Úvodní stránka > Aktuality

Ministr Jurečka k jednání Visegrádské skupiny o tzv. dvojí kvalitě potravin

28.2.2017

TZ (27.2.) - Ministr zemědělství Marian Jurečka uvítal nadcházející mimořádné jednání premiérů skupiny Visegrádské skupiny (V4) v Polsku. Těší ho, že díky dvouletému úsilí pracovníků Ministerstva zemědělství se tohoto problému chopili i další lídři (V4).

„Jsem rád, že se po dvou letech mých snah a práce mých kolegů na Ministerstvu problému dvojí kvality potravin chopili i předsedové vlád skupiny zemí V4. Již koncem roku 2015 jsem požádal dopisem státy východní a střední části Evropské unie o informace, zda také na svém území registrují stížnosti na dvojí kvalitu potravin a zda podpoří iniciativu České republiky o otevření problematiky na Radě EU,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Česká republika zařadila problematiku dvojí kvality potravin například na jednání ministrů zemědělství států rozšířené Visegrádské skupiny v dubnu 2016. Z jednání vyplynulo, že v názoru na potřebu řešení této problematiky není ČR osamocena. Delegace se shodly na potřebě tuto otázku řešit a také na tom, že zásadní roli při odstraňování těchto praktik hraje i dobrá informovanost spotřebitelů, kterou je třeba podporovat.

ČR upozornila na tuto problematiku i v rámci zasedání Rady pro zemědělství a rybářství loni 17. 5. a požádala o otevření této problematiky na úrovni EU.  

V červnu 2016 byly Komisi zaslány podklady k problematice dvojí kvality, včetně provedených testů potravin zakoupených v různých členských státech. Začátkem září 2016 MZe obdrželo reakci, ve které Komise vzala na vědomí stanovisko ČR, že odborné diskuze o otázce dvojí kvality jsou nutné na evropské úrovni a že se bude této problematice věnovat.

V červenci 2016 bylo evropským institucím zasláno Společné prohlášení ministrů zemědělství ČR, Slovenska, Bulharska, Chorvatska a Estonska ke dvojí kvalitě potravin na společném trhu Evropské unie.

Autor:

Markéta Ježková
tisková mluvčí Ministerstva zemědělství

Zdroj: http://eagri.cz/public/web/mze/tiskovy-servis/tiskove-zpravy/x2017_ministr-jurecka-jsem-rad-ze-iniciativy.html

 


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN