Úvodní stránka > Aktuality

Ministr Jurečka jednal s ředitelem EFSA Urlem o bezpečnosti potravin

12.9.2017

Tisková zpráva – Možnosti spolupráce mezi Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) a Českou republikou byly tématem dnešního jednání ministra zemědělství Mariana Jurečky a výkonného ředitele EFSA Bernharda Urla. Hovořili také o tom, jak ji dále rozvíjet, o možném zapojení českých vědců do vědeckých panelů EFSA a rovněž o aktuálních problémech, jako je fipronil ve vejcích, africký mor prasat a salmonela v chovech nosnic.

„Pana ředitele Urla jsem informoval, že kontrolujeme všechna vejce a vaječné výrobky dovážené do Česka ze zahraničí. Na trh je možné je uvést až poté, kdy příjemce prokáže, že fipronil neobsahují. Hovořili jsme i o tom, že při mimořádné kontrolní akci se naše Státní veterinární správa zaměřuje na používání pesticidů v chovech zvířat s ohledem na následné hodnoty reziduí pesticidů v živočišných tkáních a produktech,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

„Jsem rád, že jsem s panem ministrem Jurečkou absolvoval užitečné jednání o klíčových oblastech naší práce, včetně bezpečnosti potravin a boje proti nemocem zvířat. Díky mojí návštěvě a rozhovorům jsme posílili úzkou spolupráci mezi EFSA a Českou republikou,“ uvedl Bernhard Url.

EFSA vznikl v roce 2002 v reakci na řadu potravinových krizí v Evropě (dioxiny, BSE). Jeho cílem je přispívat k ochraně obyvatel před možnými riziky souvisejícími s potravinovým řetězcem. Úřad poskytuje orgánům EU nezávislá vědecká stanoviska, vědeckou a technickou podporu pro legislativní a politickou činnost v oblastech, které mají přímý nebo nepřímý vliv na bezpečnost potravin a krmiv.

Základem vnitřní struktury EFSA jsou vědecké panely a vědecký výbor tvořené nezávislými odborníky vybranými na základě jejich odborných znalostí a zkušeností. Úřad by nemohl pracovat bez spolupráce s členskými státy. Důležitou roli v tomto ohledu hrají Poradní sbor, který tvoří zástupci jednotlivých členských států a v roli pozorovatelů i zemí kandidátských, a Focal Points, tedy Koordinační místa pro vědeckou a technickou spolupráci s EFSA. V ČR činnost tohoto místa zajišťuje Úřad pro potraviny - Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství. Ten mimo jiné zajišťuje oboustrannou spolupráci a komunikaci mezi EFSA a organizacemi a jednotlivci v členských státech EU.

Autor:

Markéta Ježková
tisková mluvčí Ministerstva zemědělství

Zdroj: http://eagri.cz/public/web/mze/tiskovy-servis/tiskove-zpravy/x2017_ministr-jurecka-jednal-s-reditelem-efsa.html

 

Zdroj: MZe


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN