Úvodní stránka > Aktuality

Letos je v ČR 21 ohnisek ptačí chřipky v chovech (v SRN je letos rovněž 21 ohnisek v chovech drůbeže)

2.5.2023

V 18. týdnu bylo oznámeno další ohnisko ptačí chřipky a to ve velkochovu krůt v Rychvaldu na Karvinsku v Moravskoslezském kraji. Chovatel nahlásil krajské veterinární správě úhyn cca 250 krůt z 15 192 kusů. Výsledek vyšetření potvrdil vysoce patogenní chřipku subtypu H5N1. Zbývající drůbež v chovu bude 3. května utracena. Okolo ohniska budou vymezena uzavřená pásma a v nich vydána mimořádná veterinární opatření. Od začátku roku se v ČR objevilo 21 ohnisek ptačí chřipky, z toho bylo pět ve velkochovech. Zdroj:

https://www.svscr.cz/ptaci-chripka-2022/

Státní veterinární správa od 3. března zrušila mimořádné veterinární opatření zakazující chov drůbeže ve venkovních prostorech v souvislosti s šířením vysoce patogenní ptačí chřipky. Zdroj:

https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3568998-statni-veterinarni-sprava-zrusi-zakaz-venkovniho-chovu-drubeze-ktery-zavedla-kvuli

Důvodem ukončení opatření je zlepšení nákazové situace v ČR i zahraničí. Přesto SVS vyzývá chovatele, aby nadále dodržovali pravidla biologické bezpečnosti v chovech, zejména minimalizovali kontakt chované drůbeže s volně žijícími ptáky. Tisková zpráva SVS ze dne 2. března je zde:

https://www.svscr.cz/svs-rusi-mimoradna-veterinarni-opatreni-omezujici-venkovni-chov-drubeze-2/

ČR byla od 16. května 2022 oficiálně prostá ptačí chřipky, ale to počátkem loňského prosince skončilo: V ČR bylo po více jak 7 měsících potvrzeno 1. prosince 2022 další ohnisko ptačí chřipky a to ve velkochovu kachen na Jindřichohradecku v Jihočeském kraji. Zdroj:

https://www.svscr.cz/do-cr-se-vratila-ptaci-chripka-nove-ohnisko-je-na-jindrichohradecku/

Po několika měsících klidu je také na Slovensku ptačí chřipka znovu: Národní referenční laboratoř pro ptačí chřipku ve Zvolenu 17. ledna 2023 oznámila ohnisko  ptačí chřipky H5N1, které bylo v malochovu drůbeže v okresu Prešov. Dle slovenských veterinářů kmeny H5N1 v Evropě cirkulují. Zdroje:

https://www.svps.sk/zvierata/vyskyt-ai-2023-02-01.asp

https://www.ta3.com/clanok/257853/veterinari-potvrdili-nove-ohniska-vtacej-chripky-zasiahnutych-je-viacero-lokalit

Ptačí chřipka se šíří nejen v členských zemích unie, ale i v USA (z padesáti států je zasaženo 47) a ve Velké Británii. Jak uvedl bruselský úřad EFSA, v nejbližší době je konec šíření nepravděpodobný. Během prosince 2022 bylo v ČR potvrzeno 10 ohnisek v chovech (včetně toho nejrozsáhlejšího na Tachovsku). Ve velkochovu nosnic společnosti Česká drůbež s. r. o. v obci Brod nad Tichou na Tachovsku v Plzeňském kraji byla zjištěna ptačí chřipka. Dne 30.12.2022 Státní veterinární ústav potvrdil vysokoinfekční ptačí chřipku subtypu H5N1. Jde o doposud největší ohnisko v České republice. Zdroj:

https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-ptaci-chripka-se-v-brodu-nad-tichou-nasla-i-v-druhe-polovine-zasazene-haly-40418934

 

 


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN