Úvodní stránka > Aktuality

MZe chce sjednotit limit pro prodeje mléka do maloobchodu z farem

15.3.2017

Praha 15. března (ČTK) - Ministerstvo zemědělství plánuje zvýšit a sjednotit limit pro denní množství mléka zpracovaného na farmách na 500 litrů. Toto množství budou moci farmáři nově dodávat na maloobchodní trh. ČTK to dnes sdělila mluvčí ministerstva Markéta Ježková. Vyhláška, která by to umožnila, však podle ní není ještě hotová a připravuje se. Zástupci asociace soukromého zemědělství si v úterý stěžovali, že ministerstvo plánuje přesný opak. Podle mluvčí se k nim dostala nesprávná informace.

"Je pravdou, že v prezentaci ministerstva na sněmu Asociace soukromého zemědělství byla jedna stránka se špatnou informací. Protože pracovník ministerstva ji doplnil až těsně před začátkem akce, ministr Marian Jurečka se s ní nestačil seznámit. Ale na místě upozornil, že danou informaci dovysvětlí později," řekla Ježková.

Vyhláška platí od roku 2009, zemědělci podle předpisu mohou uvádět na maloobchodní trh 500 litrů kravského, 100 litrů kozího a 50 litrů ovčího mléka denně. "Zjednodušeně řečeno, u kravského mléka zůstává limit na současné úrovni, u kozího a ovčího mléka několikanásobně roste," dodává mluvčí. Za dva dny by se tak mohlo na trh dostat z jedné farmy maximálně 1000 litrů.

Novela vyhlášky se podle ní nedotkne prodejů ze dvora, u kterých není stanovený konkrétní limit. "Vyhláška bude se všemi zemědělci před schválením projednávána a projde rovněž standardním vnitřním i vnějším připomínkovým řízením," uzavřela Ježková.

Zdroj: ČTK

"Zemědělský svaz ČR využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno."

Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN