Úvodní stránka > Aktuality

Produkce masa v 1. čtvrtletí klesla, nákup mléka mírně vzrostl

2.5.2017

Praha 2. května (ČTK) - Produkce masa v letošním 1. čtvrtletí meziročně klesla o 3,5 procenta na 105.770 tun. Nákup mléka se zvýšil o 0,3 procenta na téměř 712 milionů litrů, jeho cena rostla o 7,6 procenta na průměrných 7,85 Kč/l. Zdražila také jatečná prasata a kuřata, ceny jatečného skotu stagnovaly. Informoval o tom dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Podle Jiřího Felčárka z Agrární komory dochází i přes vyšší dotace k poklesu výroby v živočišném odvětví.

Od ledna do konce března bylo poraženo 57.600 kusů skotu, což je pokles o 4,6 procenta. Nižší byly porážky býků a krav, naopak vzrostl počet poražených jalovic. "V poklesu porážek býků se projevily snížené stavy skotu ve výkrmu. Menší počet zvířat určených k porážce z tuzemských chovů nebyl nahrazen ani jejich zvýšeným dovozem a výrazně tak vzrostl dovoz hovězího masa," uvedli statistici.

Prasat bylo poraženo 571.700 kusů. Pokračoval tak dlouhodobý pokles, i když jeho tempo zpomalilo na 1,7 procenta. Celkem bylo vyrobeno 51.665 tun vepřového masa, což je meziročně o 4,6 procenta méně. Důvodem byla i nižší porážková hmotnost. Výroba drůbežího klesla o 1,2 procenta na 36.964 tun.

"Bohužel i přes veškerou pomoc nových titulů nadále dochází k plynulým poklesům rozměru výroby živočišných odvětví, která jsou pod výrazným tlakem levných dovozů. Domácí surovina pak nemá ve zpracování odbyt," řekl ČTK Felčárek. Podle něj je cestou k narovnání podmínek to, aby mezi sebou nesoutěžily státy v národní podpoře zemědělství, ale aby byla v každém evropském státě vyrovnaná. "Národní zemědělská politika by měla být nastavena motivačně na výrobu," dodal.

Ceny zemědělských výrobců jatečného skotu se v případě telat zvýšily o 1,8 procenta. U býků, jalovic a krav se zhruba blížily loňské úrovni. Jatečná prasata pak zdražila o 18,8 procenta a jatečná kuřata o 1,9 procenta.

Podle předběžných výsledků zahraničního obchodu s živými zvířaty od prosince 2016 do února 2017 byla bilance kladná. Naopak zahraniční obchod s masem vykázal zápornou bilanci, a to u hovězího, vepřového i drůbežího.

Přebytek zahraničního obchodu s mlékem dosáhl 184.527 tun a zůstal meziročně na stejné úrovni. Výrazně klesl dovoz (o 11,7 procenta) a snížil se i vývoz (o 2,4 procenta). Tento vývoj se týkal mléka a smetany, zakysaných mléčných výrobků, sýrů a tvarohu i másla. "Na obchodu s mlékem a mléčnými výrobky se nejvíce podílelo Německo a Slovensko v obou směrech, na dovozu také Polsko a vývozu Itálie," dodali statistici.

Zdroj: ČTK

"Zemědělský svaz ČR využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno."

Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN