Úvodní stránka > Aktuality

Ministr zemědělství: Chceme dále snižovat stavy divokých prasat, za kus vyšetřený na Aujeszkyho chorobu dostanou lovci 1000 Kč

11.10.2017

TZ (10.10) – Státní veterinární správa (SVS) dnešním dnem zahajuje monitoring Aujeszkyho choroby prasat u odlovených kusů divokých prasat na území České republiky. Poslední dlouhodobý monitoring výskytu této nákazy v populaci divokých prasat byl ukončen v roce 2013. Pravidelný monitoring je jedním z důležitých nástrojů pro udržení příznivé nákazové situace v zemi.

Aujeszkyho choroba je nebezpečná nákaza přenosná na více druhů zvířat. Prase je považováno za přirozeného hostitele a může tuto infekci přežít. Nákaza je přenosná na skot, ovce, kozy, psy, kočky, králíky i na volně žijící živočichy, u kterých vyvolává nesnesitelné svědění a následný úhyn. Na člověka se nákaza nepřenáší.

„Za odlovený kus, ze kterého bude odeslán vzorek na vyšetření na Aujeszkyho chorobu, bude lovci náležet takzvané vzorkovné/zástřelné ve výši 1000 Kč. Vzorkovné nebudou moci nárokovat lovci za kusy ulovené v oblastech, ve kterých se ulovení divočáci vyšetřují na africký mor prasat.,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Vyplácení této částky má také motivovat lovce v celé ČR ke zvýšenému lovu přemnožených divokých prasat, který je ve veřejném zájmu.

Z výsledků monitoringu uskutečněného v letech 2011 až 2013 vyplynulo, že pozitivní je napříč regiony v průměru zhruba třetina divokých prasat. To znamená, že v průměru každý třetí divočák přišel do styku s virem a má proti viru protilátky.

V letošním roce nebyl dosud potvrzen případ výskytu Aujeszkyho choroby u psů. Loni byl zaznamenán jeden případ této nákazy u loveckého psa.

Česká republika má status země prosté Aujeszkyho choroby týkající se chovů domácích prasat. Poslední případ této nákazy u hospodářských zvířat se vyskytl v malochovu v Nové Vsi v okrese Benešov v březnu 2004. Prasata se tehdy nakazila z uloveného divočáka.

Objednávka vyšetření a žádost o zástřelné, které budou v souvislosti s monitoringem Aujeszkyho choroby používány, jsou dostupné na webu SVS pod nadpisem „Monitoring Aujeszkyho choroby u divokých prasat v ČR“ na odkazech:

https://www.svscr.cz/amp-postupy-pri-nalezu-uhynuleho-divokeho-prasete-a-pri-lovu/

https://www.svscr.cz/formulare-ke-stazeni/objednavky-laboratornich-vysetreni-metodika-kontroly-zdravi-zvirat-a-vakcinace/

Autoři:

Markéta Ježková                          Petr Vorlíček
tisková mluvčí MZe                      tiskový mluvčí SVS

Zdroj: http://eagri.cz/public/web/mze/tiskovy-servis/tiskove-zpravy/x2017_ministr-zemedelstvi-chceme-dale-snizovat.html

 

Zdroj: MZe


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN