Úvodní stránka > Aktuality

Ministři schválili změny Společné zemědělské politiky

13.12.2017

Včera (12.12.2017) Rada Evropské unie schválila text zemědělské části návrhu nařízení „Omnibus“. Nařízení obsahuje zásadní změny Společné zemědělské politiky (SZP) EU. Došlo tak k zakončení dlouhotrvajících jednání, která začala již za slovenského předsednictví Rady EU v září minulého roku.

Evropská komise (EK) v září 2016 představila nařízení upravující finanční pravidla pro rozpočet EU spolu s opatřeními pro úpravu současného Víceletého finančního rámce. Cílem bylo posílit výkonnost a flexibilitu rozpočtu EU a také zjednodušit pravidla pro jeho provádění. Na tuto úpravu navazovala řada návrhů sektorových změn, mezi něž patří i zemědělství.

Česká republika již od začátku projednávání tohoto nařízení prosazovala zejména dobrovolný charakter aktivního zemědělce (aktivní zemědělec je dosud základní podmínkou pro poskytnutí přímých plateb a vybraných environmentálních podpor PRV). Nařízení nyní umožňuje, aby každý stát mohl na národní úrovni rozhodnout o možném zrušení této podmínky od roku 2018. Mezi další schválené změny, které jsme podporovali, patří například rozšíření nástrojů pro řízení rizik, zjednodušení přístupu zemědělců k půjčkám a finančním nástrojům či zjednodušení režimu ozelenění.

K zásadním změnám došlo také v oblasti Společné organizace zemědělských trhů. V této souvislosti se podařilo prosadit zjednodušení pro organizování producentů a celkové zvýšení ochrany prvovýrobců. Nově všechny organizace producentů mohou jménem svých členů plánovat produkci a vyjednávat smlouvy o dodávkách s velkými odběrateli. Tím se zlepší jejich vyjednávací pozice v rámci potravinového řetězce.   

V průběhu jednání vzhledem k rozsáhlosti finanční části nařízení došlo ke zpoždění projednávání a reálně hrozilo, že nařízení nebude moci jako celek vstoupit v platnost k původně stanovenému datu. Z tohoto důvodu došlo k oddělení zemědělské části nařízení a tato část tak vstoupí v platnost jako samostatný akt k danému termínu, tedy 1. 1. 2018.  

V celkovém kontextu změny přináší částečné zjednodušení a přesnější vymezení pravidel Společné zemědělské politiky.

Autor:

Markéta Ježková
tisková mluvčí Ministerstva zemědělství

Zdroj: http://eagri.cz/public/web/mze/tiskovy-servis/aktualne/ministri-schvalili-zmeny-spolecne.html

 

Zdroj: MZe


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN