Úvodní stránka > Aktuality

Nevládní organizace odmítají povinné členství v Agrární komoře

21.11.2013

Praha 20. listopadu (ČTK) - Zemědělské a potravinářské nevládní organizace odmítají záměr prezidenta Agrární komory ČR (AKČR) a senátora Jana Veleby zavést povinné členství v Agrární komoře. Členství by podle Veleby mělo být povinné, jako je tomu například u lékařů nebo advokátů. Nesouhlas s Velebovým záměrem vyslovily všechny ČTK oslovené organizace. Podle nich by zmiňovanou jednotu zemědělců nepřineslo, spíše naopak. 

Proti záměru se staví například Asociace soukromého zemědělství (ASZ) hájící zájmy především menších rodinných farem. "Členové asociace jsou svobodní sedláci a je tudíž jejich právem svobodně si vybrat, zda a v jaké organizaci chtějí být organizováni," tlumočila ČTK Šárka Gorgoňová z asociace stanovisko Rady ASZ. Soukromí zemědělci se navíc domnívají, že v Agrární komoře jim nikdy nebude dostatečně umožněno prosazovat své zájmy. 

Účelem novely zákona o Hospodářské a Agrární komoře má být podle Veleby sjednocení podnikatelů. Podobně je tomu podle něj v Rakousku nebo Německu. Šéf Agrární komory svůj záměr předložit novelu nastupující Poslanecké sněmovně prezentoval na půdě Senátu začátkem listopadu. 

"Ve skutečnosti ale jde spíše o snahu posílit hlas Agrární komory na úkor ostatních nevládních organizací stojících mimo komoru, a naopak snahu jejich hlasy tímto způsobem uvnitř komory eliminovat," uvedl předseda Svazu marginálních oblastí Milan Boleslav. "Nutno podotknout, že pokud by AKČR skutečně šlo o potřeby farmářů sdružených v těchto organizacích, nemusely by ani vzniknout, natož hájit své zájmy samy," dodal. 

Méně razantně, přesto odmítavě se vůči sjednocení nevládních organizací staví také Zemědělský svaz ČR, Českomoravský svaz zemědělských podnikatelů (ČMSZP) a Potravinářská komora, tedy organizace, které dnes jsou členy Agrární komory. 

"Za současných podmínek jsme proti tomu, aby bylo povinné členství v Agrární komoře," řekl ČTK předseda ČMSZP Lubomír Burkoň s tím, že si povinné členství umí představit za zcela jiných podmínek, které by si vyžádaly změnu zákona, statutu a celé organizace Agrární komory. "Agrární komora je dneska spíše lobbystická organizace, která hájí zájmy určité skupiny lidí v zemědělství, nehájí zemědělce jako takové," poznamenal. 

Podle mluvčí Potravinářské komory Jarmily Štolcové by navrhovanému kroku musela předcházet důkladná diskuze všech dotčených institucí. Země či obory, v nichž se povinná členství uplatňují, mají podle ní v tomto systému fungování dlouhou tradici. "U nás by tento nově nastavený systém znamenal zásadní změny stávajících institucionálních struktur," řekla. Podle předsedy Zemědělského svazu Martina Pýchy by spojování zemědělců mělo fungovat spíše na dobrovolném základě. "Jednotu zemědělců nezajistíme přeci tím, že zavedeme povinné členství," uzavřel. 

Agrární komora na svých stránkách uvádí, že je rozhodující nevládní agrární organizací, která zastupuje zájmy 103.000 svých členů, jimiž jsou zemědělci, lesníci, potravináři, ale také včelaři a další.

 

Zdroj: ČTK

"Zemědělský svaz ČR využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno."

Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.“

 


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN