Úvodní stránka > Aktuality

Ministr zemědělství Jurečka jedná na Ukrajině o dalším rozvoji obchodní spolupráce

15.2.2017

Tisková zpráva – Česko-ukrajinské zemědělské fórum, jednání se svým ukrajinským protějškem Tarasem Kutovijem a další bilaterální schůzky má na programu pracovní cesty na Ukrajinu ministr zemědělství Marian Jurečka. Dnešní den zahájil jednáním s místopředsedkyní vlády a spolupředsedkyní Mezivládní komise ČR – Ukrajina k hospodářské, průmyslové a vědecko-technické spolupráci Ivannou Klimpush–Tsintsadze. Uvedl, že Česká republika chce podporovat české subjekty při jejich působení na Ukrajině, čímž usiluje o rozvoj vzájemné spolupráce obou zemí.

Poté se ministr Jurečka zúčastnil zahájení veletrhu Agro Animal Show 2017 v Kyjevě, který se zaměřuje mj. na technologie chovu a krmení hospodářských zvířat, veterinární léčiva a zařízení a genetiku.

„Zemědělství je na Ukrajině i v České republice jedním z nejvýznamnějších odvětví národního hospodářství, přičemž Ukrajina je pro nás tradičním obchodním partnerem nejen v agrární oblasti. Přestože v posledních letech zaznamenáváme klesající trend agrárního zahraničního obchodu způsobený zejména sníženým vývozem z České republiky, přál bych si, aby se stabilizací situace na Ukrajině došlo i k obnově a dalšímu rozvoji obchodní spolupráce obou zemí,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Pro posílení vzájemného obchodu bylo rozhodnuto o zřízení pozic takzvaných místních sil pro zemědělství při zastupitelských úřadech. „Hlavním úkolem takového zaměstnance bude usnadňovat přístup českým subjektům na místní trh, tedy například monitoring trhu a možností uplatnění českých výrobků, poskytování informací a vytipování vhodných partnerů. Bude spolupracovat se zastupitelskými úřady, Ministerstvem zahraničních věcí a Ministerstva zemědělství při realizaci projektů na podporu ekonomické diplomacie či asistenci při organizaci obchodních cest do daného teritoria. V současné době se připravuje první výběrové řízení pro tuto pozici,“ uvedl ministr Jurečka.

Marian Jurečka jednal i s představiteli ukrajinských zemědělských asociací a navštívil Národní potravinářskou univerzitu. Ta se specializuje na potravinářské technologie a každoročně produkuje řadu patentů a vynálezů. Zájem české strany se soustřeďuje na možnosti spolupráce s univerzitou i v oblasti potravinářských technologií.

Odpoledne se ministr Jurečka sejde k bilaterálnímu jednání s ministrem agrární politiky a potravinářského průmyslu Ukrajiny Tarasem Kutovijem. Projedná s ním prohloubení vzájemné spolupráce, posílení vzájemné výměny agrárního zboží a podporu integrace Ukrajiny do EU.

Zítra navštíví ministr Jurečka Ukrajinskou laboratoř kvality a bezpečnosti výrobků, Národní univerzitu bio zdrojů a využití přírodních zdrojů, kde se sejde s vědeckou radou univerzity. Univerzita přímo spolupracuje s Českou zemědělskou univerzitou v Praze a Agronomickou fakultou Mendelovy univerzity v Brně.

 

Markéta Ježková
tisková mluvčí Ministerstva zemědělství

Zdroj: MZe


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN