Úvodní stránka > Aktuality

Interview ČT24 s ministrem zemědělství Marianem Jurečkou

7.2.2017

ČT24, 6. února 2017

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

Lidovci vážně uvažují o volební koalici se Starosty a nezávislými. Jsou schopní spolu s nimi získat 10 % hlasů nutných ke vstupu do Sněmovny? Jak funguje současná vládní koalice a proč se nedaří zastavit šíření ptačí chřipky? Zeptám se prvního místopředsedy lidovců a zároveň ministra zemědělství Mariana Jurečky, který je hostem Interview ČT24 a zdravím ho do Olomouce, dobrý večer.

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Dobrý večer.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

Pane ministře, Státní veterinární správa o víkendu potvrdila pět nových ohnisek ptačí chřipky, celkově už jich je v Česku 20. Tušíte, jak velké ztráty to budou? Kolik peněz budete muset platit?

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Ty ztráty v těchto dnech začínají být výrazně vyšší, protože je tady i několik chovů, kde ta, kde ty úhyny jsou v řádu stovek i tisíců, které musíme realizovat. Já v tento okamžik ještě neumím přesně vyčíslit ty ztráty, protože u těch profesionálních chovatelů tam nepostupujeme podle těch tabulek, ale tam nám chovatel dokládá tu cenu nákupní toho zvířete, plus podle rozkrmených dnů dopočítáváme tu jeho účetní hodnotu, a to potom kompenzujeme a ty ztráty v tento okamžik nejsem schopen vám teď tady přesně říci, ale obávám se, že už v tento okamžik se začínáme blížit té částce těch 31 milionů korun a pokud bychom postupovali tady tímto tempem, kdy více za měsíc ptačí chřipky na území České republiky máme ztráty zvířat, které jdou přes 50 tisíc kusů jedinců, tak se budeme blížit k tomu, že budeme muset najít další finanční prostředky na kompenzace, plus úhradu těch nákladů s tím spojených.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

Odrazí se šíření ptačí chřipky na ceně vajec a drůbežího masa u nás? Zdraží?

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Ten evropský trh je pořád jakožto jeden velký globální trh poměrně velký, tak v tento okamžik si úplně nemyslím, že by to mělo vést k tomu, že by skokově tedy tady mělo zdražovat drůbeží maso nebo vejce, nicméně ta situace i v jiných evropských státech je poměrně vážná a ten počet ohnisek narůstá velice rychle, takže se může stát třeba během 14, třech týdnů, že ten vývoj bude tak nepříjemně rychlý, že to může potom následně mít i odraz do ceny těch jednotlivých komodit, ať už jde o drůbeží maso, výrobky z něj, případně i o vejce.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

Pokud by byl kvůli ptačí chřipce nedostatek českých vajec a drůbeže, odkud byste dováželi? Ptám se na to v souvislosti s často problematickým dovozem potravin z Polska.

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Už dnes vlastně Česká republika je také jedním z velkých exportérů potravin, třeba i z Německa, ze Slovenska, samozřejmě i jiné státy především staré evropské patnáctky jsou silně exportními státy, takže já bych neměl úplně obavu z toho, že by tady měl být akutní nedostatek vajec či případně některých druhů drůbežího masa.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

Ale kdyby se to stalo, odkud byste je dováželi?

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

To se omlouvám, to není úplně otázka na ministra zemědělství, to je spíše otázka na velké obchodníky, velké obchodní řetězce. Ty si řídí svojí politiku, svojí nákupní politiku. Já jako ministr zemědělství nerozhoduju o tom, kdo kde nakupuje a dováží do České republiky.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

Ale byla by kontrola dostatečná tak, aby bylo jisté, že to nejsou třeba vejce, která pocházejí z Polska, kde třeba ptačí chřipka taky byla? Máme nějaké kontrolní mechanismy, které můžou zajistit to, že třeba ohniska ptačí chřipky v Polsku, my víme o nich taky, takže odtamtud ta vejce nemůžou přijít k nám do Česka?

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Ano. Logicky, pokud tady máme země, ve kterých jsou zjištěna ohniska, tak přesně o těch ohniscích se ví a už i tamní veterináři přímo neumožní, aby ať už vejce nebo i například ta zvířata šly do dalšího zpracování a mohla jít k evropskému spotřebiteli, takže tady ty mechanismy jsou nastaveny celkem jasně a samozřejmě i české dozorové orgány tím, že máme v České republice ten režim, který trvá už dva roky, že každý dovoz i právě třeba drůbežího masa nám musí být minimálně 24 hodin předem hlášen, takže my máme možnost velice efektivně a dobře kontrolovat ty dovozy na území České republiky, jestli tam není, není nějaký zdravotní problém.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

První případ ptačí chřipky veterináři oznámili před měsícem, nákaza se šíří dál. Dá se říct, že je to pod kontrolou, nebo proč se nedá šíření té ptačí chřipky nějak zastavit, zabránit?

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Bohužel tady je člověk ten, kdo tahá za kratší konec provazu vůči, vůči přírodě, protože především ten virus nám šíří po celém území, řekněme, i Evropy volně žijící ptáci. Více než 50 druhů volně žijících ptáků může být šiřitelem tady tohoto viru H5N8 a my prostě nemáme kapacitu a myslím si, že to není ani, ani možné, ani nikdo vůbec o to, o tom neuvažuje, abychom tady začali vybíjet volně žijící druhy ptáků, takže prostě tady nezbývá než čekat, až si tady u volně žijících ptáků s tím poradí přirozeně příroda a tady by nám hrozně moc pomohlo spíše teplé počasí, než tady toto chladné, kdy právě v tom chladném počasí ten virus na výkalech, na podestýlce, na organické hmotě přežívá potom několik i, řekněme, i desítek týdnů, naopak v tom horkém počasí by ten virus umíral v řádu několika jednotek nebo desítek hodin, takže my potřebujeme teplé počasí, aby se zabránilo tomu šíření ve volné přírodě a potom dokážeme i zvládnout to šíření v těch, u těch drobnochovatelů, případně profesionálních zemědělců.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

Tak pojďme teď k politice. Vy jste v Olomouci, kde hnutí Ano vyzvalo k rezignaci svého hejtmana pana Koštu, vy jste na Twitteru napsal, že „neschopnost současné krajské koalice a jejího hejtmana byla evidentní už od prvního zastupitelstva“. Takže vás ta výzva k rezignaci nepřekvapila?

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Mě úplně moc nepřekvapila. Já když jsem byl jako zastupitel krajský na jedná..., na tom úvodním ustavujícím zasedání krajského zastupitelstva, tak já musím říct, že ta míra neprofesionality a nekompetentnosti byla poměrně silná. Já jsem zažil už před 4 lety nástup tehdejšího hejtmana a myslím si, že to byl diametrální rozdíl. Já jako zastupitel jsem se tehdy na tom ustavujícím jednání nedozvěděl nic zásadního o tehdejší koaliční smlouvě těch tří partnerů, nedozvěděl jsem se od pana hejtmana nic konkrétnějšího o tom, jakým způsobem chce vlastně řídit Olomoucký kraj, co je pro něj prioritní, jakým způsobem se k těm prioritám chce propracovat, a to si myslím, že už dávalo určité otazníky nad tím, jakým způsobem tato koalice a pan hejtman bude schopen fungovat, jakým způsobem to bude schopen efektivně řídit.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

A proč jste tedy v listopadu, 8. listopadu, kdy jste hlasovali na zastupitelstvu, se zdržel hlasování? Proč jste nehlasoval proti, když říkáte, že už bylo jasné, že tam je ta neschopnost a nekompetentnost toho vedení kraje?

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Já a celý náš klub KDU-ČSL, respektive Koalice pro Olomoucký kraj, za který jsme společně tady za Stranu zelených kandidovali, jsme prostě tuto koalici ani hejtmana nepodpořili, každopádně my jsme pro něj nehlasovali a tehdy jsme na tom jednání zastupitelstva i poměrně výrazně hovořili a svými příspěvky jsme se snažili, aby nám vlastně ...

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

Ano, ale zdržel jste se hlasování, nebylo by čistší, kdybyste hlasoval proti?

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Každopádně nehlasoval jsem pro, nedal jsem panu hejtmanovi z mé strany žádný bianco šek.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

Pan Košta už řekl, že sám nerezignuje, budete na příštím zastupitelstvu hlasovat pro jeho odvolání?

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Já nemohu hovořit za celý náš klub, my máme dnes večer jednání zastupitelského klubu, tam se o tom budeme radit, ale sám za sebe já jednoznačně budu hlasovat pro odvolání pana současného hejtmana, pokud on do té doby sám neodstoupí z této funkce.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

Je to podle vás rozpad hnutí ANO v kraji? Neotevírá se třeba lidovcům možnost vstoupit do krajského vedení, nebo je to, čistě se vymění hejtman a zůstane to tak, jak to je, koalice?

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

To já se přiznám, nechci hodnotit, je to vnitřní záležitost hnutí ANO, ale samozřejmě s  negativními dopady na celý Olomoucký kraj, který teď ztratil tři, čtyři měsíce práce. Já si pamatuji jenom to, že nám tady před volbami hnutí ANO i Andrej Babiš prezentovali pana doktora Koštu jako toho ideálního kandidáta, velice manažersky schopného a podobně, a pro mě je spíše smutným překvapením to, jakým způsobem probíhá personální politika u hnutí ANO, jakým způsobem opravdu mají své kandidáty prověřené, zdali jsou schopní či nejsou řídit takové, takový velký útvar, jako je Olomoucký kraj.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

Lidovci se v sobotu na celostátní konferenci dohodli, že chtějí jednat o vytvoření přímé koalice se Starosty a nezávislými, proč padla volba právě na Starosty?

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

My s hnutím Starostů a nezávislých spolupracujeme už poměrně dlouho na komunální úrovni, vytváříme spoustu koalic v našich městech a obcích, na mnoha krajích jsme ve společných koalicích, máme společný klub evropských zastupitelů v rámci Evropského parlamentu, takže nás opravdu mnoho věcí spojuje, včetně i těch programové nebo té programové blízkosti. A v této situaci se logicky tato spolupráce i právě na té parlamentní úrovni nabízí. Naše senátní kluby spolu třeba dost často zasedají, máme společné postoje v Senátu, takže proč nenabídnout i tuto spolupráci ve formě koalice i voliči v České republice, aby tady měl jasnou, dobrou alternativu pro příští parlamentní volby.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

Váš předseda Bělobrádek sobotní rozhodnutí komentoval slovy - kdo se bojí, nesmí do lesa. Vy se opravdu ani trochu nebojíte, že nedosáhnete na těch 10 % hlasů, které budete jako přímá koalice dvou stran potřebovat?

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Se vší pokorou říkám, že kdybychom se toho báli, tak by takovéto usnesení celostátní konference po čtyřech hodinách diskuse nikdy nemohlo přijít. My víme, že těch 10 % rozhodně není málo získat ve volbách, na druhou stranu pokud hovoříme o tom, že chceme tady voličům nabídnout silnou alternativu, silnou dobrou budoucí variantu, která bude umět spravovat Českou republiku, tak potom musíme si věřit na to, že máme na víc. Mimochodem dnešní průzkum agentury Media Research dává KDU-ČSL 7,8 % preferencí, Starostům 5,2, takže v součtu je to 13 %. Myslím si, že to je dobrý základ do této společné spolupráce.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

Tak my tu máme zase průzkum CVVM z ledna, který říká, že dohromady dáváte asi 7,5 %. Ono je to ošidné věnovat se jenom těm průzkumům, ale řekněte mi, vy byste si teď momentálně vsadil na to, že těch 10 % získáte a do Sněmovny se dostanete?

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Tak, je škoda, že jste tam nedali ten dnešní průzkum, ten nejčerstvější, který nám dává 13 %, nicméně já kdybych si na to nebyl schopen vsadit, tak pro to ani v sobotu nebudu hlasovat, pro tuto variantu.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

Jak to chcete udělat? Vy jste ještě nedávno mluvil o tom, že ambicí lidovců je vytvořit takové uskupení, kde nepůjde o koalici, abyste právě nemuseli dosahovat té desetiprocentní hranice. Jak to uděláte, abyste najednou ze zisku těch dvou stran udělali 10 %, protože dlouhodobě se ty dvě strany pohybují na hranici toho překročení té hranice, co uděláte, co bude tím vaším volebním mottem, heslem? Jak chcete přesvědčit voliče, že právě vy jste to uskupení, které bude alternativou vůči ostatním stranám?

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Tak já bych chtěl se vrátit ještě k těm preferencím. Já mám osobní zkušenost i hnutí Starostů a nezávislých, že mnoho preferencí i preference, které zveřejňovala Česká televize, byly potom na hony vzdálené skutečné realitě volebního výsledku. Já jako lídr krajský před pěti lety jsem si v Olomouckém kraji prožil to, že když jsem šel do voleb, tak jsem dostával nebo naše koalice dostávala zhruba 4,5 % preferencí a získali jsme 11. To podobné zažili i Starostové v rámci těchto krajských voleb, i KDU-ČSL to zažilo například ve Zlínském kraji. Nikdo nám netipoval takovéto vítězství lídra Jiřího Čunka. Pokud jde ale o to, čím chceme oslovit ...

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

To je obráceně ty výsledky.

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Myslím, myslím si, že mnoho, mnoho krajů, kde bysme dostávali vyšší procenta jak my a Starostové a dostali jsme nižší volební výsledek, tak takových krajů mnoho nebylo. A nechci se o toto přít. Pro mě je důležité, že tato varianta této spolupráce v rámci koalice jednak je férová, je odvážná, je otevřená a na druhou stranu, na čem to chceme stavět, chceme to stavět na tom, že tuto koalici reprezentují lidé, kteří se neušpinili v žádné politice v letech 90., nejsou za nimi žádné kauzy, jsou to lidé, kteří poctivě pracovali. Petr Gazdík byl starosta, Pavel Bělobrádek veterinář, já 11 let zemědělec, máme za sebou opravdu výsledky i v našich fyzických občanských povoláních. Politiku děláme poměrně krátce a nejsou za námi žádné kauzy, takže teď tady přicházíme ...

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

Dobře, ale jisté riziko, že těch 10 % nedostanete, je. Jak se s tím rizikem vypořádáváte vy sám osobně, protože na to určitě myslíte a říkáte si, co se stane, když těch 10 % nebude?

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Já se přiznám, já jsem životní optimista a já do takovýchto fatalistických variant a úvah se nepouštím. Já spíše uvažuji nad tím, musím udělat a musíme udělat maximum pro to, abychom získali daleko víc než těch 10 %. A ta úvaha i stojí na tom, že podívejme se, kde je silná KDU-ČSL, kde děláme běžné, běžné ...

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

Dobře, ale vy sám jste uvažoval o tom jako prvotně, že chcete takové uskupení, kde nebude to koalice, abyste právě na těch 10 % nemuseli dosáhnout, i u vás ta prvotní myšlenka asi byla na to, že to, že by to bylo snazší, kdyby to nebyla koalice dvou stran.

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Takhle, v tu dobu, ale musíme říct otevřeně, ležela na stole velice silně ta varianta, že bychom vytvořili tu speciální takzvanou integrační stranu, to znamená nový politický subjekt, za kterej by kandidovali na té kandidátce zástupci KDU-ČSL a hnutí STAN, nicméně tak, jak jsme šli dopodrobna při diskuse o této variantě, jsme zjistili, že tato varianta má opravdu spoustu otazníků, které bychom komplikovaně v tak krátkém čase řešili, takže proto. V druhém sledu přišla na stůl varianta opravdu otevřené koalice, pojďme do toho s čistým, s čistým hledím a navíc když se podíváme právě na to doplňování toho, kde zase má velice dobrý výsledek volební hnutí STAN, jsou to kraje především české, kde KDU-ČSL například takové výsledky nedosahuje, a proto věřím, že ta symbióza, ta nabídka pro ty voliče bude tak atraktivní, že opravdu výrazně přes 10 % získáme.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

Je nějaká věc, něco zásadního, přes co takzvaně nejede vlak a co by mohlo tu vaší případnou spolupráci se STANem zhatit? Něco z vašeho programu, přes co prostě nepojede vlak, a vy říkáte, takhle to bude a z toho my neustoupíme? Je něco takového, nebo už jste si vyříkali ty vaše programové priority a jste si blízko?

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

My už se se STANem docela nějaký ten čas známe. Známe i ty vzájemné svoje programové priority a já si teď nemyslím, že by tady bylo něco, co bychom nedokázali, pokud by to tady se někde objevilo, že bychom to nedokázali nějakým společném jednáním rozdiskutovat a dokázat se přes to přenést. Já musím říct, že pro KDU-ČSL bylo hodně důležité téma v oblasti bioetických otázek, v oblasti adopcí dětí homosexuály, otázka právě i, řekněme, eutanázie a podobně, a od kolegů z hnutí STAN zaznělo, my v této oblasti, která je pro vás citlivá, nebudeme mít ambici cokoliv měnit, přicházet s jakýmikoliv návrhy, které by to jakkoliv liberalizovaly. A to je pro nás poměrně hodně důležité.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

STAN byl součástí minulé vládní koalice, vy jste jí často kritizovali, to vám nevadí, že teď spolupracujete s někým, koho jste kritizovali za dřívější angažmá ve vládě? Už se ty třecí plochy ani personální, ani programové neobjevují a neobjeví?

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Tak je potřeba si říct, že my zatím jsme neřekli, že spolu takto do těch voleb jdeme, ale my jsme řekli, budeme takto jednat.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

Ano, ale uvažujete o tom velmi vážně.

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

A samozřejmě i určitě kolegům z hnutí STAN jsou některé body, které dělá tato koalice, asi důvodem k určité kritice, ale Petr Gazdík to komentoval celkem správně, když říkal, já jsem do posledního dne mandátu této Poslanecké sněmovny vázán programem, se kterým jsem šel do voleb před voliče. V okamžiku, kdy tady bude den po volbách, tak budeme vázáni programem, se kterým půjdeme případně společně žádat o důvěru voličů, a to je naprosto zásadní a důležité. Já vám ještě musím říct jednu, jednu věc. V České republice i obecně v Evropské unii je teď taková doba, kdy lidé a politici mají spíše ambice něco bořit, kritizovat, ale umět tady dát dohromady politiky, kteří by se dokázali shodnout na kompromisu, dokázali by z některých věcí ustoupit ve prospěch své vlasti svých občanů, takových tady mnoho, mnoho nevidím. A právě to, co jsme udělali my teď v sobotu a teď věřím, že i hnutí STAN to zdárně dokončí, to je něco, co, řekněme, vybočuje z těch běžných mantinelů. My se tady snažíme něco pozitivního tvořit.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

Ve čtvrtek bude jednat celostátní výbor STAN, je možné, že už tam se rozhodne. Věříte, že Starostové kývnou na tu vaší spolupráci na bázi koalice, že to tedy nebude tak, že byste vytvořili novou politickou stranu tak, jak oni původně chtěli, myslíte si, že kývnou na tu vaši nabídku?

Marian JUREČKA, ministr zemědělství,

Já nemohu hovořit za kolegy z hnutí STAN.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

Tak máte nějaký pocit, věříte tomu, že se to stane, že vám to odkývou, nebo ne?

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

To ani není o tom, aby nám to odkývali. Já opravdu chci, ať se tito delegáti, kteří budou na tom celostátním výboru hnutí STAN, rozhodují svobodně. Ano, jsou tady určitá rizika, 10 % pro někoho může být dostižitelná meta, budu chápat, že budou delegáti, kteří budou říkat, je to vysoko, opravdu já nechci nikoho tlačit do kouta žádným takovým mediálním vzkazem, ať se kolegové z hnutí STAN rozhodnou svobodně.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

A vy osobně, byl byste rád, kdyby podpořili vaší nabídku?

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Já bych byl rád, aby o té nabídce se opravdu začalo seriózně jednat, abychom jí začali rozpracovávat do těch podrobností, abychom se mohli bavit dopodrobna o tom programu a aby takovéto, takováto volební koalice na podzim výrazně uspěla a nabídla velký prostor pro směřování České republiky po těch příštích parlamentních volbách a aby to nedopadlo tak, že tady bude výrazný suverén vítěz voleb díky tomu, že my se třeba nebudeme schopni domluvit, který bude si dělat jenom takové minivýběrové řízení na to, koho pozve k případné koaliční spolupráci. To my nechcem. My chcem opravdu, aby tady byl silný seriózní partner.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

Pokud by Starostové nepodpořili spolupráci s vámi, půjdete hledat nového koaličního partnera, nebo byste šli do voleb už sami?

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Pak si myslím, že KDU-ČSL, pokud nedopadne tato spolupráce s hnutím Starostů a nezávislých, tak by šla do voleb sama, sama za sebe.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

Ve hře byl i vznik toho nového subjektu politického, o kterém vy jste ale v sobotu ani nehlasovali, byl tím hlavním důvodem strach z toho, že byste přišli o tu svojí značku, o to své jméno, které vaši voliči dobře znají?

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Ten hlavní důvod nebyl ani tak ztráta té značky, ale spíš opravdu jako technická komplikovatel..., komplikovanost toho takovýto subjekt v tak krátkém čase vytvořit, takovýto subjekt dokázat řídit, dokázat zvládnout financování volební kampaně, prostě bylo u této varianty více otázek než, řekněme, jednoduchých odpovědí a nám přišla ta varianta poměrně riziková. Musím říct, že nikdo ani k této variantě z členů celostátní konference nenavrhoval vůbec o této variantě hlasovat, ty reakce z těch krajů jsme vnímali velice silně, že touto cestou se KDU-ČSL nechce vydat, a proto jsme řekli, že preferujeme tu variantu té společné otevřené volební koalice.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

Starostové několik let spolupracovali s TOP 09, kritici téhle symbiózy kritizovali to, že Starostové využili TOP 09 jako výtah k moci a když se TOPce přestalo dařit, tak ukončili spolupráci. Nebojíte se, že se může něco podobného stát i vám?

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

No, ono u těch kritiků je otázka, nakolik svojí kritiku mají podloženou daty. Mě by zajímalo, jaký by byl výsledek TOP 09, kdyby v těch volbách v roce 2010 nešla společně se Starosty, ale o tom už si dneska můžeme jenom povídat. Já dneska Starosty vnímám za jejich 13 let působení na české politické scéně jako poměrně stabilní subjekt, musím říct, že s lidmi z vedení si rozumím nejenom programově, ale i hodnotově a lidsky, takže já tady opravdu strach z toho, že by to mělo být vnímáno účelově, opravdu nemám. Navíc znovu říkám, v případě KDU-ČSL je to spolupráce na mnoha městských a obecních koalicích. V krajích jsme společně v koalicích, senátní kluby společně zasedají, máme společný evropský klub, takže to není jedna účelová záležitost, jakým způsobem se pokusit udělat ten dobrý výsledek. Na rovinu, my kdybychom chtěli jít tou pohodlnější cestou, bezproblémovější, tak KDU-ČSL by šla sama, sama za sebe, bylo by to pro nás jednodušší, ale nejdeme.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

Stále, stále uvažujete o tom, že koalice by měla mít nějakého svého superlídra? A pokud ano, tak kdo by jím měl být?

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Tady si myslím, že s ohledem na i určitou senioritu subjektu KDU-ČSL by bylo dobré, aby tím superlídrem byl předseda KDU-ČSL.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

Už máte vymyšleno, jak byste skládali kandidátky? Já se na to ptám proto, že lidé se naučili kroužkovat a že vy třeba se se Starosty domluvíte, kdo konkrétně bude na jakém místě kandidátky, ale lidé rozhodnou jinak, budete pak schopni tolerovat si vzájemně to, že někdo ze STANu přeskočí vašeho člověka na jiném místě, nebude to problém se dohodnout?

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

My jsme se dohodli, že vždy budem posuzovat to sestavení těch čel těch kandidátek podle toho, ve kterých regionech s ohledem na dlouhodobé výsledky je ta která strana silnější. Myslím si, že tady prostě logicky regiony, jako je Pardubický, Královéhradecký kraj, Vysočina, jižní Čechy a všechny regiony na východ jsou prostě regiony, kde KDU-ČSL dělá dlouhodobě velice slušné výsledky, a pak jsou zde ty české kraje, kde se nám úplně dlouhodobě nedaří, ale zase naopak Starostové mají lepší výsledky, takže to dává nějakou nápovědu o tom, kde by kdo měl mít lídra. A pak samozřejmě další uspořádání na té kandidátce by mělo vždycky odrážet to, jaké osobnosti my nebo Starostové nabídneme a nad tím se racionálně pobavit a tak tu kandidátku sestavit podle síly těch osobností. K otázce na kroužkování, je to prostě suverénní záležitost pro každého voliče, aby svými kroužky se rozhodl dát ještě tu nějakou silnější důvěru tomu kterému kandidátovi a prostě do toho nemůže žádná dohoda ani kalkuly těch politických stran vstupovat.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

Příští rok je taky přímá volba prezidenta, vy jste se v sobotu dohodli na tom, že chcete se Starosty jednat o dlouhodobé spolupráci, znamená to, že byste společně, když budete v koalici, měli taky společného kandidáta na prezidenta? Že byste podpořili stejného člověka?

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Je to předčasná otázka, o tomto jsme spolu nehovořili, ale pokud by tady byla opravdu ta spolupráce dohodnutá a my máme ambice, aby ta spolupráce byla i dlouhodobá, i to říká to usnesení sobotní celostátní konference, tak já si dokáži představit i tuto společnou diskusi nad tím, koho případně bychom kandidovali na úřad prezidenta nebo koho bychom případně podporovali na tento úřad, ale znovu říkám, je to teď otázka opravdu předčasná a hypotetická, nechci na ní odpovídat, protože tu odpověď logicky nemohu mít.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

Pan Gazdík ale mluvil o tom, že jemu už kandidát, kterého on by rád podpořil na funkci prezidenta, má. Víte, o kom mluvil? Protože se veřejně mluví o tom, že váš předseda Bělobrádek i pan Gazdík pochvalně mluví o panu Drahošovi, což je končící šéf Akademie věd, je to ten člověk, kterého vy byste si třeba uměl představit jako vašeho kandidáta na funkci prezidenta?

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Já jsem vám odpovídal v závěru mé předchozí odpovědi, že opravdu na toto téma nejsem schopen tady dnes hovořit, protože by to byly spekulace. Já spekulovat nechci, omlouvám se.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

Shodnete se se Starosty i na tom, s kým byste šli a s kým byste naopak nešli do případné vládní koalice po parlamentních volbách?

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Tady je důležité si počkat vždycky na volební výsledek. Ono říkat dopředu, s kým půjdeme, nebo nepůjdeme, to nemusí být vždycky nejlepší řešení i pro Českou republiku a pro občany České republiky. My za KDU-ČSL můžeme jednoznačně říct a pak si to musíme vydiskutovat i se Starosty, že nikdy nepůjdeme do spolupráce a do koalice opřenou o komunisty, případně například o extremistická hnutí, jako je dnes dnešní SPD a Tomio Okamura, ale dopředu říkat z těch zbývajících stran, s kým půjdeme, nebo ne, pro nás to bude otázka sednout si k jednacímu stolu, říct si, tady jsou naše volební priority, které jsme slibovali občanům, a s kým prosadíme nejvíc a naopak kdo bude mít nejméně priorit, které jsou v rozporu s naším programem. O tom je hledání toho dobrého řešení pro to, aby v České republice byla v budoucnu stabilní vláda. Ne o tom dopředu říkat, s kým půjdu a nepůjdu, aniž bych znal jeho priority po volbách, které bude chtít dát do koaliční smlouvy.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

Dobře, teď jste v koalici s ČSSD a hnutí ANO, byli byste schopní jít s nimi do koalice znovu? Já se ptám proto, že ta koalice navenek vypadá, že je hodně rozhádaná. Vy se toho příliš neúčastníte, ale ČSSD a ANO na sebe poměrně veřejně velmi ostře útočí. Poslední útok ohledně nákupu dluhopisů Andreje Babiše, pan Sobotka použil velmi expresivní výraz, vy jste na Twitteru napsal: „Sobotka začal mluvit jazykem Babiše, začne se tak i chovat? Nechci politiku hulvátů, ale politiku dobrých řešení, argumentů a gentlemanů.“ Byli byste schopní jít znovu do té koalice, o které víte, jak funguje? Že funguje tímhle způsobem?

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Záleží, kdy bychom se o tom bavili. Znovu já se vrátím vždycky do té reality a ta realita byla výsledek v roce 2013 po předčasných volbách a možnost buďto sestavit s těmito třemi subjekty koalici, žádná jiná alternativa nebyla možná, pokud jsme nechtěli jít v září 2014 k volbám.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

Dobře, já tomu rozumím, já se vás ptám na to, když máte tu zkušenost s těmito dvěma stranami, na Twitteru se vyjadřujete poměrně dost ostře, nevím, jestli to taky pánům ministrům říkáte do očí ve vládě tahle vaše slova, ptám se na to, jestli byste byl schopen a ochoten jít do stejné koalice, když víte, jak to funguje mezi těmi dvěma velkými stranami.

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Já svým koaličním partnerům umím jak na jednání vlády, tak na jednání koaliční rady říct i tato slova, že se opravdu nechovají důstojně. My jsme si na začátku té naší spolupráce řekli, že se budeme snažit minimálně hádat a ty věci si budeme snažit říkat uvnitř, nikoliv před národem. Bohužel našim některým kolegům se to prostě v posledních týdnech nedaří. Nevím, nakolik je to, že jim ujíždí nervy nebo nakolik se pohroužili do volební kampaně. A nevím, nejsem vám schopen ...

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

Dobře, a pane ministře, poslední otázku, poprosím vás o jednoslovnou odpověď, kdyby se hlasovalo o mimořádné schůzi kvůli nákupu dluhopisů Andreje Babiše, hlasoval byste pro?

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Já bych tuto mimořádnou schůzi podpořil.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

Říká místopředseda lidovců a ministr zemědělství Marian Jurečka. Děkuju za to, že jste byl hostem Interview ČT24.

Marian JUREČKA, ministr zemědělství

Děkuji za pozvání, pěkný večer.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka

Vám, vážení diváci, děkujeme za pozornost, podívejte se na Události, hezký večer.

Zdroj: http://eagri.cz/public/web/mze/tiskovy-servis/vystoupeni-v-mediich/interview-ct24-s-ministrem-zemedelstvi-1.html

 


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN