Úvodní stránka > Aktuality

Na Chebsku likvidují dva komerční chovy drůbeže s ptačí chřipkou

2.3.2017

Františkovy Lázně (Chebsko) - V Klesti u Chebu dnes od rána likvidují chov drůbeže napadený ptačí chřipkou. Likvidace dvou chovů, jednoho v Klesti a druhého v nedaleké Poustce, byla původně plánovaná na dva dny. Veterináři ale usmrtí 35.000 ptáků v obou chovech jedné firmy zřejmě už dnes. V Česku jde zatím o největší nucenou likvidaci chovné drůbeže kvůli ptačí chřipce, která se od konce loňského roku šíří Evropou.

Veterinářům, kteří zajišťují utrácení drůbeže, pomáhají hasiči a policie. Podle mluvčího krajských hasičů Martina Kasala hasiči zajišťují hlavně dezinfekci lidí, kteří se na zákroku podílejí, i techniky na místě. Rozsáhlé likvidace drůbeže se účastní asi sto lidí.

"V rámci mezikrajské pomoci bude na místě zasahovat ještě další skupina profesionálních hasičů z okolních krajů. Kvůli velkému množství potřebné techniky pro zásah i zázemí pro všechny zasahující je zcela uzavřeno okolí obou chovů," uvedl Kasal.

Okolí chovů je uzavřeno od středy a hlídají je policisté. "Na místě máme dostatek techniky i lidí, abychom celý zásah stihli v jednom kuse. Začali jsme už ráno a plynule se přesuneme na druhý chov. Očekávám, že by zásah mohl skončit už v noci na pátek. Pak bude následovat dezinfekce techniky," řekl ČTK Kasal.

Hasiči mají v Klesti dekontaminační jednotku, druhá se staví u chovu v Poustce, kam se po ukončení zásahu v Klesti hasiči a veterináři přesunou.

Podle ředitelky krajské veterinární správy Márii Slepičkové je na místě pohotovostní středisko pro likvidaci nákaz. V Klesti firma chová výkrmové kachny a brojlery. Jak řekla Slepičková novinářům, nákaza se pravděpodobně do chovu dostala z okolních rybníků a nádrží, kde sídlí divoké ptactvo. Na nedaleké přehradě Skalka byly nalezeny už dvě uhynulé labutě.

Podle vedoucí epidemiologického odboru krajských hygieniků Martiny Prokopové budou zaměstnanci i zasahující hasiči i po zásahu pod kontrolou. Kdyby měli jakékoli zdravotní problémy, měli by se obrátit na hygieniky. Přenos viru ptačí chřipky na člověka ale zatím nebyl zaznamenán.

Obě farmy na Chebsku patří firmě Zephyr. Její představitelé na webu uvedli, že až do zjištění nákazy byly veškeré porážky drůbeže s veterinárním souhlasem a dohledem. "Jakákoliv porážka nakažené drůbeže nebyla možná. My se v červnu vrátíme zpět s naší čerstvou drůbeží. Teď nějakou dobu nebudeme mít na práci nic jiného než vylepšovat naše prázdné chovy," uvedla společnost.

Okolo ohnisek bylo vyhlášeno tříkilometrové ochranné pásmo, ve kterém jsou obce povinny sečíst do sedmi dnů veškeré ptactvo a drůbež. Malochovatelé musejí drůbež nechat v uzavřených prostorách. Do tříkilometrového ochranného pásma kolem obou ohnisek výskytu ptačí chřipky na Chebsku spadá i část Chebu, celé Františkovy Lázně a okolní obce.

Slepičková dodala, že po utracení drůbeže v obou chovech čeká majitele likvidace nakažené podestýlky a důkladná dezinfekce celého prostoru. Pokud splní všechny potřebné podmínky, může po 30 dnech na farmy opět nasadit novou chovnou drůbež.

V Karlovarském kraji jde o třetí výskyt ptačí chřipky, ten první minulý týden v Božíčanech na Karlovarsku byl ale v malochovu a týkal se asi 20 kusů drůbeže. Kvůli nemoci, u níž se zatím neprokázala možnost přenosu na člověka, bylo při nynější vlně zatím v ČR utraceno přes 58.000 ptáků. Ptačí chřipka se v Česku objevila po deseti letech.

Zdroj: ČTK

"Zemědělský svaz ČR využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno."

Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN