Úvodní stránka > Aktuality

Produkce masa ve 2. čtvrtletí znovu klesla, hlavně kvůli hovězímu

31.7.2017

Praha 31. července (ČTK) - Ve 2. čtvrtletí pokračoval pokles výroby masa, která se meziročně snížila o 3,4 procenta na 110.736 tun. Důvodem byla hlavně nižší produkce hovězího a vepřového. Nákup mléka se zvýšil o 7,7 procenta na 748 milionů litrů, jeho cena vzrostla o 26,1 procenta na průměrných 8,28 Kč/l. Informoval o tom dnes Český statistický úřad (ČSÚ).

Produkce hovězího ve srovnání se stejným obdobím loňského roku klesla o 8,1 procenta. Poraženo bylo 55.200 kusů skotu, což je o 7,4 procenta méně než loni. Výroba hovězího se nejvíce snížila v kategorii krav. "Tato skutečnost však svědčí o menší míře jejich vyřazování z chovu s cílem zabezpečit dostatečný počet telat pro další chov," uvedli statistici.

Počet poražených prasat klesá dlouhodobě, letos to ve druhém čtvrtletí bylo o pět procent na téměř 600.000 kusů. Zhruba o čtvrtinu klesly porážky prasnic. Celkově bylo vyrobeno 53.745 tun vepřového masa, což je pokles o 6,6 procenta. Výroba drůbežího masa naopak vzrostla o 3,2 procenta na 40.402 tun.

Ceny zemědělských výrobců jatečného skotu se meziročně mírně zvýšily u býků, krav, jalovic i telat. Jatečná prasata zdražila o 27,4 procenta. Jatečná kuřata byla cenově o 3,6 procenta pod loňskou úrovní.

Podle předběžných výsledků zahraničního obchodu s živými zvířaty ve 2. čtvrtletí byla bilance kladná u všech tří sledovaných druhů. Naopak zahraniční obchod s masem vykázal zápornou bilanci, a to u hovězího, vepřového i drůbežího. Dovážené maso pochází nejčastěji z Polska a Německa, vyvážené maso míří většinou na Slovensko.

"Výrazný přebytek zahraničního obchodu s mlékem a mléčnými výrobky se meziročně dále navýšil, a to na 203.128 tun," uvedl ČSÚ. Dovoz klesl o 14,3 procenta, vývoz vzrostl o 2,4 procenta. Největší podíl na sníženém dovozu i zvýšeném vývozu měly mléko a smetana. Na obchodu s mlékem a mléčnými výrobky se nejvíce podílelo Německo a Slovensko v obou směrech, na dovozu také Polsko a vývozu Itálie.

Zdroj: ČTK

"Zemědělský svaz ČR využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno."

Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN