Úvodní stránka > Aktuality

Jurečka: Administrativa v zemědělství by se měla snížit o 40 pct

2.5.2017

Praha 2. května (ČTK) - Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) chce, aby se administrativa, kterou musí zemědělci a potravináři vykazovat, snížila po roce 2020 o 40 procent. Tehdy začne nové evropské dotační programovací období. Dnes to uvedl na pražském Žofínském fóru. O snížení administrativy Jurečka požádal eurokomisaře pro zemědělství a rozvoj venkova Phila Hogena.

"Požádal jsem Hogena, aby, až bude navrhovat společnou zemědělskou politiku, si udělali analýzu dopadů a vyhodnotili to tak, aby se administrativní a kontrolní zátěž o 40 procent snížila," řekl ministr.

Jurečka doplnil, že české ministerstvo zemědělství v minulém roce například snížilo požadavky na veterinární a hygienické předpisy.

Společná zemědělská politika se nyní formuje. Očekává se, že v následujícím období bude kladen větší důraz na ekologické aspekty zemědělství a formování venkova.

Český stát by v rámci společné zemědělské politiky také chtěl prosadit, aby se zvedla možná podpora na tzv. citlivé komodity. Dalším českým požadavkem je, aby všechny evropské státy měly podobně nastavené možnosti kofinancování agrárních programů.

Evropská zemědělská politika má nyní dva pilíře. V prvním jsou peníze přerozdělované na přímé platby, jsou v něm také například peníze na pohodu zvířat. Ve druhém, který představuje program rozvoje venkova, se vyplácí příspěvky například na investice, životní prostředí, inovace.

Zdroj: ČTK

"Zemědělský svaz ČR využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno."

Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN