Úvodní stránka > Aktuality

O práci v nejstarším zemědělském družstvě je mezi mladými obrovský zájem

21.7.2017

Družstvo Staré Hamry na Frýdeckomístecku funguje nepřetržitě sto šest let. V roce 1911 ho založilo pět lidí. Nejmladšímu bylo tehdy sedmnáct let. Současný předseda družstva Petr Šimeček s ním ještě pracoval. „Zakládání družstva byla pokroková myšlenka. Vznikly jako zvláštní společenskoekonomická forma podnikání a dodnes je velmi účinná a celosvětově uznávaná a využívaná,“ vysvětluje Šimeček, který je v pořadí čtvrtým předsedou nejstaršího zemědělského družstva u nás. Letos si připomínáme 170 let výročí od založení prvního moderního družstva. Rolníci si uvědomovali, že ke zlepšení rodinného hospodaření potřebují kapitál. Začali tedy zakládat peněžní družstva. Díky tomuto zázemí pak vznikala další družstva-zemědělská, zpracovatelská, strojní, výrobní a další. Nejstarším zemědělským družstvem u nás je JZD Staré Hamry v Beskydech.

 

JZD Staré Hamry hospodaří na 300 ha zemědělské půdy v nadmořské výšce 900 m. Věkový průměr družstevníků je na české zemědělství velmi nízký, čtvrtina pracovníků je do 25 let a o práci v družstvu je zájem. Na každé prázdniny se hlásí na brigády tolik středoškoláků, že ne pro všechny je práce. „Organizujeme každý rok den otevřených dveří pro veřejnost, vždy poslední týden v červnu. Školy dokonce pořádají soutěže a vítězové jedou za odměnu k nám na exkurzi. Podařilo  se nám vybudovat, nebojím se říct, elitní zemědělské družstvo, o které je mezi mladými zájem. Podmínkou pro práci v JZD je maturita. Dny otevřených dveří pořádáme v červnu, aby studenti viděli co nejvíce naší rozmanité práce a také techniku. Odpoledne si upečou berana a také si ho sní,“ vypráví Šimeček.

Před 40 lety nahradili koně traktorem. Dnes mají i přidruženou výrobu

Na třinácti místech se pase přes letní sezonu 180  krav, jalovic a telat. Mezi nimi i záchranný chov genetické rezervy původní slezské červinky. Ovce se pasou na slovenské straně.  Družstvo o sedmnácti zaměstnancích používá zásadně veškerou mechanizaci naší výroby, nic ze zahraničí. „Musíme jít příkladem. Jestliže nabádáme lidi, aby kupovali naše domácí produkty, pak musíme i my jít u techniky příkladem. Podporujeme naše výrobky, nenajdete u nás techniku ze zahraničí,“ říká Šimeček. JZD Staré Hamry, které si ve svém názvu ponechalo písmeno J, ve své přidružené výrobě vyrábí shrnovače a obraceče píce. Ty prodávají též mimo Českou republiku. Paprskové shrnovače a obraceče píce SOP dodávají v pěti velikostních variantách.

Družstvo hospodaří stejným způsobem více než sto let, jen koně nahradilo před 40 lety traktory. „Nejlépe nám bylo v 80. letech, to jsme rozšiřovali ovčíny. Za vlnu se tenkrát platilo, nebyla to tenkrát odpadní surovina jako je tomu dnes. Měli jsme 2 500 ovcí, dělali jsme sedm metráků sýra týdně, dodávali do bryndzárně v Ružomberoku. Nejhorší období mezi léty 1990-1998. Zemědělství bylo bráno jako podřadné, každý měl jen podnikat. Lidé se na nás také dívali skrz prsty i kvůli názvu JZD, které si spojovali s komunistickým režimem. V roce 1996 vypustili zelení aktivisté do přírody vlky. Vždy tam, kde byl košár s ovcama. Museli jsme ovce přehnat na Slovensko a do ovčínů nastěhovat hovězí dobytek. Po roce 1998 se situace zlepšila. Lidé si začali více vážit těch, kteří umí hospodařit, zlepšily se také podmínky pro hospodaření,“ vzpomíná Šimeček.

 

 Stezka pro bosé nohy. Projekt JZD Staré Hamry se těší velké oblibě

Stezka s historicko přírodovědným zaměřením vede po nejkrásnějším a jediném obydleném hřebeni Beskyd – Gruni. U zrodu realizací projektu Naučná stezka Gruň – Bílý Kříž stál právě předseda družstva Petr Šimeček. Trasa je dlouhá 10,5 km a její součástí je stezka pro bosé nohy. Chození bosky je zdravé, plosky nohou totiž mají spousty nervových receptorů. Projít se tak můžete po stezce, která je vybudovaná z přírodních materiálů a dopřát svým nohám dokonalé osvěžení a masáž.

 

 

Eva Fruhwirtová/Jana Sixtová

Přílohy
o-praci-ve-druzstvu-je-mezi-mladymi-zajem.doc


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN