Úvodní stránka > Aktuality

Jurečka chce zvýšit kvótu pro Ukrajince pracující v zemědělství

14.6.2017

Praha 13. června (ČTK) - Ministerstvo zemědělství chce předložit vládě za dva týdny návrh na zvýšení kvóty pro pracovníky z Ukrajiny mířící do tuzemského zemědělství, a to o 1500 lidí. Na dnešní konferenci Zemědělství 2017 to řekl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Zvýšení limitu přivítal na konferenci předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha. Někteří řečníci si stýskali právě nad nedostatkem tuzemských zájemců o práci v tomto sektoru.

"Měli bychom během dvou týdnů předložit na vládu materiál, který prošel meziresortním připomínkovým řízením a který navyšuje kvótu pracovníků z Ukrajiny do České republiky o 1500. Těchto 1500 pracovníků je určeno pro agrární sektor," řekl Jurečka ČTK. Pokud to vláda schválí, bude s tím spojeno finanční i personální posílení českých zastupitelských úřadů na Ukrajině. Příchod nových lidí by se měl týkat druhého pololetí letošního roku, upřesnil.

Vláda letos v únoru rozhodla, že původně stanovená kvóta zaměstnanců z Ukrajiny bude moci překročit 5000 lidí. Ministerstvo zahraničí od února zvýšilo měsíční kvótu pro přijímání žádostí o pracovní povolení pro Ukrajince z 320 na 400. Po schválení personálního posílení generálního konzulátu ve Lvově, o kterém vláda rozhodla v únoru, se může kvóta zvýšit na 800.

Firmy si ale stěžují na to, že zaměstnávání Ukrajinců je zdlouhavé kvůli špatně fungujícímu systému a také nedostatečnému personálnímu obsazení konzulátů. Dnes to na konferenci zkritizoval i prezident Agrární komory Zdeněk Jandejsek. Podle něj se na českých zastupitelských úřadech dějí lumpárny, zájemci o práci musí platit podle jeho informací až 1300 eur různým zprostředkovatelům. "To je takový problém: k vízům dát pracovní knížku a napsat, kde bude, kde dělá, ty podniky si to ohlídají samy," prohlásil. "Ti lidé, když přijdou, tak nám vypravují, jak to funguje," uvedl. "Ty podmínky v zemědělství jsou tak specifické, že naši lidi to nebudou dělat ani náhodou," prohlásil s tím, že odbornějších prací se to netýká, ale týká se to hlavně běžných prací v živočišné výrobě.

Podle dřívějších informací by české firmy celkem potřebovaly obsadit až 140.000 volných pracovních míst. Většinou jde o středně a nízko kvalifikované profese.

Zdroj: ČTK

"Zemědělský svaz ČR využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno."

Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN