Úvodní stránka > Aktuality

Producenti mléka mají podle Jurečky zakládat družstevní mlékárny

9.2.2017

Brno 8. února (ČTK) - Čeští zemědělci, kteří chovají krávy na mléko, mnohdy neumějí podle ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) efektivně spojit síly. Mají vytvářet odbytová družstva a ještě víc zakládat družstevní mlékárny, aby nemuseli prodávat mléko tak lacino. Podle ministra nemá žádnou logiku, že se velmi kvalitní české mléko vykupuje za nejnižší ceny v EU a výrobci mléčných produktů přitom mají stále vyšší zisky. Řekl to ČTK.

Například němečtí výrobci mléka si podle Jurečky dokážou "sáhnout" na marži z prodeje konečných výrobků. Proto paradoxně jeden z českých farmářů neprodává mléko v Česku, ale vozí ho 500 kilometrů do Bavorska a platí si drahé členství v družstvu, aby byl spolumajitelem prosperující mlékárny a dostal peníze nejen za prodané mléko, ale i část zisku.

Tato cesta je podle Jurečky jedna z mála smysluplných i pro české zemědělce, kterou podporuje i zájmové sdružení Zemědělský svaz ČR. "V Česku existuje zhruba 30 odbytových družstev. Fungování dvou tří velkých by přispělo mnohem lépe ke srovnatelné ceně s cenou evropskou. Spojování zemědělců k odbytu produkce na národní i nadnárodní úrovni může zabránit tomu, aby si velkou část vytvořené hodnoty nepřetahovaly jiné články agrobyznysu. Vyrovnat se s tlakem nejsilnějšího článku v potravinové vertikále, kterým jsou nadnárodní obchodní řetězce, je těžké pro zemědělce všude, ale v těch zemích, kde silné odbytové organizace zemědělců chybějí, je to ještě těžší," uvedl předseda svazu Martin Pýcha.

Loni klesala výkupní cena v Česku na několikaleté dno a dostala se až k šesti korunám za litr, což je hluboko pod výrobními náklady. Na podzim začala růst. "Stále je však pod výrobními náklady. Rád bych, aby na konci března byla na osmi korunách," řekl Jurečka. Cena podle něj nedává logiku a ukazuje na špatnou vyjednávací schopnost českých zemědělců. "Cesta je se sdružit a snažíme se k tomu motivovat. Producentům, kteří se sdružují, dáváme bodovou podporu," řekl ministr zemědělství. Družstevní mlékárna je podle něj další stupeň, kam zemědělci mohou dojít, cestou koupě existující mlékárny či založením nové. "Jde o jednoduchou myšlenku propojení producentů s potravináři," dodal Jurečka. Podle něj jde o hozenou rukavici zemědělcům a záleží na nich, zda ji zvednou.

I přes loňskou nízkou výkupní cenu podle něj čeští chovatelé zvládli krizový rok velmi dobře. "Vím asi o třech, kteří skončili. Produkce mléka loni rostla při mírném poklesu počtu mléčných krav. Naopak rostl počet masných krav, takže někteří stáda převedli. Například v Německu skončilo deset procent zemědělců," dodal Jurečka.

Zdroj: ČTK

"Zemědělský svaz ČR využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno."

Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN