Úvodní stránka > Aktuality

Ptačí chřipka, která je na jižní Moravě, se nepřenáší na lidi

4.1.2017

Praha 4. ledna (ČTK) - U typu ptačí chřipky, která se vyskytla na jižní Moravě, nebyl dosud zaznamenán přenos na lidi. Hygienici přesto kontrolují ty, kteří byli v kontaktu s nakaženou drůbeží. ČTK o tom dnes informovala hlavní hygienička Eva Gottvaldová. Vysoce patogenní typ chřipky byl potvrzen v Ivančicích na Brněnsku u 20 kusů drůbeže. Už byly utraceny. Další stovka kusů drůbeže čeká na utracení v Moravském Krumlově na Znojemsku.

Hygienička uvedla, že tato ptačí chřipka primárně postihuje volně žijící ptáky a chovy drůbeže a pravděpodobnost přenosu na člověka je velmi nízká. "Pro tento typ chřipky nebyl dosud zaznamenán přenos na člověka. Přesto lidé, kteří se mohli dostat do kontaktu s nakaženými kusy, jsou pod kontrolou krajské hygienické stanice a jejich registrujících lékařů. Lidé budou zdravotně sledováni tak, aby nedošlo k možnému podcenění příznaků," sdělila Gottvaldová. Podle ní je situace na jižní Moravě pod kontrolou.

V obou případech, které byly zjištěny, jde o izolované malochovy.

Ptačí chřipka se v Česku objevila téměř po deseti letech. Podle hygieničky byl virus ptačí chřipky v nedávné době prokázán u divokých ptáků nebo domestikované drůbeže v několika evropských zemích včetně všech zemí, s nimiž Česká republika sousedí. Na konci loňského roku ohlásilo první výskyt ptačí chřipky na svém území Slovensko.

Zdroj: ČTK

"Zemědělský svaz ČR využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno."

Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.


Váš komentář se ukládá. Prosím počkejte...

CZ EN