Úvodní stránka > Aktuality

Ministr Jurečka: Na rozdíl od Čunka víc přemýšlím

18.4.2017

Ministr Jurečka poskytl rozhovor časopisu Týden:

Týden, 18. dubna 2017

Za vyjednané podmínky předvolební koalice se Starosty a nezávislými zchytává vedení KDU-ČSL kritiku i z vlastních řad. První místopředseda MARIAN JUREČKA připouští, že měli vše lépe vysvětlovat, za dohodou podepsanou minulou středu ale stojí. A věří, že ji potvrdí i delegáti květnového sjezdu strany. Vedle toho hovoří i o ambicích Jiřího Čunka či o svém vztahu k šéfovi ANO Andreji Babišovi.

 

* Ještě pořád vám ta koalice připadá jako dobrý nápad?

Pokud ke slovu dobré použijeme známku za tři, tak pořád ano, protože stále platí, že to byla jediná teoreticky i matematicky možná varianta koalice, která tady šla sestavit po volbách. Myslím, že přinesla…

 

* Počkejte, neptal jsem se na vládu, ale na předvolební koalici KDU-ČSL a STAN.

Určitě ano. Přijde mi to jako sympatická, byť odvážná myšlenka. Věc, která dává logiku a může České republice přinést do budoucna hodně dobrých věcí.

 

* Taky je to ale velice riskantní podnik. Když nepřekročíte desetiprocentní hranici, jsou lidovci opět ze sněmovny venku. Zatímco samostatně byste měli svých šest sedm procent jistých. Není to nebezpečí příliš velké?

 Je zapotřebí si uvědomit několik věcí. Náš volební systém výrazně znevýhodňuje výsledky stran pod deset procent a výrazně bonifikuje strany s výsledkem nad deset procent. V roce 2006 měla KDU-ČSL výsledek 7,23 procenta, znamenalo to 13 mandátů. Strana zelených měla 6,2 procenta, což bylo šest míst ve sněmovně. V součtu to bylo 13,5 procenta a 19 mandátů. Ve stejném roce měli komunisté třináct procent a získali 26 poslaneckých křesel. Je veliký rozdíl, jestli jste pod deseti procenty, nebo nad nimi. Navíc jsme přesvědčeni, že bychom z hlediska dobré budoucnosti České republiky riskovali mnohem víc, kdybychom to neudělali. Můžeme vytvořit spolupráci dvou subjektů s hodně podobnými pohledy na klíčová programová témata. Jsme si blízko hodnotově i lidsky. I díky tomu se dají některé těžkosti, jež možná přijdou, překonat. A nenabízíme lidi, kteří vstoupili do politiky, protože zázračně zbohatli v byznysu nebo jsou v politice od roku 1990. Máme lidi, kteří měli reálná zaměstnání, byli úspěšní v soukromých i profesních životech, do politiky přišli před šesti nebo sedmi lety a nemají za sebou žádnou kauzu. To je benefit, který mnoho lidí začíná vnímat. A to jsme ještě nezačali žádnou mediální kampaň. Nemám tedy obavu, že bychom desetiprocentní hranici nepřekročili. Nemám.

 

* Pořád nechápu, proč ale riskovat. Stejně tak jste přece mohli mít společnou kandidátku. Pak by vám pro vstup do sněmovny stačilo pět procent a nic jiného by se neměnilo. Vy jste to navrhli, Starostové odmítli a bylo posekáno. Neměli jste být při vyjednávání tvrdší?

My jsme vyjednávali docela dost. Kritiku vedení v tomto smyslu musím odmítnout. Aby šli Starostové na naše kandidátky, byla varianta, již STAN po celou dobu jednání odmítal s tím, že to je jejich jediná nepřekročitelná podmínka. V mnoha jiných ale slevili.

 

* Navíc KDU-ČSL je ve všech průzkumech bezpečně nad pěti procenty, zatímco Starostové v drtivé většině pod touto hranicí. Mohli jste přece použít ono známé: Berte, nebo nechte, ne?

 Nejlepším průzkumem jsou volby. Když jsem byl v roce 2012 krajským lídrem v Olomouckém kraji, dal nám ještě poslední průzkum čtyři a půl procenta. Skončili jsme s jedenácti procenty třetí. Něco podobného se stalo při posledních krajských volbách. Také v případě KDU-ČSL – ale především STAN – se všechny průzkumy mýlily. Měřitelné jsou tedy výsledky KDU-ČSL a Starostů v krajských volbách v loňském roce. Když vezmu prostý součet hlasů v krajích, jsme u čísla blížícího se půl milionu hlasů. To by při šedesátiprocentní účasti na překročení desetiprocentní hranice stačilo. My navíc počítáme, že získáme ještě nějaké hlasy navíc. Třeba v Praze. Navíc jsme si dělali i interní celostátní průzkumy, které vycházejí výrazně nad deset, a ukazují potenciál kolem dvaceti procent.

 

* Ve straně máte řadu vlivných kritiků tohoto způsobu spojení se STAN. Od bývalého předsedy Cyrila Svobody až po zlínského hejtmana Jiřího Čunka, ozývá se především Morava. Co tomu říkáte?

 V sobotu jsem byl na třech krajských konferencích, včetně té ve Zlíně. Všude jsem vysvětloval a odpovídal na otázky, které z členské základny zaznívají. Prakticky všichni lidé poté řekli: Ano, to dává smysl. I když jsme třeba předtím měli výhrady, protože jsme neměli všechny informace, tak to bereme, podporujeme. I v tom Zlíně. Uznávám ale, že jsme jako vedení udělali chybu v komunikaci v průběhu února a na začátku března. Měli jsme jet ještě s větší energií vysvětlovat věci a říkat souvislosti, které třeba členové nevidí. Ale myslím, že do sjezdu je na to ještě času dost.

 

* Může květnový sjezd koalici se STAN ještě rozbořit, anebo změnit pravidla? Právě Čunek vás neustále kritizuje za to, že jste to špatně dojednali, protože jste mladí a nezkušení. Zvedne podle vás ten prapor?

Chápu určité výtky, které Jiří Čunek vznesl, třeba z hlediska komunikace. Na druhé straně odmítám lacinou kritiku typu „mladé nezkušené vedení“. Se vší pokorou říkám, že jsem dnes ve věku, kdy byl předsedou strany a ministrem zemědělství Josef Lux. Myslím, že tehdy svou práci dělal dobře. A co se týče zkušenosti: byl jsem v reálném zaměstnání, jedenáct let jsem podnikal, mám pět dětí, což je dokonce víc, než má Jiří Čunek. Takže jeho výzva, že napřed máme vychovávat děti a mít rodinu, mi nepřipadají úplně šťastně mířené. Nevím, jestli bude chtít Jiří Čunek na sjezdu zdvihat nějaký prapor a s něčím vystupovat. Já chci, abychom tady měli prapor jednoty a aspirovali s hnutím STAN na dobrý volební výsledek.

 

* Koalice se STAN ale na sjezdu asi téma bude, ne?

Myslím, že to téma bude, je v pořádku, že ho tam otevřeme a budeme vést diskusi o programu. Zároveň se domnívám, že tématem nebude Ne této koalici. Už by ani nebylo šťastné na sjezdu říkat, že máme ambici tu koalici odmítnout. Doufám, že výstupem ze sjezdu bude, že koalici výrazným způsobem potvrdí.

 

* Podle některých našich informací z lidové strany byste se nakonec na sjezdu mohl stát pro Jiřího Čunka hromosvodem vy. Tedy že nehodlá kandidovat proti Pavlu Bělobrádkovi na předsedu, ale pokusí se získat vaši pozici prvního místopředsedy. Zaslechl jste o tom něco? Cítíte se Čunkem ohrožen?

Nechci komentovat nějaké spekulace. Na sjezdu budu před členskou základnu předstupovat s pokorou a říkat: „Tady mě, Mariana Jurečku, máte, tady vidíte nějakou práci, kterou jsem odváděl, vidíte moji energii a chuť některé věci realizovat a dotáhnout do konce. A buďto mě zvolte, nebo zvolte někoho lepšího, pokud ho tady vidíte.“ To je jediná cesta, jak strana může být úspěšná.

 

* Úplně slyším Čunka: „Tady mě, Jiřího Čunka, máte, tady vidíte moji práci, energii a chuť. A zvolte mě, protože jsem lepší než Jurečka.“

Pokud dokáže delegáty přesvědčit, že je lepší, nechť ho zvolí. Jsem přesvědčen, že pracuji dobře a s velkým nasazením.

 

* Co si vůbec o Čunkovi myslíte?

Jiří Čunek je politik, který má za sebou na české poměry neuvěřitelnou kariéru. Myslím, že v roce 2009 by si tady málokdo myslel, že obhájí senátorský post, vyhraje komunální volby ve Vsetíně a ještě bude hejtmanem Zlínského kraje s tak úžasným volebním výsledkem. Před tím vším je třeba smeknout. Na druhé straně není možné, aby člověk zároveň dlouhodobě dobře dělal práci senátora, starosty, hejtmana a případně ještě prvního místopředsedy KDU-ČSL. Jsem rád, že teď Jiří Čunek naplnil, co slíbil. Rezignoval na post starosty Vsetína a bude se plně věnovat práci hejtmana a senátora.

 

* Když už jsme u kumulace funkcí, vy jste přece také ministrem, poslancem, krajským zastupitelem a prvním místopředsedou strany. Co do počtu funkcí si tedy s Čunkem nemáte co vyčítat, nemyslíte?

Ale tak to není. Protože třeba práce starosty, hejtmana a senátora, to jsou tři odlišné typy práce. Zatímco práce ministra a poslance je v mnoha ohledech identická. Ministr ve sněmovně stejně musí být, projednává legislativní věci. Takže tady se ten čas dubluje. Do toho mám prvního místopředsedu KDU-ČSL. Většinu týdne jsem v Praze, denně dělám šestnáct až osmnáct hodin.

 

* Když teď Čunek jako starosta skončil, tak už by post prvního místopředsedy zvládl?

Teoreticky se to zvládnout dá.

 

* Jak se vám vůbec zamlouvá jeho kontroverzní politický styl, který často charakterizuje slovy „selský rozum“ či ho přirovnává ke stylu amerického prezidenta Donalda Trumpa?

S tím, že mají všichni, kdo mohou, pracovat, souhlasím beze zbytku. Tam není o čem polemizovat. Nicméně se stylem politiky, jak ho popisujete, se příliš neztotožňuji. Také pocházím z vesnice, snažím se používat zdravý selský rozum, ale byť jsem mladý – a možná někdy impulsivní –, snažím se, abych své sdělení více promýšlel. Aby případně forma, jakou člověk něco řekne, nezavdávala zbytečně prostor pro kontroverze, aby se někoho nedotkla. V tom se snažím víc přemýšlet a nepálit to tak rychle od boku, jako to někdy dělá Jiří Čunek.

 

* Oba přitom býváte řazeni do probabišovského křídla v KDU-ČSL, byť každý jinak. Čunek se k šéfovi ANO otevřeně hlásí a rád by s ním seděl ve vládě. O vás se říká, že mu jdete na ruku už v té současné. Takže máte alespoň něco společného?

 V tomto si s Jiřím Čunkem podobní opravdu nejsme. Já jsem nikdy žádný bianko šek na povolební spolupráci s Andrejem Babišem a jeho hnutím nevystavil a vystavovat nebudu. Protože moje zkušenost říká, že koalice se uzavírají až po volbách.

 

* Patříte mezi architekty předvolební koalice se STAN, jež prý vznikla i proti „destrukci politického systému“. Jinými slovy proti Babišovi. Takže pro vás povolební spolupráce s ANO nepřipadá v úvahu?

Mě bude zajímat případná povolební diskuse s takovými partnery, u nichž budu mít záruku – a teď pominu komunisty a SPD Tomia Okamury, s těmi bych vůbec žádnou diskusi nevedl –, že splní nejvíc z našeho volebního programu, a kteří mají vůči našemu programu nejméně rozporných bodů. Jinými slovy s těmi, s nimiž s největší pravděpodobností nebudu mít výrazné koaliční roztržky. Dodnes jsem nečetl žádný program či hlubší programovou prioritu ANO. Nevím, s čím přijdou, kromě toho, že budou chtít obecné dobro, aby bylo líp. Tady budiž ke cti sociálním demokratům, že alespoň něco konkrétního navrhují, byť na to občas koukám s podivem. To samé třeba ODS a TOP 09. Od Andreje Babiše jsem zatím nic nezaznamenal.

 

* Jistě. Ale „nikdy“ či „za žádnou cenu“ povolební spolupráci s ním neříkáte, že?

Nebudu to takto říkat, protože může nastat podobná situace jako po minulých volbách, kdy tady zůstanou dva nebo tři subjekty a nebude jiná cesta, jak sestavit vládu. Pokud bychom nechtěli extremistická řešení.

 

* Stávající vládu jste v úvodu zhodnotil známkou tři, tedy jako dobrou. Už na konci dubna ale může být po ní. Sněmovna totiž uložila premiéru Bohuslavu Sobotkovi, aby v tomto termínu Andreje Babiše odvolal z vlády, pokud dostatečně nevysvětlí své finanční operace. Jak to podle vás dopadne?

Nejsem věštec. Variant, jež mohou nastat, je mnoho. Myslím, že Andrej Babiš má problém, který by měl vysvětlit, a ukázat daňovým poplatníkům, že mezer v zákonech se zneužívat nemá. Před čtrnácti dny jsem s ním o tom tématu hovořil. Říkal jsem mu, že to je to samé, jako když jsem byl jedenáct let živnostníkem a vycházelo mi výhodnější danit paušálem. Jelikož jsem ale byl plátcem DPH, paušál jsem nepoužíval a danil podle skutečných příjmů a výdajů. Argumentace Andreje Babiše, že nákupem akcií Agrofertu neporušil zákon, mi nepřipadá úplně fér. Dělá z nouze ctnost.

 

* Sám jste řekl, že mu to zákon umožňoval. Vy jste – podle svých slov – mohl stejně tak danit podle paušálu, i vám to zákon umožňoval. Přece nemůžete žádnému podnikateli vyčítat, že se řídí platnými zákony, ne?

Ano, ten zákon mu to umožňoval. Ale desetitisíce jiných firem v Česku to neudělaly. Učinilo jich to asi dvě stě padesát. A on v tu dobu už začal směřovat do politiky, hnutí ANO už bylo založeno. Tak už měl také vědět, jak se má chovat. Z mého pohledu se zachoval nefér. Kdyby takhle začaly jednat všechny firmy v zemi, hledaly by každou skulinku v zákoně – přičemž nikdy nenapíšete dokonalý zákon –, tak by to byl zoufalý stav společnosti a vedlo by to k jejímu rozkladu. A ministr financí by přece měl jít příkladem jako ten, kdo se chová fér. Babiš se fér nezachoval.

 

* Vraťme se k usnesení sněmovny směrem k premiéru Sobotkovi. Má Babiše na konci dubna z vlády vyhodit? Je přece nanejvýš pravděpodobné, že Babiš s nějakým převratně novým vysvětlením svých finančních operací nepřijde. Jak se k tomu pak lidovci postaví?

 Nejsem vám to dnes schopen říct, nejsme na konci dubna. Především by měl konat Andrej Babiš. Je přece zvláštní říkat: A co budete dělat vy ostatní? Je tady Poslanecká sněmovna, které má Andrej Babiš skládat účty. To, že jí pohrdá, je, myslím, neuvěřitelné.

 

* Babiš poslancům určitě něco napíše. Znovu opakuji, že to asi nebude nic extra jiného, než k věci řekl doposud, což sněmovně nestačilo. Pak bude řada na Sobotkovi. Nebude pak pohrdáním sněmovnou, když Babiše z vlády nevyhodí, jak ho k tomu dolní komora parlamentu usnesením vyzvala?

Premiér neodvolává. Může maximálně podat návrh prezidentovi a je otázkou, jestli by Miloš Zeman takový návrh akceptoval. To jsme v rovině mnoha neznámých.

 

* Vůbec. Prezident řekl, že pokud bude s návrhem na odvolání ministra financí Babiše souhlasit předseda ANO Babiš, premiérův návrh akceptuje. Babiš dodal, že na setrvání v kabinetu netrvá, a když ho bude chtít Sobotka odvolat, nechť ho odvolá. Že se bude raději věnovat kampani. Takže je to jednoduché, v rukou to má Sobotka a také vy, koaliční partneři ČSSD. Je podle vás lepší Babiše vyhodit a nechat ho v kampani vykládat, kterak se proti němu spikly tradiční strany, jež ho chtějí z politiky vyštípat? Anebo ze sebe má udělat premiér Sobotka slabocha a usnesení sněmovny ignorovat?

To je hodně těžká otázka. Já bych si počkal, jakým způsobem k tomu Andrej Babiš přistoupí. Pak si k tomu sedneme v rámci koaliční rady. I v rámci KDU-ČSL budeme muset projednat, jakým způsobem reagovat, pokud se do konce dubna nic nestane.

Zdroj: http://eagri.cz/public/web/mze/tiskovy-servis/vystoupeni-v-mediich/na-rozdil-od-cunka-vic-premyslim.html

 


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN