Úvodní stránka > Aktuality

Ministři zemědělství jednali o možnosti zjednodušení pravidel SZP

4.4.2017

TZ (3.4.) – Především o zjednodušení Společné zemědělské politiky dnes v Lucemburku jednali představitelé zemědělských resortů Evropské unie. Za Českou republiku se setkání Rady pro zemědělství a rybářství účastnil náměstek sekce zemědělských komodit, zahraničních vztahů a ekologického zemědělství Jiří Šír.

Rada pro zemědělství a rybářství EU dnes projednává návrh, který by měl především zjednodušit a zefektivnit stávající podobu a fungování Společné zemědělské politiky.

„Pro Českou republiku je zjednodušení Společné zemědělské politiky, a to jak z pohledu zemědělců, tak úřadů, velmi podstatné. V případě předloženého návrhu máme výhrady tam, kde zjednodušení chybí, je nedostatečné, nebo se změny týkají oblastí, které nebyly součástí původního návrhu,“ řekl náměstek Šír.

V předloženém dokumentu přetrvávají z pohledu ČR některé sporné otázky, např. zachování hektarových limitů u platby pro mladé zemědělce či navýšení vnitrostátních podpor pro producentské organizace v zemích s nízkou organizovaností.

„Jsme velmi zklamáni, že v textu aktuálně není zohledněn původní návrh Evropské komise, podle kterého se měl zrušit hektarový limit, na jehož základě se vyplácejí podpory mladým zemědělcům. Odstranilo by to jednu z překážek, které jim brání získat vyšší finanční podporu a napomohlo by to generační obměně v zemědělství. Naopak podporujeme některé pozitivní prvky, jako je například dobrovolný charakter u definice aktivního zemědělce,“ uvedl Jiří Šír.

Evropská komise členské státy informovala rovněž o aktuální situaci s podvody s masem v Brazílii. Dle názoru ČR jde v tomto případě o závažnou systémovou chybu, neboť do ní byli v Brazílii zapojeni výrobci i dozorové orgány. ČR v této souvislosti zahájila mimořádné kontroly potravin brazilského původu a doporučila na jednání Rady navýšení procenta odběru vzorků při vstupu brazilského zboží do EU. Evropská komise by měla do poloviny května provést v Brazílii audit.

Jiří Šír se při příležitosti zasedání ministrů zemědělství sejde s generálním ředitelem Generálního ředitelství Evropské komise pro zemědělství a rozvoj venkova J. B. Plewou, tématem jejich jednání bude především reforma Společné zemědělské politiky.

Autor:

Markéta Ježková
tisková mluvčí Ministerstva zemědělství

Zdroj: http://eagri.cz/public/web/mze/tiskovy-servis/tiskove-zpravy/x2017_ministri-zemedelstvi-jednali-o-moznosti.html

 


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN