Úvodní stránka > Aktuality

Summit EU podpořil přísnější klimatické cíle

15.12.2020

Summit EU podpořil zpřísnění klimatického závazku k roku 2030. Zástupci zemí se shodli, že omezí celkové emise nejméně o 55% proti roku 1990. Zpráva z pátku 11.12. z ČT24 je v plném znění zde:

https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3239256-summit-eu-po-dlouhe-noci-podporil-prisnejsi-klimaticke-cile-a-tvrdsi-postup-proti

V Bruselu proběhl ve čtvrtek a pátek důležitý summit nejvyších představitelů EU. Komentář státní tajemnice pro evropské záležitosti Mileny Hrdinkové o českých postojích a výsledcích této vrcholné schůzky je vyvěšen na Euroskopu zde:

https://www.euroskop.cz/9002/36091/clanek/cesko-muze-byt-s-vysledky-prosincoveho-summitu-eu-spokojene/

Premiéři zemí Evropské unie se shodli na dalším postupu v otázce rozpočtu a ochrany klimatu. Zpráva z Euractivu.cz pokračuje zde:

https://euractiv.cz/section/cr-v-evropske-unii/opinion/babis-se-vraci-z-bruselu-spokojeny-rozpoctova-krize-je-zazehnana-a-cr-prosadila-sve-podminky-v-ochrane-klimatu/

 

Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie ve čtvrtek na bruselském summitu prolomili pat kolem budoucího sedmiletého rozpočtu a krizového koronavirového fondu, jejichž schválení dosud blokovalo Maďarsko a Polsko. Šéfové států a vlád se shodli na pravidlech, za nichž bude čerpání unijních peněz podmíněno dodržováním nezávislosti justice. Informoval o tom mluvčí předsedy Evropské rady Charlese Michel. Zpráva ČT24 je v plném znění zde:

https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3238764-summit-eu-se-pokusi-vyresit-spor-o-rozpocet-lidri-budou-jednat-take-o-emisich-ci

Pár dní před klíčovým jednáním prezidentů a premiérů zemí EU zůstává bez východiska zásadní spor kolem nového sedmiletého rozpočtu a krizového fondu koronavirové pomoci. Více na webu ČT24 zde:

https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3237746-veto-unijniho-rozpoctu-i-zachranneho-fondu-trva-schvalime-jej-i-bez-polska-a-madarska

Evropská komise by v případě pokračování rozpočtové krize, kdy Budapešť a Varšava doposud blokují dohodu o budoucí podobě unijních financí, mohla připravit mimořádný fond koronavirové pomoci ekonomikám bez Maďarska a Polska. Zpráva z ČT24 je zde:

https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3235678-evropska-komise-mohla-odriznout-madarsko-a-polsko-od-koronavirove-pomoci

Polský premiér Mateusz Morawiecki tvrdí, že podmiňování výplaty unijních peněz dodržováním principů právního státu může vést k rozpadu evropského bloku. Zavedení takového mechanismu by podle Morawieckého a jeho maďarského protějšku vyžadovalo změnu unijních smluv. Další zpráva k tomu z ČT24 je zde:

https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3232298-madarsko-s-polskem-trvaji-na-vetu-rozpoctu-eu-chteji-se-navzajem-podporovat-pri

Maďarsko a Polsko by měly přestat blokovat schválení sedmiletého rozpočtu a spolehnout se, že jejich případné námitky vyřeší Soudní dvůr EU, prohlásila předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v debatě s poslanci Evropského parlamentu. Další z ČT24 je zde:

https://ct24.ceskatelevize.cz/ekonomika/3231392-spory-o-spojeni-vlady-prava-s-penezi-resi-soud-uvedla-sefka-komise

 


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN