Úvodní stránka > Aktuality

Ministr Jurečka na Zlínsku: Africký mor prasat držíme pod kontrolou, zvyšujeme zástřelné na 3 tis. Kč

11.8.2017

TZ (10.8.) – Ministr zemědělství Marian Jurečka jednal v Lukově na Zlínsku o aktuální situaci kolem afrického moru prasat. Prostřednictvím Státní veterinární správy požádá Evropskou komisi o revizi zamořené oblasti tak, aby myslivci mohli zdravá prasata využít ke vlastní spotřebě. Ministerstvo nově zvyšuje zástřelné z jednoho tisíce korun na tři tisíce. Zároveň bude v celé červené zóně motivovat myslivce částkou 4 000 korun za každé prase ulovené v odchytovém zařízení.

„Od potvrzení prvního pozitivního nálezu děláme vše pro to, abychom africký mor zastavili. Důležité nyní je, aby myslivci v okolí takzvané červené zóny stavy divokých prasat co nejvíce snížili. Za každý ulovený kus dostanou místo tisícovky nově tři tisíce korun, myslivecké sdružení pak kompenzaci 3 200 korun za každý dospělý kus,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Možnost, že by myslivci mohli zpracovat maso ulovených divokých prasat v okrese Zlín, v tuto chvíli není možná. Zamořená oblast potvrzená Evropskou komisí nyní zabírá území celého okresu, všechna ulovená prasata proto musí bez výjimky skončit v kafilerii. Nákup chladicích zařízení tak prozatím nemá smysl.

„Požádáme Komisi o revizi zamořené oblasti, aby si myslivci mohli maso z negativně testovaných kusů ponechat pro svoji spotřebu. Chceme je tím motivovat k intenzivnějšímu lovu,“ uvedl ministr Jurečka.

Nově mají myslivci nárok na třítisícové zástřelné za každý kus ulovený v okrese Zlín. Ke včerejšímu dni bylo v této oblasti uloveno 33 prasat.

Další opatření, které má začít fungovat během několika dní, je instalace odchytových klecí. Ty budou v tzv. červené zóně doplněny o vnadění. Zároveň bude MZe v celé červené zóně motivovat myslivce částkou 4 000 korun za každé prase ulovené v odchytovém zařízení. K tomuto opatření dojde změnou metodiky zhruba do týdne. Postupně se také uskuteční školení pro místní myslivce k tomuto účelu. Nákup klecí finančně zajišťuje Zlínský kraj, stejně jako instalaci a údržbu elektrických ohradníků. Pachové ohradníky a jejich doplňování naopak financuje MZe. To proplácí i veškeré kompenzace a nákup dalších drobných pomůcek v souvislosti s vydanými veterinárními opatřeními.

Dohodnutá je rovněž změna trati Barum rally. Všechny rychlostní zkoušky povedou mimo zamořenou oblast, kde v současnosti platí úplný zákaz lovu. Cílem je nerušit zvěř, která by v případě vyplašení mohla migrovat, a to ani průjezdem závodních aut, ani návštěvníky závodu. Úplný zákaz lovu v ohnisku nákazy bude Ministerstvo požadovat po krizovém štábu Zlínského kraje. 

V platnosti zůstává i zákaz sklizně na vybraných územích uvnitř zamořené oblasti. Dle vydaného veterinárního opatření zemědělci musí nechat pole nesklizená až do konce roku. Ministerstvo však chce se zemědělci jednat o postupném zmírňování pravidel pro jednotlivá pole, vždy však individuálně po poradě se zástupci myslivců a veterinární správy.

Účinná jsou i opatření v zóně intenzivního odlovu, tedy v okolí Zlínska po dálnici D1. Zatímco průměrně bylo v předchozích letech v této oblasti za celý rok odloveno přibližně 12 500 divokých prasat, jen za poslední tři týdny to bylo přes 1 500 prasat. Díky povolení dříve zakázaných způsobů lovu se zde daří odlov nadstandardně zvyšovat.

Odkaz na on-line mapu Ohnisko nákazy – africký mor prasat: http://arcg.is/1iXOPj

Autor:

Markéta Ježková
tisková mluvčí Ministerstva zemědělství

Zdroj: http://eagri.cz/public/web/mze/tiskovy-servis/tiskove-zpravy/x2017_ministr-jurecka-na-zlinsku-africky-mor.html

 

Jaká je situace na Slovensku - zpráva Slovenského ministerstva zemědělství je zde: http://www.mpsr.sk/sk/index.php?navID=52&id=11991

 


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN