Úvodní stránka > Aktuality

Pojišťovny vyplatí zemědělcům za škody z mrazu desítky milionů Kč

27.4.2017

Praha 27. dubna (ČTK) - Pojišťovny odhadují výplatu českým zemědělcům za škody, které jim v minulých dnech způsobil mráz, na desítky milionů korun. Nejvíce poškozeny byly meruňky, které se ovšem nedají pojistit. Výraznější škody byly ještě u hrušek, u vinné révy se na odhady vyčíslení škod teprve čeká. Vyplývá to ankety ČTK mezi pojišťovnami.

Přesný rozsah škod podle pojišťoven zatím nelze stanovit, známý bude v dalších dnech až týdnech. Opakovat by se ale neměly loňské škody z mrazů, které úrodu srazily meziročně o pětinu a ovocnářům nadělaly ztráty téměř 400 milionů korun.

"Postižená mrazem je rovnoměrně celá republika. Celkové plnění se u pojišťovny Agra bude pohybovat v desítkách milionů Kč," řekl ČTK ředitel pojišťovny Marek Hrubý. Nejvyšší škody kvůli mrazu jsou podle něj zřejmě u hrušek, kde je zhruba poloviční ztráta na výnosu. U jablek a jahod je to deset až 20 procent. Škody na vinné révě zatím nejsou vyhodnoceny, budou ale spíše nízké. Fatální jsou škody na meruňkách, kde se blíží 100 procentům, ty ale nejsou kryté pojištěním.

České pojišťovně tento měsíc zemědělci nahlásili čtyři desítky škod způsobených mrazem. Odhady se podle mluvčí pojišťovny Ivany Buriánkové pohybují nad deseti miliony korun. Nejvíce škod hlásí klienti z Jihomoravského kraje. Účet za dubnový mráz ale zatím pravděpodobně není konečný a klienti budou další škody postupně ohlašovat, dodala.

"Na rozdíl od loňského roku neočekáváme tak devastační následky mrazů. Letos také proti loňsku netrvaly mrazy tři dny po sobě a na většině míst rovněž příznivě působil vítr, který napomáhal k tomu, aby ledový vzduch nezůstával v kotlinách. Očekáváme, že se nám v průběhu 14 dnů začnou ozývat především vinaři," uvedl mluvčí Allianz Václav Bálek. Upřesnění škod ale bude možné až v delším časovém horizontu. Keře vinné révy totiž mohou regenerovat, a proto se následky mrazivých nocí ukážou až později.

Předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík dnes řekl, že mrazy, které v závěru minulého týdne zasáhly ČR, poškodily meruňky a broskve a částečně třešně a hrušně. Poškození je lokální a určit jeho přesnou výši zatím nelze. U jabloní hrozí, že předpovídaný vývoj počasí neumožní včelám a jiným opylovačům opylit květy. Loňské škody na ovoci z mrazů 400 milionů korun se podle něj kvůli mrazům z minulých dní opakovat nebudou.

Zdroj: ČTK

"Zemědělský svaz ČR využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno."

Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN