezident má právo na to se splést, mýlit se, říci silný výrok, ale myslím si, že je slušnost politika se taky za to omluvit a vzít ta slova zpět. A to bohužel pan prezident zatím není schopen.

 

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Vy jste to řekl dneska znovu. Podle vás pan prezident lže. Zeptám se vás jednoduše, chcete, aby se stal Miloš Zeman znovu prezidentem, pakliže by kandidoval?

 

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Já řeknu zcela otevřeně, když jsem mluvil o té lži, tak já tady narážím na to, řekněme, obvinění pana prezidenta ve vztahu k panu Peroutkovi a nerespektování rozhodnutí soudu a nerespektování ani, řekněme, toho exekučního příkazu. Nicméně k té vaší otázce jasná odpověď, já jsem jej ve druhém kole nevolil.

 

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Vy říkáte, nechci toho politicky využívat, zároveň ale zmiňujete to, že jste se o tom bavil s předsedou hnutí Starostů a nezávislých, na tom pódium na Staroměstském náměstí byl třeba také možný prezidentský kandidát Michal Horáček. To, že jste politici, od toho se to nedá odtrhnout, patříte mezi ty, kdo by třeba podpořil takovéhoto kandidáta do úřadu prezidenta?

 

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Je to předčasné. Já si velice rád počkám případně i ještě na další jména a ...

 

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Dobře, ale u pana Miloše Zemana je jasnější, že si to asi nepřejete, tak mě zajímá, jestli máte třeba i nějaká další jména, případně jestli by vám vadil tento člověk.

 

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Já bych si přál, aby tady byl prezident, který je důstojným reprezentantem tohoto státu, nelže, mluví pravdu, umí lidi spojovat a je pozitivním, řekněme, prvkem ve společnosti. Dokážu si to představit, pokud se ptáte ve vztahu k panu Horáčkovi, tak si ho dokážu představit, že by tyto atributy, které jsem jmenoval, mohl splňovat a mohl by být lepším prezidentem, než je současný prezident Zeman. Na druhou stranu já si třeba dokážu představit jako výborného prezidenta Petra Pitharta.

 

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Co se teď bude dít podle vás dál? Protože čekají nás, sice je to za rok, také sněmovní volby. Vy jste po volbách v rozhovoru pro iDNES mluvil o tom, jak soupeřit nadále se sociální demokracií a hnutím ANO, a zeptám se vás jednoduše, je to tak, že byste se rád do budoucna bez jednoho z těch partnerů v případné koalici někdy rád obešel?

 

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Tak takto to není. Já nechci spekulovat, jaký bude volební výsledek, jak voliči vyhodnotí naši práci, důvěru vůči jednotlivým politickým stranám. Já si to troufnu tvrdit, že za KDU-ČSL se snažíme pracovat, jak nejlépe to jde, ale předjímat to nechci. Já si myslím, že je důležité se tady za rok potkat, říci si, jaké máme volební program, jaké jsou priority napříč politickými stranami, kromě komunistů a případně extremistů typu pana, pana Tomio Okamury, a bavit se o tom, jestli lze sestavit nějakou stabilní vládu na čtyři roky. A říkat s kým nebo bez koho, kromě toho, co jsem vyjmenoval, to si netroufnu vůbec tady jako takto spekulovat.

 

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Tak na druhou stranu pro vaše voliče to může být důležité, kdo je pro vás případným partnerem a kdo není. Vy jmenujete některé a některé jmenovat nechcete. Spolupráce s hnutím ANO pro vás není překážkou teď, to znamená nebude ani po příštích volbách.

 

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Říkám, uvidíme, jaký budou vůbec mate..., jaké budou matematické možnosti vůbec k sestavení této vlády, protože jestliže máme ...

 

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Promiňte, mně jde spíše o ty politické a možná o ty ideové průsečíky.

 

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Pro nás je klíčové, jestli tady máme koaličního partnera, s kterým jsme schopni naplňovat náš program. To s hnutím ANO teďka momentálně jsme. A pokud ta vláda jako taková svoji koaliční smlouvu a projednávanými prohlášeními může být pozitivním přínosem pro tuto zemi, a to ta vláda je taktéž, takže já si to teoreticky dokáži představit, ale jak to voliči, řekněme, rozdají, jak ty karty nastaví, to já nevím.

 

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Vy jste v tom rozhovoru také řekl, že pokud má nějaké uskupení šanci s nimi výrazně soupeřit, mám teď na mysli sociální demokracii a hnutí ANO, mohla by to být spolupráce mezi KDU-ČSL a STANem, tak jak daleko jste s námluvami?

 

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

My s námluvami nejsme nikterak daleko. Námluvy žádné nezačaly. Já jsem v tom rozhovoru na tu otázku komentoval, řekněme, to, co já slyším v terénu, to, co slyším mezi lidmi, především mezi komunálními politiky, mezi kterými jsem často a říkají to komunální politici zvolení jak za STAN, tak za KDU-ČSL, vnímají to jako, řekněme, programově velice blízké spojení a samozřejmě i ten výsledek krajských voleb tomu dává určitou logiku, byť se to nedá takto sčítat, ale kdybychom v krajských volbách šli společně, tak jsme v šesti krajích byli první a ve dvou krajích druzí, takže je vidět, že tato síla by tady byla poměrně významná, pokud by vznikla.

 

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Vy říkáte, říkají to lidé, ale předpokládám, že si to myslíte i vy, nebo ne? V čem by vám to třeba mohlo vyhovovat?

 

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Já řeknu na rovinu, že mně je ta myšlenka sympatická. Zdali se to podaří, nebo ne, nevím. Jednání žádná nezačala. Kdo nad tím vším přemýšlí, nejsem schopen, nejsem schopen vyhodnotit, ale mně to přijde jakoby zajímavá myšlenka vzhledem k tomu, jestli máme tady vytvořit určité stabilní politické prostředí a má tady být případně teoreticky, říkám teoreticky, významná třetí síla ve vztahu k ANO, k ČSSD, tak si dokážu teoreticky takovéto uskupení představit.

 

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Ještě se dostaňme k agendě vašeho ministerstva, vy jste dnes informoval o tom, o průzkumu, ze kterého vyplývá, že řetězce obchodní dávají vyšší přirážky na české potraviny. Dovedete vysvětlit, čím to podle vás je?

 

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Je to něco, o čem už hovoříme zhruba rok a půl. My tyto signály máme od našich potravinářských firem z České republiky, že říkají, řetězce nakoupí některé produkty za stejnou cenu od nás i ze zahraničí, ale na ty domácí dají výrazně vyšší marži, tudíž ty domácí produkty se neprodávají, ale naopak se lépe prodávají ty produkty například z té mateřské země, odkud ten obchodní řetězec sídlí. Já jsem dneska na Žofínském fóru zveřejnil informace, které jsem dostal od ministerstva financí, kde ministerstvo financí dělalo určité šetření mezi řetězci a kde vlastně se na určitém vzorku odebraných potravin při jejich cenovém rozboru tyto věci opravdu potvrdily.

 

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

A můžete říci, z jakého vzorku ten průzkum vyplývá?

 

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Já se přiznám, nechci teďka tady přímo říkat řetězce, nemám k tomu, nemám k tomu svolení, u kterých řetězců to probíhalo. Probíhalo to víc jak, nebo řeknu víc jak u poloviny řetězců v České republice, a byly to položky, především jako je máslo, jako je mléko, tak hlavně u těchto položek se to opravdu prokázalo.

 

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Protože ono to je ale asi důležité, předpokládám, i vzhledem k tomu, zdali se to týká úplně všech či nikoliv, a zdali se jedná o záměrnou diskriminaci. Vy si myslíte, že ano?

 

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Já ten pocit u některých obchodních řetězců mám. Mám ho velice silný, budu se snažit pracovat na tom, abychom to opravdu prokázali, ale hlavně abychom se dokázali s kolegy z ministerstva financí dohodnout, jaké kroky lze volit k tomu, aby se tato praxe neděla dál. Tady je problém, řekněme, toho určitého maržového znevýhodňování těch domácích produktů, ale pak ten výzkum také prokázal to, že jsou tady prodeje některých výrobků za podnákupní ceny, což je taky problém, protože vlastně ten výrobek, jeho hodnota i pro toho výrobce vlastně je potom devalvována a také to je určité křivení toho trhu.

 

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

A vy tam vidíte tu přímou souvislost v tom, že ty přirážky jsou vyšší, aby se ty potraviny prodávaly méně? Protože třeba agrární analytik říká, že naopak roste zájem o české potraviny, to znamená mohlo by jít i o obchodní záměr, mohlo by jít o to, že někdo chce toho prodat více zboží za více peněz, což by dávalo také logiku. Vylučujete to?

 

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Já to vysvětlím na konkrétním příkladu, ať to divák naprosto jednoznačně pochopí. Řeknu příklad. Obchodní řetězec může nakoupit máslo z České republiky i z Německa za 20 korun. Je to stejný výrobek, stejné, stejné množství, ale na to české máslo dá cenu 40 korun a na to máslo z Německa dá 30 korun. Na obou dvou vydělává, ale logicky co se bude víc prodávat, co koupí zákazník, no to levnější máslo z Německa. A nám se, řekněme, v určitých indikátorech ukazuje, že takto ty obchodní řetězce některé vlastně dokáží zvýhodňovat produkty ze země, odkud nebo kde sídlí ta jejich matka, to znamená kde sídlí ten obchodní řetězec, takže toto se nám vlastně, zase je to další věc, která se nám i tím výsledkem ministerstva financí vlastně potvrzuje, že bohužel v praxi se tady toto děje.

 

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

A uznáváte, že třeba i na tu cenu může mít vliv, teď ještě samozřejmě před tou fází obchodního řetězce, například i to, jak má Česká republika nastavenou DPH, jakým způsobem se výrobci potýkají s byrokracií v potravinářském průmyslu? Jsou tam i jiné překážky, jiné okolnosti?

 

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Tady je, tady si troufnu říci, že to by mělo být velice minimální vliv, protože ty nákupní ceny těch položek, o kterých já jsem dneska na Žofínském fóru hovořil, tak ty nákupní ceny jsou plus minus stejné, ať už je to výrobek ze zahraničí nebo z České republiky. Opravdu ta cena se liší především díky potom té nastavené marži. A tady to je, řekněme, tady by si měli sáhnout do svého svědomí obchodníci u těchto řetězců, proč to takto dělají a jaký tím sledují cíl.

 

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Budete s nimi o tom jednat? Co chcete dělat?

 

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

No, já jsem dneska o tom hovořil naprosto otevřeně, tak jak o tom hovořím tady, na Žofínském fóru, kde jsem to představil a budu chtít jednat jednak s obchodními řetězci, byť teda s nimi už o tom jednám dlouhodobě a tam se nám úplně nedaří ty věci posunout. Neříkám, že u všech obchodních řetězců, ale u některých se nedaří ty praktiky nějakým způsobem změnit, a budu chtít o tom jednat s ministerstvem financí, co vlastně na základě těch dat, co zjistili, co teď s tím mohou oni v praxi dělat.

 

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

A promiňte, co si myslíte, že byste s tím mohli dělat právě z té vládní pozice? Je to soukromý subjekt, nastavuje si ceny, neporušuje tím zákon.

 

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Je to soukromý subjekt, ale právě je potřeba opravdu prověřit, jestli zákon neporušuje jednak tím, že vlastně to nakoupí a pak některé výrobky prodávat za ty podnákupní ceny. Může tady docházet, řekněme, k šizení na odvodu DPH a pak samozřejmě je tady otázka i opravdu důkladného prověření, zdali případ některých nákupů ze zahraničí k nám nejsou dováženy výrobky, které jsou, které mají dumpingovou cenu, a to je samozřejmě věc, otázka nekalé soutěže a tady by bylo dobré, abychom i tyto věci bedlivě monitorovali a vlastně chránili tím naše domácí výrobce.

 

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Tím se také můžeme dostat ke kvalitě potravin, protože vy jste říkal, že budete usilovat o to, aby právě stejní výrobci ze zahraničí poskytovali stejně kvalitní výrobky v tom českém prostředí. Co se vám podařilo za tu dobu, co o to usilujete?

 

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

My se o to snažíme, je to, na rovinu, nikdy nekončící příběh, nikdy nemůžete říct a teď je ten ideální stav a je hotovo. My jsme zhruba o 15 % meziročně zvýšili aktivitu našich dozorových orgánů a na těch výsledcích stále vidíme, že když za tento rok nebo za těch prvních 10 měsíců vezmeme ty vzorky, kterých jsme udělali zhruba 15 tisíc odebraných, tak polovina České republiky a polovina těch vzorků jsou potraviny ze zahraničí. A co je zajímavé, tak u těch potravin ze zahraničí více než 25 % těch vzorků, které jsme odebrali, mají nějaké chyby, ukazují na nějakou závadnost těch potravin. A v České republice

 

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

A máte, prosím, nějaké páky, jak to změnit? Když říkáte, v podstatě nekonečný boj.

 

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Já jenom doplním, že z České republiky to procento chybovosti je pod 15 %, takže jenom ta, ten výstup pro zákazníka je opravdu u českých výrobků ta kvalita, ta garance té kvality je vyšší než u těch zahraničních. Jaké máme páky, jak to změnit, tak samozřejmě je to činnost dozorových orgánů a je to samozřejmě, řekněme, i monitoring legislativy a případně upozorňování těch ostatních států, kde ta chybovost je poměrně vysoká, aby se oni zaměřili na své standardy, na činnost dozorových orgánů a tak dále.

 

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Dobře. A když mluvíte o dozorových orgánech a o kontrolách, tak má to nějaký výsledek, nějaké sankce?

 

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Tak jak jsem říkal, že v letošním roce máme největší počet kontrol, řekněme, i v historii našich dozorových orgánů, Státní zemědělská a potravinářská inspekce a Státní veterinární správy, tak zároveň za tím jde prakticky i největší objem vyměřených pokut.

 

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Dokážete říci, v jaké výši?

 

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Přiznám se, že teď to úplně ...

 

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Jestli to je citelné pro ty obchodníky.

 

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Teď z hlavy vám teďka neřeknu úplně přesné číslo, ale pohybujeme se v řádech opravdu, když je to opakované porušení, v řádu jednotek milionů korun a ty částky na těch sankcích jsou, v letošním roce to bude někde přes 150 milionů korun jenom za Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci, takže to jsou už citelné částky, které opravdu potom ty obchodníky bolí.

 

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Pane ministře, ještě poslední věc. Česká televize v pořadu Reportéři ČT informovala o memorandu a projektu, který vznikl na vašem ministerstvu. Týká se toho, že chcete dodávat ze státních a vojenských lesů dřevo až do jedné miliardy korun ročně, a to bez soutěže a pouze těm, kdo postaví v českém prostředí novou pilu. Můžete říci, jak se to vyvíjí?

 

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Já musím říct, že to nemáte úplně přesné a pravdivé informace. Za prvé bavíme se o tom, že bychom garantovali těm, kteří v České republice zvýší svojí kapacitu zpracování dřeva, případně do ní investují, tak bychom byli schopní garantovat mezi 20 až 40 % objemu dřeva, dodávek dřeva podle toho, o kolik zvýší tu kapacitu, a je to jenom garance té dodávky za ...

 

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Ano, to chápu, ale ...

 

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Za cenu, kterou budou muset řádně vysoutěžit tito odběratelé a bude to otevřeno pro případné veškeré pily, které budou takto investovat do rozšíření své kapacity nebo do následných investic, které lépe zhodnotí dřevo na domácím trhu.

 

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

A když mluvíte o tom novém rozšíření, znamená to tedy novou výstavbu, co to tedy znamená?

 

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Nebude to znamenat nutně novou výstavbu, ale bude to znamenat určité takové investice, jako že ta pila například bude investovat do svého třeba sušárenského provozu a díky tomu vlastně posílí svoji konkurenční schopnost na trhu, bude schopná případně dodávat dřevo na větší vzdálenost, více partnerům do zahraničí, prostě naše motivace je taková, abychom byli schopni pilám, které, dnes ta doba úplně není, ale v minulosti byla a když skončí kůrovcová kalamita, zase bude, abychom jim byli schopni říct, pokud budete v České republice více zpracovávat domácího dřeva, my jsme připraveni vám dát určitou garanci na to množství, nikoliv na cenu.

 

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Dobře, dobře, ale stávající dřevaři říkají, už teď se pohybujeme v tak složitém konkurenčním prostředí, že my nemáme důvod provádět například nějaké nové inovace. Navíc v jednom z těch dokumentů se objevila jedna konkrétní firma, společnost Labe Wood, jak to tedy nakonec dopadlo? Vy ten záměr odnesete na vládu nebo už jste to udělal a trváte na něm?

 

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Já jsem, a to platí, řekl na začátku, že jej ponesu na koaliční radu a musím říct, že v žádném materiálu, který by se týkal přímo toho memoranda, na ministerstvu zemědělství se neobjevovala žádná konkrétní firma, nikdy ...

 

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Promiňte, to byl ten dokument k tomu pilotnímu projektu, to v té reportáži bylo jasně zmíněno.

 

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Co bylo v reportáži, se přiznám, nevím, ale já mluvím za ministerstvo zemědělství a prosím, neplést tady ministerstvo průmyslu a obchodu, které tomuto projektu dalo investiční pobídku. Já mluvím za své ministerstvo a tady naprosto jasně říkám, my nastavujeme transparentní podmínky pro všechny a negarantujeme cenu, garantujeme část, množství, které budou muset stejně tito dodavatelé, odběratelé řádně vysoutěžit.

 

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Ministr obrany od toho dával ruce pryč, vy na tom tedy trváte.

 

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Já na tom netrvám. Já znovu říkám, já ten materiál ponesu na jednání koaliční rady. A o tom, že to je transparentní systém, který je otevřený pro všechny v České republice, o tom jsem přesvědčený a mluvím o tom i s ostatními pilaři samozřejmě v České republice.

 

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Hostem dnešního Interview byl ministr zemědělství Marian Jurečka. Děkuju vám za to a na shledanou.

 

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Děkuji za pozvání, pěkný večer.

 

 

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Zdroj: http://eagri.cz/public/web/mze/tiskovy-servis/vystoupeni-v-mediich/interview-ct-24-s-ministrem-zemedelstvi.html

 


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN